Subscriu-te

Barcelona Creació Sonora impulsa els compositors vinculats a la ciutat en col·laboració amb el Palau de la Música, L’Auditori i el Liceu

Dins dels plans de suport al teixit cultural impulsats per l’Ajuntament de Barcelona amb fons extraordinaris COVID-19, neix aquesta iniciativa dotada amb un pressupost de 350.000 euros, de la qual es beneficiaran fins a 34 autors.

Des de final d’aquest 2021 i fins a la temporada 2022-23, els tres principals equipaments musicals de la ciutat de Barcelona –el Palau de la Música Catalana, L’Auditori i el Liceu– acolliran les estrenes de les obres encarregades a redós del pla Barcelona Creació Sonora. Una comissió ha seleccionat els noms dels convidats, que inclouen des de joves emergents fins a autors consolidats, amb una aposta especial per les compositores.

Els projectes abasten des de l’òpera de petit format fins a grans partitures simfòniques, passant per creacions de música coral, de música de cambra, cançó, cobla i altres gèneres. Les premisses de què han partit els organitzadors eren la necessitat d’estrenar les obres, el seu encaix dins d’un marc conceptual determinat, la representativitat de la diversitat d’estètiques dels compositors i la dels gèneres de les tres institucions participants. En aquest sentit, s’hi implicaran des de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) a l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau, la Banda Municipal de Barcelona, músics de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu i molts altres intèrprets del país.

Així, el Liceu ha encarregat vuit microòperes –per a un màxim de sis músics– a joves compositors, perquè s’acostin al gènere: Fabià Santcovsky, Núria Giménez Comas, José Rio-Pareja, Marc Migó, Carlos de Castellarnau, Marian Márquez, Itziar Viloria i Andreu Gallén.

Per la seva banda, L’Auditori es centra en un grup de compositors que, tot i mostrar una diversitat estètica indubtable, mantenen una clara vinculació amb la música contemporània de tradició europea. S’hi estrenaran tres obres per a orquestra simfònica compostes per Manel Ribera, Octavi Rumbau i Luis Codera Puzo, mentre que Agustí Charles escriurà una obra que estrenarà la Banda Municipal de Barcelona. Altres músics que n’han rebut encàrrecs són Raquel García-Tomás, Josep Sanz Quintana, Daniel Apodaka, Montserrat Lladó i José Mora González.

Finalment, el Palau de la Música ha optat per la creació de noves obres corals –per ser estrenades per les diverses formacions que acull la institució–, així com obres de cambra, cançó lírica, piano i cobla. En aquest cas, els seleccionats han estat Ferran Cruixent, Josep Ollé Sabaté, Carles Prat, Xavier Pagès-Corella, Bernat Vivancos, Marcos Fernández Barrero, Enric Palomar, Alberto García Demestres, Josep Vila i Casañas, Marc Timón, Antoni Ros Marbà, Mariona Vila, Anna Campmany, Benet Casablancas, Marina Ortega, Miquel Oliu i Judit Neddermann.

L’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona (ICUB) ha inclòs aquesta iniciativa, per la seva dimensió estratègica, en el conveni de capitalitat cultural i científica amb el govern espanyol.

Imatge destacada: (c) Valentí Viñas.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter