Subscriu-te

Comença el Concurs Maria Canals 2019 amb 88 pianistes d’arreu del món

Dissabte que ve, 23 de març, començarà la 65a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona, un dels certàmens de més prestigi de l’Estat espanyol, amb la participació de 88 joves pianistes d’arreu del món que han estat seleccionats d’un total de 240 inscrits, xifra rècord d’inscripcions en la història del Concurs. Així, fins al 4 d’abril, Barcelona tornarà a ser un any més la capital mundial del piano amb la participació dels concursants i les activitats de l’OFF Concurs per tota la ciutat. El dimecres 3 d’abril tindrà lloc la prova final a la Sala de Concerts del Palau de la Música Catalana (20 h) amb tres finalistes que hauran d’interpretar un concert per a piano i orquestra al costat de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), dirigits per Manel Valdivieso.

Dels 88 pianistes seleccionats, procedents de 33 nacionalitats diferents, 62 són homes i 26 són dones, amb una mitjana d’edat de 23,5 anys; entre els seleccionats hi ha 7 espanyols, 3 dels quals són catalans. Els països més representats són Corea del Sud, el Japó, la Xina i Rússia. La majoria de joves inscrits resideixen a Alemanya, els Estats Units i la Gran Bretanya. La selecció l’ha feta una comissió artística sota la supervisió del director artístic del Concurs, Carlos Cebro, que també és el president del jurat internacional, format per Albert Attenelle, Tomas Böckheler, Ewa Osinska, Pavel Nersessian, Sunghoon Simon Hwang, Danielle Laval, Mladen Tcholitch i Begoña Uriarte.

© Oliver Adell

El Concurs s’estructura en dues proves eliminatòries (del 24 al 27 de març, primera prova, i els dies 28 i 29 de març, segona prova) i una prova semifinal el dia 31 de març, en diverses sessions, a l’escenari del Petit Palau del Palau de la Música Catalana. Les proves són obertes al públic, però cal adquirir entrada (podeu consultar els preus de les entrades aquí i aquí). La prova final, el dimecres 3 d’abril (podeu consultar els preus de les entrades aquí), serà enregistrada per Catalunya Música i retransmesa en diferit el 5 d’abril (11 h).

S’atorgaran més de 80.000 euros en premis. El primer premi, atorgat per la Fundació Jesús Serra, serà de 25.000 euros; el segon premi, que atorga la Fundació Carulla, serà de 10.000 euros, i el tercer premi, que atorga la Fundació Lluís Coromina, serà de 6.000 euros. També s’atorgaran com a premis un total de 25 recitals i concerts amb orquestra remunerats –4 dels quals tindran lloc durant les temporades estables de les orquestres simfòniques de Granada, Bilbao, Tenerife i Madrid– i d’altres a diferents sales de prestigi, entre les quals el Palau de la Música Catalana.

A més, l’Associació del Concurs Internacional Maria Canals de Barcelona ha engegat, des d’aquesta 65a edició, un projecte que consisteix en l’encàrrec d’una obra per a piano a un compositor contemporani que serà incorporada pels premiats en els concerts que el Concurs els ofereix, així com es convidarà tots els concursants a incorporar-la al seu repertori. El primer encàrrec s’ha fet al compositor barceloní Jordi Cervelló, que ha presentat Recordant Maria Canals, editada per Boileau. D’altra banda, la imatge del Concurs d’enguany és obra de Tatiana Blanqué.

© Oliver Adell

L’OFF Concurs i el Concurs es retroalimenten

El Maria Canals Porta Cua,que és l’activitat estrella de l’OFF Concurs, enguany ha engegat una iniciativa que ha acostat el piano a tota la ciutadania, tot visitant els 10 districtes de Barcelona en 10 dies. El piano de cua del Maria Canals inicià el seu itinerari dimecres passat, 13 de març, a la plaça de Sants i el clourà demà divendres, 22 de març, a la plaça Reial, on se celebrarà una jornada maratoniana que donarà el tret de sortida al Concurs amb actuacions de pianistes professionals, estudiants de piano locals, actuacions de grups musicals i un taller de flors per donar la benvinguda a la primavera. A més, com cada any, la Fundació Jesús Serra i el Maria Canals “inunden” el passeig de Gràcia de pianos de cua. El dissabte 30 de març, entre les 10 i les 20 h, l’artèria més emblemàtica de la ciutat de Barcelona acollirà un total de 10 pianos de cua que estaran a disposició de qui els vulgui tocar, amb el suport dels dinamitzadors del Concurs. També hi haurà pianos a disposició del públic als intercanviadors de metro de les estacions d’Universitat i Diagonal.

© Oliver Adell

TUHITOQUES? #Johitoco

El Concurs vol promoure la pràctica musical, en concret del piano, entre el màxim de persones, independentment de l’edat, el gènere, els gustos i les circumstàncies socials. Per això convida tothom que toqui el piano a enregistrar-se tocant l’instrument i, sobretot, a dir què representa per a cadascú el fet de tocar el piano. El Concurs ha fet un canal de vídeo, la Galeria dels Tocats, perquè els participants el puguin publicar a la xarxa i convida tothom a fer-lo circular amb l’etiqueta #johitoco. L’acció s’iniciarà demà divendres, dia 22 de març, coincidint amb de la marató de pianos a la plaça Reial.

Imatge destacada: © Oliver Adell

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter