Subscriu-te

Concert del Cor de Cambra Francesc Valls a la catedral de Barcelona

El Cor de Cambra Francesc Valls ofereix un concert el dissabte 12 de novembre a la catedral de Barcelona (20 h, capella del Sant Crist de Lepant, entrada gratuïta) en què interpretarà una selecció de música composta per quatre autors que van ser mestres de capella de la catedral al segle XVII i que, des de llavors, s’ha mantingut inèdita.

Així, amb el títol genèric de “Mestres de capella de la catedral de Barcelona al segle XVII”, el programa fa un recorregut per les quatre figures més destacades que van ocupar aquesta plaça: Joan Pau Pujol –de qui s’interpretarà una Missa pro defunctis–, Marcià Albareda –de qui s’oferiran els motets Ave Maria, Veni sponsa Christi i Nos autem gloriari–, Joan Barter –se’n podrà sentir una missa– i Francesc Valls –de qui s’interpretaran els motets Qui manducat meam carnem, O vos omnes i Beatus vir.

Aquesta selecció de vuit obres de diferents formats i estils constitueix una mostra de la producció musical d’una època avui encara poc i mal coneguda: el barroc siscentista. En aquell moment, i malgrat que Barcelona era –juntament amb Montserrat– un dels dos centres de producció musical de referència a Catalunya, aquestes composicions representaven –més enllà del seu component religiós i tot esperant l’arribada de l’òpera– l’única oportunitat que tenia la societat barcelonina de sentir música de gran format i qualitat.

Per dur a terme aquestes interpretacions, els vuit integrants del Cor de Cambra Francesc Valls (formació responsable de la música per al culte a la catedral de Barcelona) estaran acompanyats pels instrumentistes Maria Crisol (baixó), Manuel Vilas (arpa doble) i Jordi Reguant (orgue positiu). Tots ells estaran dirigits pel director titular del cor, David Malet.

El Cor de Cambra Francesc Valls va ser fundat el novembre del 2003 amb la finalitat de garantir la qualitat i regularitat de la música per al culte a la catedral de Barcelona i, al mateix temps, promoure la música sacra en general. Els seus directors titulars han estat, per aquest ordre: Rafael Murillo, Jorge Coré, Pere Lluís Biosca i des del gener de 2009 David Malet. El cor actualment està format per un grup variable de 8 a 12 cantants professionals que setmanalment ofereixen la versió polifònica dels textos propis de cada dia litúrgic als oficis de la catedral. El treball del Cor de Cambra Francesc Valls es du a terme bàsicament en tres àmbits: l’estudi i la interpretació de la polifonia religiosa de tots els temps, especialment del segle XVI, per ser cantada als serveis religiosos de la Seu; la recuperació musicològica del patrimoni musical català i la seva difusió; i el foment de la composició d’obres polifòniques religioses amb la intenció de generar música nova d’aquest estil per enriquir-ne el repertori.

Paral·lelament, el cor participa en la vida musical barcelonina en concerts i actes públics, i també ha realitzat un projecte de recuperació històrica del Cant de la Sibil·la a la catedral de Barcelona, tradició que es va interrompre el 1575 i que, des del desembre del 2009, es torna a interpretar amb gran solemnitat la Nit de Nadal.

El mes de març del 2010 va iniciar un projecte de col·laboració amb el Departament de Composició de l’ESMUC gràcies al qual el Cor de Cambra Francesc Valls estrena mensualment motets escrits per alumnes de composició del centre amb els textos litúrgics propis del dia. El cor pretén, d’aquesta manera, recuperar la tradició secular d’escriure música polifònica per al consum litúrgic, així com fomentar la nova creació.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter