Subscriu-te

Concerts per a piano d’Albéniz i Granados

disc Hyperion-Albéniz-Granados-BBC Scottish-Melani Mestre

El concert de piano romàntic. Vol. 65

Albéniz: Concierto fantástico, op.78. Rapsodia española, op.70. Granados: Concert en Do menor, “Patètic”. Melani Mestre, piano. BBC Scottish Chamber Orchestra. Dir.: Martyn Brabbins.

Hyperion, 2015. 

La col·lecció “El Concert per a Piano Romàntic” des de fa dècades recupera obres algunes de les quals pràcticament havien quedat apartades dels escenaris en detriment dels habituals concerts que tots tenim en memòria. Ara el seu volum número 65 té com a protagonistes obres concertants d’Albéniz, concretament el Concierto fantástico, op. 78 i la Rapsodia española, així com el Concert per a piano, “Patètic” de Granados, enregistrats el gener de 2012 a Glasgow. Granados va deixar inacabat un moviment d’un concert per a piano, amb un to ombrívol vinculat a la Sonata Patètica de Beethoven, escrit per a dos pianos i dedicat a Saint-Saëns. Fragments que el pianista i director Melani Mestre (deixeble, entre d’altres, d’Alícia de Larrocha i de José A. Calvo) ha reconstruït al voltant dels manuscrits escrits entorn del 1910, contemporanis de Goyescas i d’una obra estructurada en sol moviment com El cant de les estrelles. A partir dels manuscrits, Melani Mestre ha completat l’obra atorgant-hi els característics tres moviments del concert romàntic amb adaptacions per a piano i orquestra de la Danza española núm. 2, “Oriental” per al segon i de l’Allegro de concierto per al tercer. El resultat, una obra (editada per Boileau) que té com a màxim atractiu l’extens primer moviment reconstruït per Mestre i que pel seu caràcter greu, de gran fortalesa harmònica, ens mostra el Granados més passional. L’enregistrament ve acompanyat de la Rapsòdia española d’Albéniz en la versió de Sant Sebastià. Quan Albéniz va tocar la part de solista de l’obra a la ciutat basca, va regalar la partitura encara manuscrita al pianista i polític basc Leonardo Moyua Alzaga. Més endavant, una orquestració més colorista va ser trobada a Barcelona, i és la partitura que des que Jacinto Torres va publicar-la l’any 1995 sol interpretar-se. L’enregistrament es completa amb el Concert per a piano en La menor, “Concierto fantàstico” orquestrat per Tomás Bretón.

Unes interpretacions brillants, tant del solista Melani Mestre com de la BBC Scottish Symphony Orchestra, dirigida per Martyn Brabbins, i que expressen tot el color que emanen d’aquestes obres concertants i representatives del piano espanyol. Lluís Trullén

 

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter