Subscriu-te

Edwin Garcia, ‘Diferencias diferentes’

Diferencias diferentes. Glosas nuevas sobre aires ibéricos del Barroco
Edwin Garcia, guitarra barroca
Lindoro, 2022

Amb un programa que aglutina diversitat i unitat en un vincle d’interdependència que també parteix de la transculturació (com ara Preludio a la francesa), el guitarrista Edwin García proposa deu peces que recrea a partir de motius i temes reelaborats tot recuperant la faceta d’intèrpret improvisador com a dimensió creativa, en què la memòria juga un paper important. Com relata en el seu breu text de presentació, va començar per la Jácara i va continuar amb Españoleta i Fandango treballant el vincle dels temes musicals amb la dansa i l’herència de la diferència com a gènere compositiu precedent de les variacions en el pas d’un repertori que va saltar de la vihuela a la guitarra.

García elabora variacions sobre un mateix patró de dansa que, en segles com el XVII, Gaspar Sanz distingia entre estrangeres i espanyoles en tractats com Instrucción de música sobre guitarra española (1674). Entre les segones: pasacalles, españoleta, folías, pavana, gallarda, hachas o jácaras; algunes de les quals podien acompanyar repertoris teatrals o no, i que són desenvolupades pel guitarrista colombià en una demostració tècnica magnífica que inclou recursos com els puntejats, les batudes (rasgueados), els cops, els contrasts de textura i una diversitat estilística com a Jácara, Hachas, Fandango, a l’extensa i complexa Folías o la sorprenent citació al tema Despacito de Luis Fonsi.

En conjunt, es tracta d’un àlbum interpretat excel·lentment en tècnica i idiomatisme per Edwin García, que toca una guitarra construïda l’any 2010 pel mestre lutier Julio Castaños sobre models ibèrics del segle XVII. Cal destacar-ne, també, el portentós article de l’investigador Cory M. Gavito sobre el context i tractats de la guitarra a l’època.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter