Subscriu-te

El Cor Jove Nacional de Catalunya triomfa, un any més, al Petit Palau

ESTIU AL PALAU. Cor Jove Nacional de Catalunya. David Malet, piano. Conxita Garcia, directora convidada. Mireia Barrera, directora titular. Cors d’òpera i contemporaneïtat catalana. PALAU DE LA MÚSICA. 26 DE JULIOL DE 2025.

El Cor Jove Nacional de Catalunya (CJNC) està dirigit enguany pel tàndem de directores de cor catalanes que segurament acumula major experiència i expertesa: Mireia Barrera, que n’és la titular i directora artística des de l’any passat, i Conxita Garcia, convidada per la primera a participar en aquesta trobada de treball.

El resultat és una producció de gran nivell, en què els joves cantaires d’entre 18 i 28 anys participen en una doble direcció: d’una banda, tenen el privilegi de treballar amb aquestes professionals reputades -i, en alguns casos, també amb els seus compositors-el repertori que els donen a conèixer i, de l’altra, interpreten aquestes peces per al públic, en un exercici de recuperació i/o descobriment de la pròpia música que beneficia totes les parts.

El concert va arrencar amb la part de cors d’òpera encarregada a Conxita Garcia. No era fàcil satisfer la petició de resumir la història del gènere amb una selecció reduïda i a càrrec d’un conjunt vocal també menor del que acostuma a afrontar aquestes pàgines. Sortosament, l’acompanyament al piano va ser confiat a David Malet, que va saber treure el màxim profit de l’instrument a l’hora d’interpretar les reduccions orquestrals.

Així, després de dos primers fragments barrocs -de Purcell i Händel- on es van mostrar més continguts, els cantaires van desplegar tot el seu potencial en cors de Mozart, Donizetti i un bellíssim “Comme la fleur” de Hamlet d’Ambroise Thomas. Com era previsible, les veus van quedar una mica més curtes a l’hora d’interpretar Wagner i Verdi, i l’equilibri es va reprendre amb els cors més alegres i vistosos de Leoncavallo i Mascagni. La tria va culminar amb el popular “Les voici, voici la quadrille” de Carmen com a homenatge a Bizet en l’any del 150è aniversari del seu traspàs.

Després de la pausa i d’una intervenció de Mireia Barrera per justificar l’elecció del programa i fer èmfasi en la vocació formativa del Cor Jove Nacional de Catalunya, els cantaires van afrontar una segona part molt diferent de la primera, dedicada íntegrament a música d’autoria catalana, en bona mesura contemporània.

Després dels desconegudíssims Tres “Parenostre” de Rafael Ferrer, van desfilar per l’escenari del Petit Palau els primers compositors programats i vius que l’ocasió va fer coincidir: Salvador Brotons va ser aplaudit com a autor de La arboleda, una partitura escrita fa trenta anys i interpretada només per segona vegada a Catalunya, mentre que Benet Casablancas va veure estrenat el seu Tríptic del Marquet, que havia pogut treballar personalment amb els cantaires en els assajos.

Amb un canvi de disposició que no es va acabar d’entendre, els cantaires van interpretar el cèlebre motet O vos omnes de Pau Casals en una sola fila alineada a la paret lateral de la sala -potser per aprofitar la ressonància del mur de pedra-, mentre Barrera dirigia des de la platea.

Tots van tornar als seus llocs per acabar el concert amb la Cançó de bressol de la Cesca de Feliu Gasull i Dues cançons populars catalanes d’Albert Guinovart. Va sorprendre que no s’hagués preparat res específic com a propina i que aquesta fos, per tant, un bis en tot el sentit de la paraula: la repetició de la “Margarideta” d’aquest últim compositor.

La producció, en definitiva, va complir sobradament el doble objectiu pedagògic i divulgatiu que el cor s’havia proposat, fet que encara té més mèrit si recordem que els cantaires han treballat el repertori durant poc més d’una setmana. Després d’un concert a Vilafranca del Penedès i aquest al Petit Palau de Barcelona, en queda encara un altre al festival Choralies de Vaison-la-Romaine (França), que de ben segur acabarà d’arrodonir l’experiència musical i humana d’aquests joves i les seves directores.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter