Subscriu-te

Esperit balcànic

disc Alia Vox-Esperit del Balcans-Hesperion XX-Jordi Savall

Esprit des Balkans

Hespèrion XXI. Jordi Savall. Alia Vox, 2013

El virtuosisme i l’exquisidesa en l’execució que s’espera de Jordi Savall i Hespèrion XXI es troben en aquest CD ara aplicats a un repertori acuradíssimament seleccionat del folklore dels Balcans. En la seva recerca cultural de la pau, Savall ens porta ara un nou episodi centrat en la presència de la cultura romaní a l’Europa occidental. Una delícia d’enregistrament, amb una música massa poc coneguda i a la qual val la pena dedicar una bona estona. La barreja de músics i instruments autòctons i propis de la música clàssica i antiga aporta unes sonoritats francament especials.

Tot plegat fa que es pugui dir, sense cap mena de dubte com a elogi, que en aquest disc Savall no sembla Savall. Manté la seva essència, la marca de la casa –una qualitat superba en l’execució i l’enregistrament–, però es llança a explorar un cop més repertoris que, sent-li aliens, acaba fent-se tan indubtablement seus com ho són els Marais, Couperin i Bach.

El principal retret que cal fer a aquest àlbum és que les expectatives que genera un gruixut llibret de 395 pàgines no es compleixen ni de bon tros: la repetició de quatre assajos breus en 13 idiomes diferents aporta informació de context sobre el passat remot dels Balcans, la seva situació actual i la influència de la música gitana en diferents països, però amb prou feines parla sobre la música que conté. El mateix Savall s’autolimita a anunciar els continguts dels altres escrits, quan és obvi que podria aportar informació valuosa sobre, per exemple, els instruments, les formes musicals, els missatges que amaguen aquestes músiques… Sigui com sigui, es tracta d’un enregistrament que farà gaudir no només els seguidors del músic català, sinó també els amants del folklore en general i de la tradició romaní en particular.  Pep Gorgori 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter