Subscriu-te

Granados per a Trio

TRIO RODIN
Enrique Granados
Chamber music with piano. Trio Rodin. Obres d’Enric Granados. Vaevea, 2015

Aquest CD mostra una panoràmica interessant de l’obra de cambra d’Enric Granados, i ho fa en la versió d’un conjunt nostre encara que format en origen a Utrecht. El tret més significatiu d’aquest enregistrament és que posa a disposició dels afeccionats a la música una parcel·la poc coneguda i, òbviament, poc programada de l’obra del músic lleidatà.
El CD comprèn obres per a trio de piano, violí i violoncel –Piano trio, opus 50–, obra per a cello i piano –Pieces for cello and piano– i per a violí i piano –Romanza, Tres preludios i Violin Sonata–, tot configurant un recorregut suggestiu. A més, hi ha un plus d’aportació investigadora en forma de la descoberta del segon moviment de la Sonata per a violí, així com l’inici del tercer i quart moviments –encara que incomplets– trobats als arxius del Museu de la Música de Barcelona, d’on així mateix procedeix la partitura del Trio amb piano.
En bona part d’aquesta obra manca el segell personal, ja que una gran part remet a un cert dejà vu de tall eminentment romàntic primerenc, mentre que el geni propi més exactament distintiu se’ns mostra en les tres Peces per a cello i piano, amb els títols respectius de Madrigal, Danza gallega i Trova. La primera va ser dedicada a Pau Casals i té l’origen en una cançó medieval; és una composició d’una senzilla intensitat expressiva. La Danza gallega se situa en l’òrbita del nacionalisme recognoscible vinculat a les conegudes Danzas españolas. I finalment Trova té un origen literari de caràcter llegendari, inspirat en un text d’Apel·les Mestres, fet que es fa visible en un cert ambient arcaïtzant d’una elaboració molt treballada, molt profunda; és una de les parcel·les més transcendents de tot el CD.
El Trio Rodin serveix aquest material amb una autoritat remarcable. Amb continuats moments de lluïment individual molt ben resolts per cadascun dels components, la tasca conjunta resulta així mateix d’una notable solvència. Jaume Comellas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter