Subscriu-te

L’Orquestra Camera Musicae, d’aniversari

© Martí E. Berenguer
© Martí E. Berenguer

IV TEMPORADA DE L’ORQUESTRA CAMERA MUSICAE. Cor Jove de l’Orfeó Català. Núria Rial, soprano. Àngel Òdena, baríton. Dir.: Tomàs Grau. Obres de Fauré i Txaikovski. PALAU DE LA MÚSICA. 6 DE MARÇ DE 2016.

Per Mila Rodríguez Medina

L’any 2006 naixia a Tarragona una de les orquestres més estables actualment a Catalunya, l’Orquestra Camera Musicae, i des d’aleshores han passat deu anys d’una tasca conscienciosa en la promoció dels talents musicals a Catalunya, sigui des de la seva mateixa formació o bé d’artistes convidats als seus concerts, representants sempre de la millor generació del país. Han passat deu temporades en les quals ha esdevingut un símbol musical recognoscible i reconegut pel públic català, especialment des de la temporada 2008-09, quan l’Orquestra Camera Musicae va començar la seva pròpia temporada de concerts, amb caràcter estable, en la qual compagina el repertori clàssic amb la descoberta de noves obres i de nous compositors. Aquesta temporada, de fet, es desenvolupa des de l’any 2012 al Palau de la Música Catalana i allà l’orquestra es vestia de gala el 6 de març passat per a la celebració del seu desè aniversari, amb la incomparable Sala de Concerts del Palau plena d’un públic que estima la seva orquestra.

© Martí E. Berenguer
© Martí E. Berenguer

L’orquestra va interpretar el Requiem de Fauré amb un convidat també molt estimat, el Cor Jove de l’Orfeó Català. Potser hi estem acostumats, però mai no ens hauria de deixar de sorprendre el talent d’aquest cor. Cantaires entre els 16 i 25 anys, en una formació en constant renovació, però que no perd mai l’excel·lència com a punt de partida. Com és habitual en les seves actuacions, quan el Cor comença a cantar, esdevé protagonista total del concert. L’inici del Requiem va ser impecable i el “Sanctus” va emocionar tot l’auditori. Hi ha una gran alegria i a la vegada una serietat inesperada en una formació tan jove darrere la qual sempre s’endevina la preparació de la direcció còmplice i escrupolosa d’Esteve Nabona. El Cor Jove es va saber entendre, a més, amb el director de l’Orquestra Camera Musicae, Tomàs Grau, al capdavant d’aquest concert que a més oferia una molt bona interpretació de la soprano Núria Rial i el baríton Àngel Òdena com a solistes, especialment en el cas de la cantant.

La segona part era dedicada a la Simfonia núm. 4 de Txaikovski, en la qual van destacar especialment els solistes de clarinet, flauta i fagot. Una gran secció de vent, la de l’Orquestra Camera Musicae. El director titular i artístic en va saber presentar una interpretació correcta amb un molt bon tancament a l’Allegro con fuoco del “Finale”. Però sobretot l’orquestra va sorprendre amb el pizzicatto del tercer moviment, amb una secció de corda extraordinària.

Apareixia una frase molt definitòria d’aquest aniversari en els agraïments del programa de mà, que deia així: “Un agraïment molt especial a les famílies i amics de l’Orquestra pel seu suport i acompanyament en aquests primers deu anys fent música al vostre costat.” Doncs això, moltes felicitats i el desig de deu anys més per a una orquestra tan de casa nostra.

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter