Subscriu-te

Mestres de la Capella de la Catedral de Barcelona

disc la Ma de Guido-Mestres Capella catedral BCN-Cor Cambra Francesc Valls-David malet

Mestres de la Capella de la Catedral de Barcelona. Obres de Pujol, Albareda, Barter, Valls.

Cor de Cambra Francesc Valls. Director: David Malet. La Mà de Guido, 2014

Darrere de tota projecció musical, de la naturalesa que sigui el contingut musical, hi ha unes pulsions que l’han fet possible, de naturalesa en cada cas particulars, encara que força homogènies pel que fa al gran bloc de la música culta més prodigada. Atractiu per al gran públic i consegüent interès comercial i, és clar, delers íntims, afectius, emocionals i intel·lectuals dels protagonistes. Difícilment hi ha interessos de base musicològica i historiogràfica. Aquest és un estadi reservat en gran manera a la música antiga.

I aquest és el cas, òbviament, del producte que ens ocupa. Es tracta d’un recull d’obres que té com a fil conductor les figures de quatre importants mestres de capella de la catedral de Barcelona que abasten pràcticament tot el segle XVII. Som davant d’un material només mostrable sobre la base d’uns treballs de recerca aprofundits que permetin –sempre, però, des de la insuficient informació– aconseguir una aproximació plausible.

El crític, que òbviament no és un estudiós d’aquest tipus de material, es troba –si vol ser honest– amb dificultats per a un judici rigorós. Això no impedeix, en tot cas, deixar-se abandonar aintel·lectualment als sentits, a la percepció íntima del que s’escolta. I en aquest sentit, el CD li ofereix una sensació d’autenticitat reconfortant. Som al marge del plaer hedonístic, i d’exhibicionismes interpretatius ostentosos; tot es confia aquí a l’àmbit de les impressions íntimes, de l’ànim de la penetració anímica; i també de l’apreciació del context d’alt rigor i devoció en què s’ofereix aquesta música.

A part, resulta molt satisfactori, en termes de normalitat de “mercat discogràfic”, posar a l’abast del gran públic un producte tan ben pensat com aquest, que ofereix una panoràmica d’un patrimoni musical objectivament molt valuós. Jaume Comellas

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter