Subscriu-te

Música per a piano del segle XX i un futur prometedor

Dmytro Choni
2018 Winner XIX Paloma O’Shea Santander International Piano Competition
Dmytro Choni, piano
Obres de Debussy, Ginastera, Ligeti y Prokófiev
Naxos, 2020

El pianista ucraïnès Dmytro Choni va saltar a la fama quan l’any 2018 es va proclamar guanyador del Concurs Internacional de Piano Paloma O’Shea de Santander. Guardonat a concursos com el Ferrucio Busoni o el Vladimir Horowitz, les actuacions d’aquest pianista nascut l’any 1993 l’han portat als escenaris més rellevants de Londres, París, Madrid o Buenos Aires. Com ja és tradicional, la discogràfica Naxos ofereix als guanyadors del concurs l’enregistrament d’un disc, que en aquesta ocasió el pianista ucraïnès ha volgut dedicar a la música per a piano del segle XX. El confegeixen quatre autors: Debussy, Ginastera, Ligeti i, per descomptat, Prokófiev, compositor de qui va oferir a la final el complexíssim Concert per a piano núm. 3 i de qui ara corrobora l’afinitat estilística amb una versió punyent de la Sonata núm. 6.

Choni és un pianista que sap moure’s per tots els registres exigibles a un intèrpret cridat a tenir un futur més que prometedor al panorama internacional. Els seus Reflets dans l’eau de Debussy recreen una atmosfera màgica, amb una riquesa de matisos multicolors en què la pulsació controlada porta a evocar-nos tot el sentit oníric copsat en aquesta “imatge” del compositor francès. I aquest gust per recrear colors tamisats, amalgama sensacions que ens tornen a seduir a Arc-en-ciel (1985), el magistral estudi de Ligeti.

Choni, amb un pianisme camaleònic, ens porta amb una qualitat interpretativa idèntica a la màgia rítmica de la Sonata de Ginastera, tot sobresortint dins la versió el “Ruvido ed ostinato” amb què clou aquesta colorista i complexa pàgina escrita l’any 1952. Però on realment ens ha impactat el piano de Choni és en la seva versió de la primera de les Sonates de Guerra de Prokófiev. Serenitat, vehemència, a moments oferint un pianisme punyent i visceral, en d’altres d’un intens aprofundiment emotiu, elevant-se més enllà d’una superació de l’exigència tècnica de la Sonata per construir un discurs d’una marcada intensitat expressiva.

Aquest pianista s’haurà de seguir els propers anys i tant de bo assoleixi els èxits aconseguits per altres guanyadors il·lustres d’un concurs de l’exigència del Paloma O’Shea com han estat Eldar Nebolsin o Josep Colom.

Imatge destacada: Dmytro Choni. ©Vere

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter