Subscriu-te

Restituint la polifonia a la catedral de Barcelona

Cor de Cambra Francesc Valls (foto d’arxiu)

LITÚRGIA DE DIUMENGE PRIMER D’ADVENT. Cor de Cambra Francesc Valls. Pere Lluís Biosca, director. CATEDRAL DE BARCELONA. 3 DE DESEMBRE DE 2017.

Per Lluís Trullén

Ja són catorze anys que el Cor de Cambra Francesc Valls participa a les misses conventuals anuals de Barcelona interpretant un repertori que s’estén dels motets a la música polifònica, sempre condicionada als textos propis de cada dia litúrgic. La recuperació del patrimoni musical sacre, la interpretació de música polifònica escrita al llarg dels segles i l’impuls perquè compositors segueixin escrivint música religiosa ha estat una constant en la trajectòria d’aquest conjunt que, integrat per un grup que oscil·la entre les vuit i les dotze veus, està dirigit per Pere Lluís Biosca.

Coincidint amb el primer diumenge d’Advent, i en una litúrgia celebrada al mateix Cor de la Catedral de Barcelona, el Cor de Cambra Francesc Valls va oferir un programa polifònic, alternat amb composicions monòdiques en les quals es complien les tres premisses que integren el seu repertori. Antífones pertanyents a l’Arxiu Capitular de Barcelona, composicions de Tomás Luis de Victoria, Joan Pau Pujol, Francesc Valls o l’excepcional Magníficat d’Arvo Pärt, i música de nova creació com el salm In exitu Israel del compositor Carles Prat integraven la música d’aquest acte litúrgic. La polifonia i les antífones gregorianes van acompanyar les lectures i pregàries que llegien diferents canonges de la catedral. L’ofici adquiria, doncs, una càrrega solemne i elegant, amb la càrrega pròpia religiosa adient al temps d’Advent.

En l’apartat merament artístic, la desena de veus del Cor van cantar amb la qualitat que els és pròpia, amb el refinament i la solemnitat que cal assolir en les melodies de cant pla i amb una afinació curosa en una composició tan complexa com el Magníficat d’Arvo Pärt, dotat d’unes harmonies inconfusibles pròpies del compositor estonià. Esplèndid el joc polifònic assolit amb la música de Victoria i Valls i que agafava encara més solemnitat en un marc com el del Cor de la Catedral i amb l’alçada majestuosa de la pròpia seu. La direcció musical de Pere Lluís Biosca, director del Cor des de l’any 2015, va tenir un resultat interpretatiu esplèndid amb un repertori curosament escollit per acompanyar aquest acte religiós del primer diumenge d’Advent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter