Subscriu-te

Un heroi de les lletres i dels acords

Àngel Lluís Ferrando Morales:
El Tirant lo Blanc fet música
Universitat d’Alacant, Alacant, 2022

Tirant lo Blanc és l’obra immortal del valencià Joanot Martorell (c. 1410-1466). Es tracta d’un dels grans llibres de cavalleries, que va assolir el reconeixement perquè el Quixot de Cervantes el va salvar de la seva famosa crema de llibres. Però més enllà d’aquesta anècdota metaliterària, hi ha suficients motius perquè sigui reconeguda com una novel·la transcendental, fins al punt que aquesta transcendència ha arribat a altres disciplines artístiques, com ara la música. A aquesta manifestació dedica el seu llibre subtitulat “Les composicions musicals inspirades en el Tirant lo Blanc” el doctor per la Universitat d’Alacant Àngel Lluís Ferrando Morales.

No són pocs els temes que el text de Martorell ha inspirat des de la segona meitat del segle XX, des de molts vessants conceptuals i formals: a banda de les obres de teatre i de titelles que apareixen a la primera part del volum, cal esmentar òperes, cantates, simfonies per a cobla, ballets, cançons de rock, bandes sonores cinematogràfiques, suites per a banda, pasdobles simfònics, espectacles dramàtics, poemes simfònics… Alhora, molts compositors i intèrprets de renom han treballat el tema: Antoni Ros Marbà, Joan Lluís Moraleda, Leonora Milà, José Rafael Pascual-Vilaplana, Carles Santos, la Capella de Ministrers…

El catàleg és impressionant, per la qualitat i per la quantitat. I l’autor ha sabut tractar totes aquestes contribucions atenent a les seves característiques particulars, perquè cadascuna d’aquestes aproximacions musicals al Tirant i la seva colla de personatges entranyables ens descobreix una manera diferent de llegir les seves aventures.

Imatge destacada: Detall del Llibre d’hores d’Alfons el Magnànim (1436-1443) (c) British Library.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter