Subscriu-te

Un Pau Casals desconegut

Emilio F. Ruiz Sastre

Las trayectorias de Pablo Casals en Puerto Rico

Editorial Dykinson-Universidad Rey Juan Carlos, 2023

Coincidint amb el cinquantè aniversari de la mort de Pau Casals (1876-1973), l’historiador, mariner i arqueòleg Emilio F. Ruiz ha publicat un llibret que no arriba a les cent pàgines on dona testimoni del pas de l’il·lustre violoncel·lista per Puerto Rico, l’Estat lliure associat als Estats Units, que va trepitjar per primer cop el 1955 i on residiria fins al seu traspàs.

Ruiz ha treballat a partir dels materials documentals conservats per Jaime Benítez a la universitat de l’illa caribenya per esbrinar el rerefons de l’arribada de Casals a Puerto Rico i la creació el 1957 del festival musical que va dur el seu nom, a més d’altres iniciatives, com la fundació de l’orquestra simfònica local.

Potser el més interessant d’aquest assaig és descobrir la importància decisiva que van tenir dues dones en l’evolució d’aquests esdeveniments: la que seria tercera esposa de Casals, Marta Montañez, amb qui es va casar el 1957, i la dona del governador de Puerto Rico, Inés Mendoza. Gràcies a l’estudi de la seva correspondència, l’autor ha pogut establir aquesta transcendència.

Però més enllà d’aquest episodi, el llibret està concebut com una successió de cartes entre uns personatges i d’altres que van intervenir en aquestes trajectòries de Pau Casals a Puerto Rico, ben bé sense entrar a valorar-ne l’obra artística, de la qual gairebé no es parla, ni les seves opinions polítiques. En aquest últim cas, crida l’atenció que no es faci cap referència al discurs del músic a l’ONU el 1971, quan va dir “I am a catalan”, un silenci que és reblat per Manel Carmona, que en el pròleg del llibret parla d’“el genial músico (contrario a los nacionalismos y a los totalitarismos, que suelen ser las dos caras de la misma moneda)”, i del propi Emilio F. Ruiz, quan afirma que la catalanitat de Casals, “tantas veces esgrimida en contraposición a una improbable ausencia de españolidad, no deja de ser un intento vano de manipulación del más rancio nacionalismo que todo esteriliza.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter