Subscriu-te

Alma Mahler, musa retratada per Nona Arola

Alma Mahler. Musa de la Sezession a l’Expressionisme

Nona Arola

Edicions del Reremús, 2023

De projecte de llarg recorregut es pot qualificar el llibre que Nona Arola ha publicat sobre Alma Mahler després d’anys de treball sobre aquesta dona que a banda d’haver inspirat els diversos artistes amb qui va compartir la vida també ha fascinat durant molt de temps aquesta gestora cultural catalana.

Arola, que reconeix que li hauria agradat ser una dona del Renaixement pels seus múltiples interessos, aprofundeix en aquesta obra en disciplines tan diverses com la música, la pintura, l’arquitectura i la literatura per tal de poder presentar els cinc homes de la vida d’Alma Mahler –o, per ser més precisos, aquells de qui es va enamorar: Gustav Klimt, Gustav Mahler, Walter Gropius, Oskar Kokoschka i Franz Werfel– i mirar d’identificar la seva petja en l’obra de cadascun d’ells.

Així, lluny de voler explicar “simplement” la biografia d’Alma Mahler, tasca que ja han fet amb més o menys èxit nombrosos autors –hi ha una dotzena de llibres sobre ella al mercat, però aquest és el primer en llengua catalana–, el format escollit és l’assaig biogràfic, però sense que això impliqui en cap moment renunciar a la narració de moments clau de la vida de la protagonista.

De fet, el detall gairebé cinematogràfic amb què es narren algunes escenes –Arola va treballar també durant un temps com a editora de llibres de cinema– és un dels trets més atractius del llibre i convida a avançar en la lectura talment com si es tractés d’una novel·la. Aquí, però, no hi ha cap element de ficció: tot està rigorosament documentat en l’extensa bibliografia consultada i comentada a les últimes pàgines del llibre.

Tal vegada l’únic “però” sobre el qual cal advertir el lector és que no hi trobarà cap referència a la reduïda producció liederística que s’ha conservat d’Alma Mahler. Tal com anuncia el títol, aquest llibre no tracta de l’Alma com a músic ni compositora, sinó de la seva capacitat de potenciar la creativitat dels seus companys.

El volum, de més de tres-centes pàgines, ha vist la llum després d’intents de publicació previs, molt ben editat per Reremús, amb reproduccions en color de les pintures i nombroses fotografies en blanc i negre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter