Subscriu-te

Curs Internacional de Direcció d’Orquestra Antoni Ros Marbà

La Presentació del Curs Internacional de Direcció d’Orquestra Antoni Ros Marbà va tenir lloc el dia 20 de maig de 2015. D’esquerra a dreta: Laura Fernández, Conrado Bosi, Joan Pardo, Josep Borràs, Antoni Ros Marbà, Joan Francesc Marco i Maria Serrat
La Presentació del Curs Internacional de Direcció d’Orquestra Antoni Ros Marbà va tenir lloc el dia 20 de maig de 2015. D’esquerra a dreta: Laura Fernández, Conrado Bosi, Joan Pardo, Josep Borràs, Antoni Ros Marbà, Joan Francesc Marco i Maria Serrat

La iniciativa comuna de diverses institucions, com són el Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat, el Conservatori del Liceu, la Fundació Pau Casals, l’Orquestra de Cambra de Granollers i l’Escola Superior de Música de Catalunya farà possible la realització de la novena edició del Curs Internacional de Direcció d’Orquestra Antoni Ros Marbà.

Una proposta d’especialització en l’àmbit de la direcció d’orquestra que permet als alumnes treballar de prop amb un dels referents de la direcció orquestral a Espanya. El Curs de Direcció d’Orquestra Antoni Ros Marbà es va fer durant vuit edicions, del 1999 al 2009, a la ciutat d’Igualada. Aquest 2015, i gràcies a la col·laboració dels dos conservatoris superiors de Catalunya i de diverses institucions, s’impartirà a Barcelona –les classes teòriques tindran lloc a l’ESMUC– i a l’Hospitalet de Llobregat (Teatre Joventut), on es durà a terme la part pràctica amb l’Orquestra de Cambra de Granollers.

El Curs s’adreça a estudiants del títol superior de música i a professionals de la música amb coneixements bàsics en direcció d’orquestra que desitgin rebre una formació d’excel·lència sota la direcció artística d’Antoni Ros Marbà. A més a més del mestre i la presència de l’orquestra, en el professorat figuren Santiago Serrate –com a assistent del mestre Ros Marbà–; Benjamin Davis, que analitzarà diverses obres que es treballaran al llarg del curs, i Josep Vila i Casañas, que oferirà una classe magistral sobre les dificultats de dirigir una formació coral.

Antoni Ros Marbà va manifestar sentir-se molt il·lusionat de recuperar la faceta de professor de direcció i va agrair la participació de l’Orquestra de Cambra de Granollers –que té com a concertino director Corrado Bolsi– en aquest projecte. Ros Marbà va rebre el mestratge de noms tan destacats com Eduard Toldrà, Sergiu Celibidache o Jean Martinon.

El Curs es farà en dues etapes, la primera de les quals, la teòrica, a l’ESMUC. En aquesta etapa es du a terme una bona instrucció de com es fa l’anàlisi d’una obra que s’ha de dirigir. La segona setmana inclou la pràctica amb l’instrument, que en aquest cas serà l’Orquestra de Cambra de Granollers.

El repertori escollit minuciosament per al Curs, respon íntegrament a una voluntat pedagògica, amb obres com la Petita música nocturna i les Simfonies núm. 29 i núm. 33 de W. A. Mozart; la Simfonia núm. 88 de Haydn, la Serenata per a cordes i les Variacions Rococó de Txaikovski –amb el becat de la Fundació Pau Casals, Pablo Pérez, com a solista de violoncel–; l’Idil·li de Siegfried de Wagner; El amor brujo de Falla; Ma mère l’Oye de Ravel; L’histoire du soldat d’Stravinsky; les Variacions sobre un tema de Haydn de Brahms, i les Postals il·luminades de Montsalvatge. En paraules de Ros Marbà, “qui pot dirigir bé les obres de Mozart, ja té molt de guanyat”, mentre que respecte de les Variacions de Brahms va recordar les paraules de Herbert von Karajan sobre la dificultat de la darrera variació.

El Curs, programat entre el 6 i el 18 de juliol, consta de 60 hores de dedicació i ofereix dues modalitats de matrícula: alumnes actius (1.200 euros) i alumnes oients (600 euros). Antoni Ros Marbà, finalment, va recordar que “un no sap dirigir fins al cap de vint anys de carrera, però sempre hi ha un inici”, i, per tant, aquest curs és una bona empenta en aquesta direcció.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter