Subscriu-te

Diego Martin-Etxebarria guanya el prestigiós International Music Competition for Conducting

Diego Martín-Etxebarria

El director d’orquestra Diego Martin-Etxebarria ha estat el guanyador del prestigiós concurs triennal Tokyo International Music Competition for Conducting, que enguany ha arribat a la 17a edició i és considerat un dels certàmens de direcció més prestigiosos del món. Nascut a Bilbao i fincat a Berlín, Martin-Etxebarria pertany a una nova generació de directors joves que gaudeixen d’un talent i una formació excel·lents. Més conegut per les seves incursions en l’àmbit operístic, el músic basc també es dedica al repertori simfònic, que fa uns anys li va fer guanyar la plaça de director titular de l’Akademisches Orchester Freiburg (Alemanya). Aquest premi esdevé per a Martin-Etxebarria un pas molt important per a la seva carrera internacional, atès que implica una gira de concerts pel Japó que li permetrà dirigir, entre d’altres, l’Osaka Philharmonic Orchestra, la Nagoya Philharmonic Orchestra i la Yomiuri Nippon Symphony Orchestra.

Fundat l’any 1966 per la Min-On Concert Association, el concurs Tokyo International Music Competition for Conducting té lloc a l’espectacular Tokyo Opera Hall. Entre els premiats il·lustres d’aquest certamen musical hi ha noms com el de l’actual director titular de l’OBC, Kazushi Ono, reconegut en el seu dia amb un segon premi. El primer premi del concurs feia quinze anys que era declarat desert, fins que Diego Martin-Etxebarria es va imposar entre un total de 239 aspirants provinents de 29 països. Només 18 músics van ser convidats a participar en les rondes preliminars del concurs, celebrades a la capital del Japó, i només 4 directors van optar a guanyar la ronda final.

En la seva valoració, el jurat format per personalitats vinculades a grans orquestres europees i asiàtiques, ha destacat la intensa connexió de Martin-Etxebarria amb la New Japan Philharmonic i “la inspirada versió que va oferir de la Cinquena Simfonia de Txaikovski, així com de les Variacions sobre un tema de Haydn escrites per Brahms”, que expliquen el perquè del seu primer premi, així com l’obtenció de dos premis especials.

Especialitzat en el repertori operístic, després del seu pas per diversos escenaris d’Alemanya, entre els quals destaquen l’emblemàtica Staatsoper de Berlín o el Teatre de l’Òpera d’Augsburg, Diego Martin-Etxebarria tornarà de manera imminent a l’escena espanyola dirigint l’òpera Powder her face de Thomas Adés al Teatro Arriaga de Bilbao. Enllaçarà aquesta producció amb una gira de representacions de la sarsuela La viola d’or d’Enric Morera, en l’any del 150è aniversari del seu naixement, així com la seva col·laboració amb la Simfònica d’Euskadi, que dirigirà en un concert d’homenatge al compositor Tomás Aragüés. Finalment, Martin-Etxebarria tancarà l’any a París, on assumirà la direcció de la banda interna en la nova producció de Norma de Vincenzo Bellini que prepara el Théâtre des Champs Elysées.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter