#363

Juny – Juliol 2018

Llegir edició

Sumari

 • Especial

  Festivals d'estiu 2018

  Les cites musicals imprescindibles

 • Marta Mathéu

  La passió no s'atura

 • Dossier

  L'Art de disposar l'escenari

  Cap a on es dirigeix l'escenografia contemporània?

 • Centenari

  Leonard Bernstein

  Compositor, director i pedagog


 • I molt més

Editorial

El mes de juny marca l’inici de l’estiu a nivell musical, amb la posada en marxa de gran part dels festivals de música que omplen els llargs vespres d’estiu arreu de Catalunya. És doncs, l’ocasió de presentar les programacions dels festivals més rellevants i amb un marcat accent en el repertori clàssic, des de la música antiga fins al jazz, passant per l’òpera o la música de cambra. Enguany, un dels festivals degans, el Festival Castell de Peralada, viurà una edició especial; la primera en absència de la seva alma mater i impulsora original, Carme Mateu de Suqué. Exemple d’amor sincer per les arts i envers la música clàssica, l’òpera i la dansa, Carme Mateu és també la imatge modèlica de mecenatge de les arts, que tant escasseja als nostres dies. Ella és la dedicatària d’una edició que porta com a lema “Per a tu” i que portarà, un cop més, grans noms de la lírica, com és el cas del tenor Jonas Kaufmann, protagonista de la portada, en un moment pletòric de la seva carrera, tal i com va quedar palès en el seu pas pel Gran Teatre del Liceu protagonitzant Andrea Chénier de Giordano.

Aquest mes de juny és un moment especial també per a la <<Revista Musical Catalana>>. Després de l’entrada l’any 2012 al món digital, amb la inauguració del lloc web www.revistamusical.cat, enguany renovem imatge visual, format i funcionalitat de la nostra principal eina digital, tot procurant una clara interacció entre el format paper existent des dels inicis de la història de la <<Revista Musical Catalana>> i el format digital al qual el món de la comunicació està cada cop més abocat. La nova pàgina web permetrà complementar la informació present als sis números anuals que publiquem en paper i, generar, així, una continuïtat en aquest canal de comunicació intemporal, però alhora donar resposta a la demanda dels nous temps, que requereixen informació permanentment actualitzada i amb preponderància de presència als canals digitals.

La nova web de la <<Revista Musical Catalana>> té entre els seus objectius crear valor als continguts que genera dia a dia, ja siguin crítiques de concerts, recomanacions bibliogràfiques o discogràfiques, articles d’opinió o entrevistes, notícies d’actualitat i temes de fons. Alhora, vol aprofitar la seva gran hemeroteca –un dels principals valors de la nostra centenària publicació- posant a disposició dels nostres lectors tot aquell contingut existent i, fins ara, només disponible en biblioteques, que té un interès més enllà del moment en què es publicà. Un altre dels objectius és generar continguts que puguin atreure nous lectors que, o bé busquen un altre tipus d’informació més generalista i menys especialitzada, o bé estan introduint-se en el món de la música i busquen temes que els hi ajudin a endinsar-se a poc a poc en el fascinant univers de la música. Posarem a l’abast nou contingut multimèdia, perquè la música no només es llegeix sinó que també s’ha de veure i  escoltar, i facilitarem que el lector ens pugui trobar i donar a conèixer a través de les xarxes socials, on ja som presents des de fa un temps.

Us convidem a conèixer la nova versió de la www.revistamusical.cat i us animem a seguir-nos dia a dia en aquesta aventura infatigable i emocionant que és la descoberta i gaudi d’una de les arts més encisadores i il·limitades: la música.

Banda sonora