Subscriu-te

Editada la integral de l’obra per a piano de Manuel Blancafort

La Biblioteca de Catalunya dedica una exposició al compositor, que es podrà veure fins al 16 de maig.

Per Mònica Pagès Santacana

7652f50712b94af8f8c09d28240d2e7f

El 28 de gener passat es va presentar a la Garriga una nova integral de les obres per a piano sol que va compondre Manuel Blancafort (1897-1987), interpretades per Antoni Besses. De fet, es tracta de la reedició dels tres compactes que Besses havia realitzat el 1994 per a Mandala/Harmonia Mundi, als quals s’han afegit dos més enregistrats el 2016 i que completen la integral amb les obres recuperades en aquests anys i amb una de nova del 1948 que es titula Tema i divagacions.

Aquesta capsa amb 5 CD, amb un total de 34 obres que ocupen 5 hores i 22 minuts de música, ha estat produïda per la Fundació Manuel Blancafort amb el segell Edicions Moraleda i amb l’ajut de l’Ajuntament de la Garriga, on va néixer el compositor. Per a Besses, que es va introduir en la música de Blancafort per mitjà de la seva filla Camila, “els Nocturns són, juntament amb El parc d’atraccions, que és la més coneguda, una de les obres cabdals per a piano de Blancafort”.

En aquesta integral també trobem algunes obres escrites per a orquestra que el mateix Blancafort va transcriure al piano, com Ermita i panorama, Liner on sea o la Sardana simfònica. Per a l’edició final d’aquestes obres, Besses va consultar el Fons Blancafort que es troba a la Biblioteca de Catalunya i així va poder revisar i reconstruir alguns passatges. “Altres obres, com per exemple, Petites peces per a mans menudes i Nou cançons, són mostres originals i sorprenents de la meravellosa inventiva d’aquest gran compositor que respira de manera prominent un perfum català universal.”

expo Blancafort

A propòsit d’aquesta recuperació, i de la commemoració dels 120 anys del seu naixement i els 30 anys de la seva mort, la Biblioteca de Catalunya va inaugurar el 18 d’abril passat l’exposició “Manuel Blancafort, família, amistat i paisatge”, amb material conservat a l’Arxiu Manuel Blancafort. Situada a l’Espai Zero (vestíbul) de la Biblioteca, es podrà veure fins al 16 de maig (entrada lliure).

La mostra, comissariada per Pilar Estrada (Secció de Música), amb la col·laboració de Maria Mercè Riera (Unitat Gràfica) i Ramon Sunyer (Unitat de Sonors i Audiovisuals), commemora els 120 anys del naixement i els 30 anys de la mort del compositor Manuel Blancafort i de Rosselló (la Garriga, 1897-Barcelona, 1987). A més de partitures autògrafes, s’hi poden contemplar programes, correspondència (cartes entre Mompou i Blancafort), enregistraments sonors, fotografies (algunes, com les de la fàbrica familiar de la Garriga, recentment digitalitzades), rotlles de pianola Victoria i impresos relacionats amb la fàbrica, entre d’altres.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter