Subscriu-te

Eduard Toldrà, sentit homenatge a Cantallops

Un moment de l’actuació de Júlia Arnó i Montserrat Massaguer. © Josep Oliva

Per Jaume Comellas

La vila alt –molt alt– empordanesa de Cantallops, el dissabte dia 1 de setembre va oferir un carregat de sentit, imaginatiu i viscut homenatge a Eduard Toldrà en el si de l’aplec d’actes que el recorden amb motiu del cinquantenari de la seva mort. Partint d’una iniciativa d’origen familiar, l’Ajuntament de Cantallops se la va fer seva i hi va donar un suport institucional convençut.

La justificació venia avalada pels intensos i extensos lligams del músic amb aquesta vila, d’on era originària la família de la seva muller, i on va estiuejar –activament– durant algunes desenes d’anys. I esmentem el concepte activament, perquè en els seus dilatats sojorns allà va compondre una part substancial de la seva obra, ja sigui liederística, l’òpera El giravolt de maig i diverses sardanes. Referents explícits d’alguns títols n’han deixat constància.

Una taula de pedra rústega, que es conserva exactament com estava en un catau proper a la casa pairal, Can Batlle, va esdevenir recés per a la inspiració i per a l’escriptura sobre paper pautat. Aquest espai va ser ben memoriat amb la visita d’un grup de parents, amics i admiradors del músic –vilatans i una bona representació forana– i allà la soprano gironina Júlia Arnó va cantar la cançó Aquarel·la del Montseny en un context evocatiu intens.

Narcisa Toldrà, filla del mestre Toldrà, acompanyada de Manuel Capdevila i del seu fill Víctor García Toldrà. © Josep Oliva

Posteriorment va celebrar-se l’acte institucional, presidit per l’alcalde de Cantallops, Joan Sabartés, amb la participació de Manel Capdevila, fill del biògraf de Toldrà, que va oferir una petita conferència d’una idoneïtat i un sentit modèlics. El mateix Manel Capdevila és l’autor d’un documentat i molt ben escrit opuscle titulat Eduard Toldrà i Cantallops en el qual mostra les vinculacions del músic amb la població; opuscle editat de forma acurada per l’Ajuntament de la vila. Un parlament lúcid de la filla de Toldrà, Narcisa, va tancar aquesta part de l’homenatge prèvia a la descoberta d’una placa commemorativa a la façana de la casa pairal familiar.

L’acte es va cloure amb un bell recital de l’esmentada Júlia Arnó acompanyada al piano per Montserrat Massaguer –aquesta també amb interpretació en solitari de la sardana El Bac de les ginesteres–, duet que, com és sabut, fa poc ha enregistrat la integral de les cançons de Toldrà.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter