Subscriu-te

El 8è Festival de Pasqua de Cervera, apadrinat per Antoni Ros Marbà, porta enguany algunes produccions impulsades per institucions musicals

Antoni Ros Marbà dirigirà la preestrena de la seva nova obra per a cobla Quatre vegades vint, per encàrrec de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i el Palau de la Música, amb motiu del seu vuitantè aniversari. © David Maroto

El Festival de Pasqua de Cervera ha presentat la seva vuitena edició en el marc d’un dinar en què la premsa musical catalana i els representants de l’Ajuntament de Cervera i de l’ICEC (departament dependent de la Generalitat de Catalunya) han debatut sobre els principals problemes que ataquen el sector musical català: entre d’altres, la manca d’un públic preparat i amb prou maduresa per omplir les sales de concerts i la necessitat de crear produccions innovadores que permetin recuperar patrimoni musical català i portar-lo arreu del territori.

Cor Jove de l’Orfeó Català. © Ricardo Ríos Visual Art

Al marge del debat, el motiu principal de la trobada era la presentació de la vuitena edició del Festival de Cervera que, per segon any consecutiu, té com a director artístic Josep Maria Sauret. Enguany el Festival porta al territori lleidatà algunes produccions impulsades per institucions musicals, com el Palau de la Música Catalana: és el cas del Requiem d’Albert Guinovart estrenat a Barcelona al gener amb el Cor Jove de l’Orfeó Català, Josep-Ramon Olivé, Marta Mathéu i el mateix compositor al piano. A Cervera, però, se’n presentarà la reducció instrumental a piano feta pel mateix autor i els solistes seran membres del Cor Jove de l’Orfeó Català, sota la direcció d’Esteve Nabona. El concert tindrà lloc el dissabte 24 de març al Paranimf de la Universitat i servirà de concert inaugural després del concert educatiu dels Barcelona Gospel Messengers del 22 de març, a les 11 h.

Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona

Un altre dels concerts importants del Festival serà el concert amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, sota la direcció d’Antoni Ros Marbà, que celebra vuitanta anys. Un concert, també producció inicial del Palau de la Música Catalana, que inclourà sardanes emblemàtiques del repertori per a cobla d’autors com Ferrer, Garreta, Oltra, Serra i el propi Ros Marbà, que dirigirà la preestrena de la seva nova obra per a cobla Quatre vegades vint, per encàrrec de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i el Palau de la Música, amb motiu del vuitantè aniversari, que s’estrenarà oficialment al Palau de la Música, a Barcelona, el 7 de maig. Ros Marbà, padrí del Festival de Pasqua de Cervera en aquesta vuitena edició, explica la gestació d’aquesta nova obra, en què ha combinat algun tema de joventut i d’altres de maduresa, incloent-hi un tema del seu homenatge a Toldrà, recentment estrenat a l’Auditori de Barcelona amb l’OBC, i descriu l’obra com posseïdora d’un llenguatge harmònic “no convencional” pel que és habitual en el repertori de cobla.

Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida © igor.cat

L’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida interpretarà, sota la direcció d’Alfons Reverté, un programa amb cançons d’Eduard Toldrà i Foixanes de Rafael Ferrer, amb la col·laboració de la soprano Júlia Farrés-Llongueras i el tenor Roger Padullés en un concert que inclourà també Ma mère l’oye de Maurice Ravel i Petite suite de Claude Debussy i que a Cervera s’escoltarà el dia 29 de març, després d’haver-se sentit a l’Auditori Enric Granados de Lleida.

Coral Cantiga

Divendres Sant, 30 de març, la Coral Cantiga interpretarà polifonia catalana de Pau Casals, Manuel Oltra, Frederic Mompou i compositors actuals com Eduard Vila, Josep Vila i Casañas i Xavier Pastrana, sota la direcció de Josep Prats, mentre que l’endemà, dissabte 31 de març, el pianista Jordi Masó oferirà un recital de cançons i danses de Frederic Mompou en el 125è aniversari del seu naixement.

Quartet Teixidor

Els concerts de proximitat permetran conèixer de prop el clarinetista Oriol Romaní (30 de març), amb un programa que inclou obres del propi intèrpret, Bernat Vivancos, J. S. Bach i Claude Debussy; el Quartet Teixidor –format per professors del Conservatori de Cervera–, que oferirà un homenatge al compositor Josep Lluís Guzman, que va ser professor dels membres del Quartet (31 de març), i l’organista Guido Iotti –professor de l’ESMUC–, que oferirà un recital amb obres de fra Antoni Martín i Coll, Narcís Casanoves, pare Robert de la Riba, Ramon Carnicer i Xavier Montsalvatge, a l’orgue Tepatti de l’església de Sant Agustí (diumenge de Pasqua, 1 d’abril, a les 19 h).

El Festival inclou, finalment, un concert gastronòmic, amb la veu de Salva Racero, cantant de Lax’n Busto, i el piano de Dani Garcia, que tindrà lloc a l’Auditori Municipal el dia 31 de març a les 22 h.

Les entrades, amb preus populars de 3 a 15 euros, i amb un abonament a tot el Festival de 50 euros, ja es poden adquirir a través del web www.festivaldepasqua.cat i www.cerverapaeria.cat.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter