Subscriu-te

‘El amor y la muerte’, un nou documental sobre Enric Granados

Des del 9 de novembre es pot veure a diverses sales de cinema de Barcelona (Balmes Multicines, Cinemes Girona i Gran Sarrià) el documental El amor y la muerte, un nou film de la directora Arantxa Aguirre, que l’any passat va estrenar amb gran èxit de crítica Dancing Beethoven.

El amor y la muerte se centra en la figura d’Enric Granados, compositor nascut a Lleida i un dels més grans compositors espanyols. De família amb orígens cubans i mexicans, Granados va néixer a Lleida abans de traslladar-se a les illes Canàries els primers anys de la seva vida. Format a Barcelona, on va ser deixeble de Joan Baptista Pujol, el pianista i compositor català va seguir la seva formació a París, a l’època de la bohèmia, al costat d’altres músics i artistes catalans, com Ramon Casas, Isaac Albéniz i Pau Casals, i entrà en contacte amb artistes parisencs de renom internacional, que el van influir en el seu estil compositiu i en la forma d’entendre la interpretació pianística.

La pel·lícula d’Aguirre explica de manera didàctica l’epopeia vital de Granados, amb el tràgic final al viatge de retorn de Nova York després de triomfar en l’estrena mundial de la seva òpera Goyescas. La pel·lícula destaca pel treball visual de gran atractiu gràcies a la feina d’il·lustració i animació d’Ana Juan, que fa servir dibuixos originals però també material fotogràfic i quadres de l’època que li permeten il·lustrar la vida i el recorregut professional de Granados. El film, que té un recorregut narratiu, inclou diverses escenes musicals amb els artistes Rosa Torres-Pardo (responsable de la idea original i producció del documental), Ievgueni Kissin, Juan Manuel Cañizares, Arcángel, Rocío Márquez, Carlos Álvarez, Nancy Fabiola Herrera, Elisabet Ros, Julien Favreau, Cuarteto Bretón, Ana María Valderrama, Luis del Valle, Alexis Delgado, Adolfo Gutiérrez Arenas, Patrícia Guerrero i les veus de Jordi Mollà, Emma Suárez, Ramon Fontserè i Alicia Sánchez. Tots ells interpreten música d’Enric Granados en escenaris diversos, com el Palau de la Música Catalana o el Museu del Prado, davant de les “dames” de Francisco de Goya, entre d’altres.

El amor y la muerte es una producció de López-Li Films i RTVE, amb la col·laboració de l’ICAA, Acción Cultural Española (AC/E), la Comunidad de Madrid i Ibermúsica. “Aquesta història parla de la força (bruta) del destí i també de la vida com un camp de batalla. Parla també de l’amor, l’entusiasme, l’amistat… I, sobretot, aquesta pel·lícula, en els seus millors moments, no parla sinó que escolta. Escolta i és corretja de transmissió de la música formidable d’Enric Granados. Són els seus intèrprets d’avui, hereus directes del compositor, del seu talent i generositat, els que obren el prodigi de tornar-lo al nostre costat, cent anys després d’un viatge interromput per la tragèdia”

 Sobre la directora

Arantxa Aguirre és nascuda a Madrid i ha desenvolupat una llarga carrera professional vinculada al món del cinema, tot formant part de l’equip dels directors Mario Camus, Pedro Almodóvar, Carlos Saura o Luis García Berlanga, entre d’altres. També és doctora en filologia hispànica i ha publicat dos llibres: Buñuel, lector de Galdós (Premi d’Investigació Pérez Galdós 2003) i 34 actores hablan de su oficio (Ed. Cátedra, 2008), aquest darrer seqüela del seu documental nominat al Goya Hécuba, un sueño de pasión. El seu darrer llargmetratge, Dancing Beethoven, estrenat el 2017, va ser nominat als Premis Goya i Platino en la categoria de millor documental, a més d’haver aconseguit l’Espiga de Plata en la secció Temps d’Història de la SEMINCI 2016.

 

 

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter