Subscriu-te

El compositor Hèctor Parra guanya una residència a la Vil·la Mèdici de Roma per compondre una òpera

El músic barceloní, establert des de fa anys a París, esdevé el primer català i el tercer espanyol a obtenir aquest guardó de l’Acadèmia de França, hereu del llegendari Prix de Rome.

Hèctor Parra és, juntament amb Marta Gentilucci, un dels dos becats distingits per l’Acadèmia de França en la categoria de composició musical. La seva proposta ha estat seleccionada d’entre les gairebé sis-centes presentades –xifra que representa un increment del 42% respecte de l’any passat– per sol·licitar una residència artística d’un any a la Vil·la Mèdici de Roma.

El projecte presentat per Parra consisteix en la composició de l’òpera Orgia sobre un llibret de Calixto Bieito a partir de l’obra homònima de Pier Paolo Pasolini. L’objectiu és continuar aprofundint la recerca artística relacionada amb les preocupacions humanes fonamentals que ja eren objecte d’estudi a la sisena i darrera òpera fins ara de Parra, Les bienveillantes. La nova òpera sobre el text d’Orgia, que ja ha inspirat una de les seves obres simfòniques, combinarà un conjunt barroc i una formació especialitzada en música contemporània. L’òpera es podria estrenar durant l’any 2022.

Fins a un total de setze aspirants han estat premiats per l’Acadèmia de França en una nova promoció paritària –vuit homes i vuit dones–, amb una edat mitjana de quaranta anys, que representa set disciplines artístiques –entre d’altres, literatura, fotografia, arts plàstiques, història i teoria de l’art, arquitectura i posada en escena– i vuit nacionalitats diferents.

Tots aquests artistes seran residents a Roma des del proper mes de setembre per crear, experimentar o fer recerca tot un any, durant el qual gaudiran d’allotjament, espai de treball i les despeses de residència cobertes.

Fundada el 1666 per Lluís XIV, l’Acadèmia de França a Roma és un establiment francès instal·lat des del 1803 a la Vil·la Mèdici, una residència del segle XVI envoltada d’un parc al centre de Roma. Avui acull artistes per a estades d’un any com a màxim, fa una programació cultural i artística i conserva, restaura i estudia el patrimoni propi. Cada any fa un concurs internacional de selecció de becaris segons un criteri d’excel·lència.

Imatge destacada: © Eva Guillamet.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter