Subscriu-te

El compositor mexicà Mario Lavista obté el Premi Tomás Luis de Victoria

Mario Lavista. © EFE/Mario Guzmán (www.vanguardia.com.mx)
Mario Lavista. © EFE/Mario Guzmán (www.vanguardia.com.mx)

El compositor Mario Lavista (Mèxic, 1943) ha estat el guanyador de la 12a edició del Premi SGAE de la Música Iberoamericana Tomás Luis de Victoria, que convoca la Fundació SGAE. El veredicte del jurat es va fer públic divendres passat, 22 de novembre, en un acte que va tenir lloc a la fira internacional de música clàssica Expoclásica, a Madrid. Aquest guardó, dotat amb 20.000 euros, significa el reconeixement públic més gran a un compositor viu per haver contribuït, de manera substancial, a l’enriquiment musical de l’àmbit iberoamericà a través de la seva obra creativa.

El jurat –presidit per Antón García Abril i format per Marta Cureses, Marcela Díez Martínez, María Luisa Ozaita i Juan Ángel Vela del Campo– va destacar “la seva rellevant obra, profundament arrelada en la identitat del seu país, i que contribueix a la creació d’un llenguatge universal en la cultura iberoamericana; i la seva aportació i la seva extraordinària tasca com a mestre de noves generacions i difusor de la música actual”.

Per la seva banda, Mario Lavista va manifestar que “és un honor rebre aquest premi, el més important de la música contemporània iberoamericana. Es tracta d’una distinció que, en anteriors edicions, han rebut grans autors com Harold Gramatges o Luis de Pablo, entre d’altres. El fet de ser el primer compositor mexicà a rebre’l m’omple de satisfacció. Sens dubte, un excel·lent regal per a aquest 2013 en el qual he complert 70 anys”.

Mario Lavista va estudiar composició amb Carlos Chávez i Héctor Quintanar, i anàlisi musical amb Rodolfo Halffter al Conservatori Nacional de Música. De 1967 a 1969 fou becat pel govern francès per estudiar amb Jean-Étienne Marie a l’Schola Cantorum. El 1969 va ser alumne del Curs de Música Nova, impartit per Karlheinz Stockhausen a la Reinische Musikschule de Colònia i va participar als Cursos Internacionals de Música Nova a Darmstadt (Alemanya). L’any 1970 va fundar el grup d’improvisació Quanta, interessat en la creació i interpretació simultània i en les relacions entre la música en viu i l’electroacústica. Ha realitzat treballs graficomusicals amb el pintor Arnaldo Coen i ha compost la música per a diverses pel·lícules del realitzador mexicà Nicolás Echevarría.

Durant els darrers anys ha treballat en estreta col·laboració amb alguns notables instrumentistes interessats en l’exploració i la recerca de les noves possibilitats tècniques i expressives que ofereixen els instruments tradicionals. El 1991 va rebre el Premio Nacional de las Ciencias y las Artes i la Medalla Mozart del seu país, i dos anys després el Consejo Nacional para la Cultura y las Artes el va distingir com a creador emèrit. El 1998 va ingressar al Colegio Nacional. Actualment imparteix les càtedres de composició, anàlisi i llenguatge musical del segle XX al Conservatorio Nacional de Música de Mèxic, i és director de «Pauta», quaderns de teoria i crítica musical.

Mario Lavista succeeix en el palmarès d’honor d’aquest guardó el cubà Harold Gramatges (1996), el català Xavier Montsalvatge (1998), el peruà Celso Garrido-Lecca (2000), el veneçolà Alfredo del Mónaco (2002), el català Joan Guinjoan (2004), el brasiler Marlos Nobre (2005), l’aragonès Antón García Abril (2006), l’argentí Gerardo Gandini (2008), el basc Luis de Pablo (2009), el cubà Leo Brouwer (2010) i el català Josep Soler (2011).

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter