Subscriu-te

El Concert de Sant Esteve 2018: entre bèsties i ‘Santa Nit’

Cada any el tradicional Concert de Sant Esteve que organitza l’Orfeó Català sorprèn el públic reunit al Palau de la Música Catalana, però també el que s’aplega a la sobretaula postcanelons davant el televisor o la ràdio (retransmissió en directe per TV3, i Catalunya Ràdio i Catalunya Música), amb una temàtica diferent al voltant de la qual gira el programa que s’ofereix la tarda-vespre del 26 de desembre, en el concert més emblemàtic de la gran família que és l’Orfeó Català. Enguany les bèsties del Naixement i els dos-cents anys de la nadala Santa Nit són els eixos principals d’un concert que, a més, més que mai aposta per la creació musical catalana.

La cita, com sempre, és el 26 de desembre, a les 19 h, i té lloc al Palau de la Música Catalana amb les entrades exhaurides ja fa mesos. Com ja és tradició, tots els cors de l’Orfeó Català, al qual se suma un any més el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, són els autèntics protagonistes d’aquesta cita amb accent marcadament nadalenc, que enguany celebra el 200 anys d’una de les nadales més internacionals de tots els temps, Santa Nit –composta per Franz Xaver Gruber el 1818–, com a eix temàtic, junt amb les bèsties del Naixement, amb interpretació de peces amb temàtica animal.

El Concert de Sant Esteve, que se celebra des del 1913, és una de les fites anuals més importants del Palau de la Música Catalana i un dels concerts nadalencs amb més tradició d’Europa, fins i tot superant el Concert d’Any Nou de Viena. En aquests 105 anys d’història, el concert només s’ha deixat de fer per circumstàncies excepcionals (la Guerra Civil, la primera postguerra, la gran nevada del 1962 o la reestructuració del cor). L’any passat més de 200.000 persones el van seguir per TV3 i Canal 33.

Foto de família dels directors dels cors de l’Orfeó Català a la roda de premsa de presentació del Concert de Sant Esteve 2018. D’esquerra a dreta, dempeus: Pablo Larraz (Orfeó Català), Simon Halsey (director artístic dels cors de Orfeó Català), Mariona Carulla (presidenta de l’Orfeó Català), Joan Oller (director general del Palau) i Xavier Puig (Cor de Cambra); de genolls: Buia Reixach (Cor de Noies), Glòria Coma (Cor Infantil), Mercè Pi (Cor Petits) i Esteve Nabona (Cor Jove)

A més, aquest Sant Esteve s’hi estrenaran tres composicions originals d’autors de casa nostra: Poema èpic de Nadal de Marc Timón, una obra amb piano a sis mans, orgue a quatre mans, flauta i violoncel, que cantaran conjuntament els cors de l’Orfeó Català i el Cor de Cambra. Joan Magrané ha compost Mai no arribarà, basada en un poema de Màrius Sampere, poeta convidat del Palau aquesta temporada, i que interpretarà el Cor de Cambra. Mentre que la peça Ave Maris Stella de Josep Maria Guix, compositor convidat també aquesta temporada, serà estrenada pel Cor Jove. A més, arranjaments de nadales d’autors com Joaquim Badia o Arnau Tordera (Obeses) se sumen a les interpretacions d’altres obres d’autor català, com les d’Albert Guinovart, Xavier Pastrana o Josep Vila i Casañas, anterior director de l’Orfeó Català. Amb aquesta iniciativa es referma el compromís de la institució en el foment de la nova creació musical d’autoria catalana.

En aquesta edició el concert presentarà un format més tradicional, amb un programa de nadales i cançons catalanes i també d’altres països. Tindrà una estructura circular: els cors cantaran conjuntament en més ocasions i les intervencions de cadascun estaran més unificades, tot donant més agilitat al concert. Així, la vetllada començarà amb Angelus ad virginem (arranjament de Darius Battiwalla) cantat per tots els cors de l’Orfeó Català, excepte el Cor Petits, i el Cor de Cambra, dirigits per Simon Halsey.

Destaquen els arranjaments encarregats de les cançons A Betlem me’n vull anar, arranjat per Marian Márquez, que interpretaran els homes de l’Orfeó Català i del Cor Jove, i els cors Petits i Mitjans. Marc Timón ha arranjat Carols of the birds de William G. James, que cantaran tots els cors de l’Escola Coral, i la tradicional El noi de la mare, interpretada per les dones de l’Orfeó Català, del Cor de Cambra i del Cor Jove, el Cor de Noies i el Cor Infantil. L’Orfeó Català també interpretarà la cançó tradicional xinesa Moli Hua, que va preparar per a la gira a la Xina d’aquest octubre passat. El solista del grup Obeses, Arnau Tordera, cantarà conjuntament amb el Cor de Cambra Les bèsties del Naixement, una peça arranjada per ell.

Juan de la Rubia serà l’encarregat de l’interludi musical amb improvisacions a l’orgue. A l’apartat de bisos, no hi faltaran El cant de la Senyera, que cantaran tots els cors, i Els Segadors (amb arranjaments de Joaquim Badia), sota la direcció de Simon Halsey. Dani Coma serà l’encarregat de la direcció escènica, per donar més dinamisme a les actuacions, en estreta col·laboració amb la realització televisiva. A més, la nadala Santa Nit sonarà en dues versions, la de Peter Gritton en text alemany: Stille Nacht (1963), i la de John Rutter, aquest cop traduïda al català, que sonarà com a part integrant del programa.

El Concert de Sant Esteve és el concert més multitudinari que protagonitza l’Orfeó Català al llarg de la temporada. Enguany més de tres-cents músics ompliran l’escenari del Palau de la Música Catalana, incloent-hi els cors següents: Orfeó Català (Simon Halsey, director; Pablo Larraz, sotsdirector), Cor de Cambra del Palau de la Música (Xavier Puig, director principal), Cor Jove de l’Orfeó Català (Esteve Nabona, director), Cor de Noies de l’Orfeó Català (Buia Reixach i Feixes, directora), Cor Infantil de l’Orfeó Català (Glòria Coma i Pedrals, directora), Cor Mitjans de l’Orfeó Català (Glòria Fernàndez, directora) i Cor Petits de l’Orfeó Català (Mercè Pi, directora), junt amb els pianistes Pau Casan, Jordi Armengol, Josep Surinyac, Laia Armengol i Josep Buforn. I com a músics col·laboradors, junt amb el ja esmentat Juan de la Rubia, hi participaran Oriol González (bateria), Olga Domínguez (violoncel) i Josep Rovira (flauta); els cantants solistes Bea López (mezzosoprano), Arnau Tordera (veu), Marcel Jorquera (contratenor), i amb la tasca de Dani Coma com a director d’escena.

Simon Halsey renova com a director artístic dels cors de l’Orfeó Català

Simon Halsey, que es va incorporar la temporada 2016-17 a l’Orfeó Català amb una perspectiva de tres anys ampliables a dos més, renova com a director artístic dels cors de l’Orfeó Català i assessor del Palau de la Música Catalana per a les properes temporades 2019-20 i 2020-21. Halsey ha potenciat un salt en qualitat, en internacionalització i en excel·lència, dels cors de la casa. D’altra banda, i en reconeixement de la tasca que dia rere dia realitza Pablo Larraz, fins ara sotsdirector de l’Orfeó Català, des de la Junta s’ha decidit nomenar-lo director principal de la formació, i formalitzar així la seva responsabilitat i les tasques adquirides durant aquest temps.

Imatge destacada: instant del Concert de Sant Esteve de l’any passat. © Antoni Bofill

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter