Subscriu-te

El Concurs de Cant Francesc Viñas celebra els 50 anys amb una edició especial

Violeta Urmana, primer Gran Premi de la 30a edició del Concurs Viñas, rep el guardó de mans de Maria Vilardell. © Antoni Bofill
Violeta Urmana, primer Gran Premi de la 30a edició del Concurs Viñas, rep el guardó de mans de Maria Vilardell. © Antoni Bofill

Del 9 al 20 de gener de 2013 tindrà lloc a Barcelona una nova edició del Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas, la número 50. Per celebrar aquest aniversari s’instal·larà una exposició commemorativa al Foyer del Gran Teatre del Liceu i es publicarà el llibre dels 50 anys del Concurs, que inclourà un DVD amb interpretacions de diversos cantants premiats els últims anys. També, i per primera vegada, el Concurs crea una categoria “júnior” per a cantants de 18 a 25 anys. El Concurs s’inaugurarà oficialment al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona el proper 12 de gener de 2013, amb un pregó a càrrec del director artístic del Liceu, Joan Matabosch, i d’un recital conjunt de Mariella Devia i Sonia Ganassi.

Les proves eliminatòria i semifinal –les audicions preliminars i d’accés al Concurs ja es van fer mesos enrere a diversos teatres d’òpera del món– tindran lloc al Conservatori Municipal de Música els dies 13, 14, 15 i 16 de gener. El Gran Teatre del Liceu acollirà els tres últims esdeveniments: la prova final el dia 18, un col·loqui públic amb la soprano Mirella Freni (membre del jurat) el dia 19, i el concert final dels premiats (i lliurament de premis) amb orquestra el dia 20.

Des de fa cinc anys, el Gran Teatre del Liceu, amb la finalitat d’apropar el Concurs als cantants de tot el món, té un acord amb sis teatres internacionals, els quals duen a terme una sèrie d’audicions preliminars que són valorades per les direccions artístiques de cada teatre, les quals també estan representades en el jurat de la fase final. Els teatres coorganitzadors són: Hamburgische Staatsoper (Hamburg), Opéra National de París, Royal Opera House Covent Garden (Londres), Teatro alla Scala (Milà), Teatro Real (Madrid) i Metropolitan Opera House (Nova York). Aquest any, per primera vegada, s’hi s’han afegit els de Los Angeles i San Francisco, així com el Centre Nacional de les Arts Escèniques de la Xina, de Pequín.

El nivell artístic, així com el valor de promoció del Concurs –com ho confirma el nombre de grans veus que s’hi han donat a conèixer–, ha estat sempre molt elevat, tot disposant com una de les seves bases del prestigi el jurat, del qual han format part, en el transcurs del temps, grans figures de la lírica. D’altra banda, la llista de patrocinadors, encapçalada pel mateix Liceu i per la Fundació Puig, inclou els principals organismes oficials i una sèrie d’entitats privades, empreses i particulars. Per a aquesta 50a edició s’atorgaran premis per valor de 80.000 euros –incloent-hi premis oficials, especials i borses d’estudi, a més de contractes per a actuacions futures.

El tenor Francesc Viñas en el rol de Tristany
El tenor Francesc Viñas en el rol de Tristany

El tenor Francesc Viñas (Moià, 1863-Barcelona, 1933) va cantar als principals teatres d’Europa i d’Amèrica, essent considerat el millor intèrpret espanyol de les òperes de Wagner –l’any 1913 va estrenar Parsifal a Espanya. Els seus interessos pedagògics es van traduir en el llibre El arte del canto, de gran i reconegut valor didàctic. L’any 1963, el Dr. Jacint Vilardell va fundar el Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas –en memòria del seu sogre–, concurs dedicat a descobrir els joves valors de la lírica i a donar-los suport. Mort el Dr. Vilardell l’any 1967, la seva filla Maria va continuar i engrandir aquesta tasca durant quaranta-tres anys. La «Revista Musical Catalana» publica en el número 331, de gener-febrer 2013, un article commemoratiu del 50è aniversari del Concurs.

Per a més informació, llista dels membres del jurat i de premis, es pot consultar el web del Concurs: www.liceubarcelona.cat/francisco-vinas.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter