Subscriu-te

El Cor de Cambra Francesc Valls homenatja Mn. Josep Pavia cantant Francesc Valls

Aquest dissabte, 28 d’octubre, a les 20 h, la catedral de Barcelona acull el concert anual del Cor de Cambra Francesc Valls, que dirigeix Pere Lluís Biosca. Enguany el concert es dedica a commemorar el primer aniversari de la mort de Mn. Josep Pavia, canonge de la catedral i eminent musicòleg investigador de l’SCIC. Mn. Pavia destacà, vitalment, per més de cinquanta anys de dedicació, tant a la catedral barcelonina com a la recerca musicològica. De les seves investigacions s’esdevenen, especialment, la recuperació de les obres de Francesc Valls, tot elaborant-ne el primer catàleg científic gràcies a l’encreuament de dades entre diferents arxius (Capitular, Notariat, Biblioteca de Catalunya), així com la publicació de nombroses obres: misses, motets, villancets i obres teòriques del compositor barceloní. La tasca de recuperació patrimonial de Mn. Pavia ha permès els posteriors treballs que, a poc a poc, van fer emergir a la llum una obra de gran qualitat musical i que comença a ser escoltada i interpretada per tot el món.

Per aquest motiu, el programa inclourà la Missa de difunts de Francesc Valls (1665-1747), mestre de capella de la Seu barcelonina durant tota la primera meitat del segle XVIII i alhora un dels compositors més rellevants del Barroc peninsular, reivindicat per Mn. Josep Pavia. Valls fou un compositor que, partint d’unes sòlides bases tradicionals, va estar en contacte amb els diversos corrents musicals europeus, com ho demostra el seu Mapa armonico, tractat de composició on planteja models molt moderns per l’època. Fou aquesta faceta innovadora el que li va suposar dures polèmiques amb altres mestres hispànics, que no admetien que es vulneressin certs convencionalismes que infligien gran rigidesa a la música.

El concert es complementarà amb motets d’Alessandro Scarlatti, compositor sicilià, coetani de Valls, important referent europeu d’aquell moment de grans canvis musicals, i que ens permet situar i valorar l’obra de Valls dins del context històric internacional. El programa n’inclourà els motets Justitia Domini, Ad te Domine levavi, Exaltabo te Domine, Laetatus sum, Miserere mei i Ad Dominum dum tribulare.

Una altra de les cites anuals importants del Cor de Cambra Francesc Valls, format per cantants professionals, és el ja tradicional Cant de la Sibil·la la nit del 24 de desembre a la catedral de Barcelona. Enguany el Cor de Cambra Francesc Valls, que té com a objectiu principal la recuperació del patrimoni musical sacre de la catedral de Barcelona, tornarà a interpretar el Cant de la Sibil·la, just abans de la Missa del Gall. En aquesta ocasió l’encàrrec de la revisió del Cant s’ha encarregat al reconegut compositor català Joan Magrané.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter