Subscriu-te

El Cosmos Quartet i la soprano Maria Miró guanyen el Premi Mirabent i Magrans

El Cosmos Quartet, guanyador del primer premi de la modalitat de cambra.
El Cosmos Quartet, guanyador del primer premi de la modalitat de cambra.

El cap de setmana passat, dies 22 i 23 de novembre de 2014, tingué lloc la 22a edició del Concurs Josep Mirabent i Magrans, de cant i música de cambra, que se celebra anualment a Sitges.

Fins a 23 grups de cambra i 34 cantants es van inscriure per participar en la prova única que té lloc al Saló d’Or del Palau Maricel de Sitges i que permet gaudir del talent dels participants, els quals han d’interpretar fins a vint minuts de música en el cas de les formacions de cambra (tres obres d’estils diferents) i quinze minuts (amb el requisit de cantar en tres idiomes) en el cas dels intèrprets de cant.

La prova de l’apartat de cambra tingué lloc el dissabte 22 de novembre i el jurat, format pels directors Edmon Colomer i Salvador Brotons, el violinista Assunto Nese, la pianista Alba Ventura i el crític musical Jorge de Persia, deliberaren atorgar el primer premi, Premi Família Mirabent i Magrans (3.000 euros), al Cosmos Quartet, format pels violinistes Helena Satué i Bernat Prat, la viola Carlota Amargós i el violoncel·lista Oriol Prat. El segon, Premi Generalitat de Catalunya (2.000 euros), recaigué en el Quartet Neuma, que formen les flautistes Estela Córcoles, Anna Pujol, Alejandra Villalobos i Raquel Díaz. El tercer, Premi Ajuntament de Sitges (1.000 euros), va ser atorgat al Fukio Ensemble, format pels saxofonistes Xabier Casal, Xavier Larsson, Joaquín Saez i José Manuel Bañuls. A més, s’atorgaren tres premis, consistents en un concert: amb la Fundació Mas i Mas (Tulam Duo: Miguel Ángel Forner i Jesús David Valero, marimba i vibràfon, respectivament), amb Joventuts Musicals de Sitges (Fukio Ensemble), i amb l’Associació Musical Eduard Toldrà (Cosmos Quartet).

En l’apartat de cant, celebrat el diumenge 23 de novembre, el jurat, format pel crític musical Roger Alier, la soprano Carme Bustamante, el tenor Raúl Giménez, la soprano Mirna Lacambra, l’agent musical Miquel Lerín i la directora de la «Revista Musical Catalana», Mercedes Conde, va acordar donar el primer premi, Premi Família Mirabent i Magrans (3.000 euros), a la soprano catalana Maria Miró, que en la prova va interpretar l’ària de La Bohème de Puccini “Si, mi chiamano Mimì”, l’ària “O Dieu! Que de bijoux” del Faust de Gounod i “Lágrimas mías” d’El anillo de hierro de P. M. Marqués. El segon guardó, Premi Associació Concertante (2.000 euros), va ser per a la també soprano de Barcelona Sara Blanch, que va interpretar l’ària d’Olympia de Les contes d’Hoffmann d’Offenbach, Abril d’Eduard Toldrà i l’ària “Non si da follia maggiore” d’Il turco in Italia de Rossini. La soprano búlgara Nona Krastnikova va obtenir el tercer guardó, Premi Fundació Callís (1.000 euros), després d’interpretar “Ecco l’orrido campo” d’Un ballo in maschera de Verdi, “L’heure exquise” de Reinaldo Hahn i “O nyet, molyu, ne ukhod!” de Rachmàninov. També van resultar premiades la soprano madrilenya Verónica Tello, amb un concert a la Fundació Mas i Mas, i la soprano cubana Dania Rodríguez, amb un concert amb les Joventuts Musicals de Sitges.

La soprano Maria Miró, guanyadora del primer premi de la modalitat de cant
La soprano Maria Miró, guanyadora del primer premi de la modalitat de cant

Sobre els guanyadors

El Cosmos Quartet, format pels violinistes Helena Satué i Bernat Prat, la viola Carlota Amargós i el violoncel·lista Oriol Prat, va néixer el 2013 de l’amistat i la complicitat musical de quatre catalans que han mantingut trajectòries internacionals en l’àmbit solista, de cambra i orquestral, treballant amb professors i escoles de Londres, París, Colònia, Stuttgart, Basilea i Michigan.

L’agost de 2014 el Cosmos Quartet va participar a la International Summer Academy a Àustria, organitzada per la Universitat de Viena. Allà van treballar amb professors com Hatto Beyerle, Johannes Meissl (Artis Quartet), Patrick Judt, Miguel Da Silva (Ysaÿe Quartet), Anita Miterer (Mosaïques Quartet), Eugenia Epstein (Aviv Quartet), Quarteto di Cremona i Talich Quartet.

El Cosmos Quartet ha participat als festivals de Sant Cugat, Vinyasons de Vilafranca del Penedès i al d’estiu de Viladrau. A nivell internacional ha actuat a Reichenau i Gloggnitz (Àustria), compartint escenari amb músics de la vàlua de Schmuel Ashkenazy o Hagai Shaham. El mes d’agost passat va tocar a l’ORF, sala de l’Orquestra de la Ràdio de Viena, en un concert retransmès en directe. Durant la seva estada a l’ISA, el Cosmos Quartet va ser guardonat amb dos premis: Kammermusik Preis, al millor grup de cambra, i el Premi Artis Quartet, al millor quartet de corda.

Nascuda a Barcelona, Maria Miró és una soprano lírica que va iniciar la seva trajectòria formant part del Cor Vivaldi de l’Escola IPSI. Va estudiar al prestigiós Conservatori del Liceu de Barcelona i al Royal Northern College of Music de Manchester i és també llicenciada en medicina. Va començar a estudiar cant amb la soprano Josefina Lupiáñez i posteriorment amb la soprano Carmen Bustamante. El juny de 2005 es diplomà a l’Escola Superior de Cant del Conservatori Superior de Música del Liceu i posteriorment realitzà un curs de perfeccionament i especialització musical al mateix centre. Del 2009 al 2011 realitzà un màster de cant (Masters in Solo Performance-Voice) al Royal Northern College of Music (RNCM) de Manchester, sota la supervisió de la mezzosoprano Barbara Robotham. Ha seguit masterclasses amb Montserrat Caballé, Jaume Aragall, Ana Luisa Chova, Julius Drake, Laura Sarti, Jeanette Favaro-Reuter, Cynthia Sanner, Bonaldo Giaiotti, Dalton Baldwin, François Le Roux i Nicolas Krüger; i ha rebut consells de Viorica Cortez, Elisabetta Fiorillo i Esperanza Melguizo.

Ha debutat com a solista al Teatro Real i al Gran Teatre del Liceu en diverses produccions i ha participat al Wexford Festival Opera d’Irlanda, Dorset Opera Festival, Lyric Opera Studio de Weimar i al Teatre de l’Òpera de l’RNCM de Manchester, entre d’altres. El maig de 2015 participarà en I due Foscari de Verdi al Gran Teatre del Liceu de Barcelona juntament amb el tenor Plácido Domingo.

El Concurs Mirabent i Magrans es va crear el 1993 per recordar Josep Mirabent i Magrans, fundador de Joventuts Musicals de Sitges. Des de llavors la seva família organitza aquest concurs de música que reuneix joves promeses. Aquest esdeveniment musical ha evolucionat al llarg dels anys fins a consolidar-se com un dels premis musicals més destacats de Catalunya, tant per la participació de músics d’arreu del món com per la qualitat d’aquest joves intèrprets.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter