Subscriu-te

El Festival de Peralada dedica la seva 39a edició als jardins i la seva relació amb les arts

Del 3 al 18 de juliol, tindran lloc en diversos espais del recinte del Castell de Peralada -com l’església del Carme, el Mirador del Castell i el Celler Perelada- els dotze espectacles de caràcter transversal -de l’òpera i el lied al flamenc o la dansa contemporània- que s’inspiren en l’art del jardí.

La proposta d’enguany convida els assistents a submergir-se en la bellesa dels jardins com a microcosmos biològic i esdevé una experiència sensorial de desconnexió i refugi per a la creació.

El 3 de juliol, la mezzosoprano Joyce DiDonato inaugurarà el festival -i hi debutarà- amb un recital líric a l’església del Carme, acompanyada de Craig Terry al piano.

L’escenari contemporani del Celler Perelada acollirà, el 4 de juliol, la coreògrafa i ballarina Lorena Nogal i l’estrena de l’encàrrec Le Terroir, que explora la metamorfosi humana a través del moviment, inspirada en el procés de transformació del raïm en vi. Estarà acompanyada pel ballarí Álvaro Esteban i la música electrònica i innovadora de Franco Mento.

L’endemà, tindrà lloc l’estrena absoluta de Genius Loci, una proposta escènica que convida l’espectador a perdre’s en un jardí imaginari. Inspirat en el llibre «El jardín perdido» (Elba, 2018) de Jorn de Précy, es tracta d’una experiència sensorial i filosòfica amb un programa musical que abasta del Renaixement al segle XX, amb obres de John Dowland, Henry Purcell, Benjamin Britten i John Williams. Protagonitzat pel contratenor Xavier Sabata, sota la direcció de Rafael R. Villalobos, amb el tiorbista Jonas Nordberg i la viola de Liam Byrne, l’espectacle presenta una posada en escena poètica de l’artista visual Cachito Vallés.

El 6 de juliol, Christoph i Julian Prégardien —pare i fill— actuaran junts per primer cop a l’Estat. Acompanyats per la pianista Saskia Giorgini i la narradora Alba Pujol, estrenaran l’encàrrec In Paradisum, un homenatge al romanticisme centreeuropeu a través de Schubert i Liszt, amb la participació de Miquel Genescà, membre de l’Escolania de Montserrat en el marc de la celebració del Mil·lenari de l’Abadia.

El 9 de juliol, el col·lectiu Frames Percussion, referent de la nova creació sonora a casa nostra, oferirà un programa doble d’obres de Francesco Filidei, L’Opera (forse), i de Cathy van Eck, La Nature dans le Miroir.

La dansa tornarà l’endemà amb Origen. La semilla de los tiempos, una trobada entre el Ballet Flamenco de Andalucía i l’Accademia del Piacere, que connecta el flamenc i la música barroca amb una mirada contemporània, direcció musical de Fahmi Alqhai i coreografia de Patricia Guerrero.

El 11 de juliol, Katia i Marielle Labèque porten a escena Le jardin féerique, un programa que va des de Ma mère l’Oye de Ravel fins a la Fantasia en Fa menor de Schubert passant pels Four Movements for Two Pianos de Philip Glass.

La música barroca prendrà el protagonisme el 12 de juliol, amb William Christie i el seu conjunt Les Arts Florissants interpretant el primer oratori compost per G. F. Händel l’any 1707: Il Trionfo del Tempo e del Disinganno. La vetllada s’emmarca dins la gira internacional del 80è aniversari del mestre i clavecinista, que rebrà la Medalla d’Honor del Festival en reconeixement a la seva extraordinària trajectòria.

La soprano nord-americana Angel Blue debutarà al Festival el 13 de juliol amb un recital líric d’àries d’òpera, fragments de musical, jazz, sarsuela i espirituals afroamericans.

El 16 de juliol, s’estrenarà al Mirador Hort / Garden, una òpera-monòleg híbrida que neix d’una idea d’Elena Tarrats amb text Helena Tornero, proposta escènica de Silvia Costa i música escrita a sis mans per Damien Bazin, Mario G. Cortizo i la mateixa Tarrats. Es tracta d’una coproducció amb Òpera de Butxaca i Nova Creació.

El 17 de juliol, en commemoració del cinquantenari de Conxita Badia, l’església del Carme acollirà l’estrena de Melodies compartides, en què Pau Codina, Marc Heredia i Montserrat Seró recordaran l’amistat entre Badia i Pau Casals.

L’endemà, 18 de juliol, la soprano Sonya Yoncheva clausurarà el Festival amb George, una proposta a partir de l’univers literari de George Sand.

Com sempre, el festival completa la programació de concerts amb el cicle Confluències artístiques de diàlegs i activitats culturals des del 4 de juny en diversos espais i institucions com l’Institut Francès de Barcelona o la biblioteca del Castell de Peralada i dues projeccions als Cinemes Verdi en col·laboració amb el Barcelona Film Fest.

Un any més, el Campus Estiu del Campus Peralada contribuirà a la formació dels estudiants de dansa i facilitaran el contacte amb professionals del sector.

A finals de juliol, quan acabi la programació a Perelada, el Festival viatjarà a Finlàndia per participar, per primera vegada, en el Festival d’Òpera de Savonlinna, on presentarà tres funcions de la seva producció operística The Fairy Queen, de Purcell, dirigida per Joan Anton Rechi (29 i 31 de juliol i 2 d’agost).

Imatge destacada: © Miquel González-Shooting.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter