Subscriu-te

El guitarrista Luis Alejandro García Pérez guanya el Premi El Primer Palau 2019

Els altres guardonats del cicle El Primer Palau són la soprano Irene Mas, els pianistes Víctor Braojos i Itxaso Sainz de la Maza, i el Dúo Picotti-Puig.

El concert de cloenda del cicle tindrà lloc demà dijous, 21 de novembre, i hi actuarà l’organista Joan Seguí, guanyador de l’edició del 2018.

El jurat encarregat d’atorgar els premis corresponents a la vint-i-quatrena edició del cicle de joves intèrprets El Primer Palau, format per Salvador Brotons, Daniel Blanch, Elena Copons, Raimon Colomer i Katia Michel, ha acordat atorgar el Premi El Primer Palau 2019 al guitarrista Luis Alejandro García Pérez. El jurat va destacar la gran solvència musical, tant tècnica com interpretativa, del guitarrista canari. El guitarrista accedí al cicle com a guanyador del Concurso de Juventudes Musicales de España el 2018. Luis Alejandro García Pérez va interpretar obres de Giuliani (Rossiniana núm. 1, op. 119), Llobet (Romança), Tansman (Variacions sobre un tema d’Skriabin) i Turina (Fantasia sevillana, op. 29). El premi és dotat amb 5.000 euros, oferts per Mitsubishi Electric Europe B. V. Sucursal Espanya. El guitarrista, que va debutar al Palau al quart i darrer concert del cicle, el dia 24 d’octubre, també ha obtingut el guardó extraordinari Premi Catalunya Música, concedit per l’emissora de ràdio i que s’atorga per sisè any consecutiu, consistent en l’enregistrament d’una maqueta professional amb un repertori a escollir pel guanyador i en la promoció internacional a través de la xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió.

Víctor Braojos durant la seva actuació al cicle El Primer Palau 2019. © Martí E. Berenguer

A més, el jurat també ha decidit atorgar dos accèssits, de 1.250 euros cadascun, a la soprano mallorquina Irene Mas (acompanyada al piano per Marc Serra) i al pianista de Cardedeu Víctor Braojos. Ambdós joves músics van debutar al Palau al segon concert del cicle, el dia 17 d’octubre. Irene Mas va interpretar lieder de Schubert i cançons de Poulenc i Toldrà, mentre que Víctor Braojos va tocar la Sonata en Si b major, D. 960 de Schubert. El jurat va valorar molt positivament la gran musicalitat de la interpretació de la soprano, així com l’adequació del repertori. També va destacar la valentia del pianista en escollir un dels grans cims del repertori pianístic com és la sonata pòstuma de Franz Schubert, que va defensar amb brillantor. Addicionalment, Irene Mas també ha obtingut el premi extraordinari Premi Juventudes Musicales de España, consistent en la inclusió dins la Red de Músicas de JME per diverses localitats de l’Estat espanyol durant la temporada 2020-21.

Irene Mas durant la seva actuació al cicle El Primer Palau 2019. © Martí E. Berenguer

Per la seva banda, la pianista basca Itxaso Sainz de la Maza ha rebut el Premi de la Crítica, valorat en 1.000 euros en forma de material musical, atorgat per un jurat integrat pels crítics musicals Javier Pérez Senz, Josep Barcons, Albert Torrens, Jorge de Persia i Toni Colomer. La pianista va debutar al Palau al segon concert del cicle, el 10 d’octubre, amb un programa brillant i exigent, fet que va ser molt valorat pel jurat de la crítica.

Pel que fa a la resta de premis extraordinaris, el Premi Joventuts Musicals de Catalunya al millor intèrpret d’obra d’autor català, consistent en la participació en el circuit Xarxa de Músiques, ha estat concedit al Dúo Picotti-Puig, format per Federico Picotti (violí) i Marta Puig (piano). El duo va debutar al Palau al segon concert (10 d’octubre) amb dues Sonates de Cassadó i Poulenc i demostrant una gran complicitat com a formació.

Itxaso Sainz de la Maza durant la seva actuació al cicle El Primer Palau 2019. © Martí E. Berenguer
Dúo Picotti-Puig durant la seva actuació al cicle El Primer Palau 2019. © Martí E. Berenguer

Lliurament de premis i concert de cloenda del cicle El Primer Palau 2019

Els premis han estat anunciats aquest matí en roda de premsa. A l’acte també s’ha presentat el concert de cloenda del cicle El Primer Palau 2019, que tindrà lloc demà dijous, 21 de novembre (Sala de Concerts, 20 h), i hi actuarà l’organista Joan Seguí, guanyador del Premi El Primer Palau 2018. En el concert, que serà retransmès en directe per Catalunya Música, l’organista interpretarà amb l’orgue Walcker de la sala modernista peces de Bach, Ligeti, Schumann i Messien. Prèviament al recital es repartiran els premis als guanyadors d’aquesta edició 2019.

L’organista Joan Seguí, al Palau de la Música Catalana l’any passat
 

El 24è cicle El Primer Palau va començar el 3 d’octubre passat i va donar l’oportunitat de debutar a la Sala de Concerts a nou joves intèrprets de música clàssica en quatre concerts. A més dels guardonats, en aquesta edició també hi han participat el baríton Ferran Albrich, el pianista Jon Urdapilleta i el clavecinista Jesús Noguera.

El cicle, que impulsa la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, ha comptat per dinovè any consecutiu amb el patrocini exclusiu de Mitsubishi Electric.

El Primer Palau s’ha consolidat com una de les plataformes més sòlides que els joves músics poden trobar per gaudir de les primeres experiències de concert amb les màximes condicions de rigor i professionalitat. Alhora, el cicle esdevé un aparador de l’excel·lència musical de les generacions emergents de joves intèrprets. Artistes amb trajectòries professionals tan reconegudes com Javier Perianes, Enrique Bagaría, Juan de la Rubia, Daniel Ligorio, Cuarteto Quiroga, Pau Codina o José Menor van debutar al Palau gràcies a aquest cicle i actualment són convidats habituals de la programació pròpia de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana.

Oberta la convocatòria de participació a El Primer Palau 2020, per primera vegada també per a músics de la Unió Europea

D’altra banda, ja és oberta la convocatòria per participar a la vint-i-cinquena edició del cicle El Primer Palau, corresponent a l’any 2020. La convocatòria està oberta per primera vegada a músics de la Unió Europea i s’hi podran presentar instrumentistes de corda, teclat, vent o percussió, cantants, duos amb piano i grups de música de cambra constituïts, de nivell superior o graduats. Els sol·licitants hauran de ser ciutadans o també residents d’estats membres de la Unió Europea, nascuts a partir de l’any 1993 en el cas dels instrumentistes, o a partir de l’any 1990 en el cas dels cantants. Els candidats hauran d’enviar la sol·licitud de participació al cicle abans del dia 20 de gener de 2020. Es poden veure les bases aquí.

Imatge destacada: Luis Alejandro García Pérez durant la seva actuació al cicle El Primer Palau 2019. © Eva Guillamet

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter