Subscriu-te

El Museu de Lleida acull l’exposició “Granados, de París a Goya”

EXPO-Granados-imatge

La mostra es podrà veure al Museu de la Música de Barcelona a partir del mes de setembre.

El 19 de gener passat es va inaugurar l’exposició “Granados, de París a Goya”, que es podrà visitar al Museu de Lleida fins al dia 30 d’abril. Coorganitzada amb el Museu de la Música de Barcelona, on es podrà veure a partir del mes de setembre, aquesta gran exposició commemorativa de l’Any Granados mostra el Granados més europeu, innovador i modernista, així com el seu vessant de pianista i pedagog, tot posant-ne en relleu la connexió amb el París de la Belle Époque i les avantguardes del moment. Així mateix, reivindica el vincle de Granados amb el Modernisme i la dimensió europea i multidisciplinària de la seva obra. L’exposició, comissariada pel musicòleg Joaquim Rabaseda, és un dels esdeveniments destacats de l’Any Granados, les commemoracions del qual es van iniciar el 2016, amb motiu del centenari de la mort del compositor, i que duraran tot el 2017, en què es compleixen 150 anys del seu naixement.

Cartell GRANADOS

Més enllà de l’èxit que va assolir com a pianista, pedagog i compositor d’obres com Goyescas i Danzas españolas, Granados també va ser un veritable humanista; interessat per la pintura i la literatura, va estar en contacte amb les avantguardes musicals i culturals europees de la seva època i va ocupar un lloc destacat en la generació d’artistes que van ser artífexs del Modernisme a Catalunya.

L’exposició, estructurada en set blocs (París, Teatre, Dante, Liliana, Tartana, Gest i Goya), i que parteix del moment en què Enric Granados arriba a París, l’any 1887, fet essencial en la seva carrera com a pianista i compositor, mostra partitures i documents originals del compositor (cartes, fotografies, esborranys…) i els situa en el context cultural. Els fons que s’hi poden veure inclouen també algunes reproduccions encarregades especialment per a la mostra, amb l’objectiu de submergir el visitant en l’ambient dels museus que Granados acostumava a visitar i els tallers d’artistes que tant li agradaven. Això s’ha aconseguit gràcies a la col·laboració amb institucions d’alt nivell, internacionals, nacionals i locals, com la Bibliothèque Nationale de France, els museus d’Orsay i Carnavalet de París, Museo del Prado, Biblioteca de Catalunya, Filmoteca de Catalunya, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Museu d’Art Jaume Morera de Lleida i el mateix Museu de la Música de Barcelona.

L’exposició “Granados, de París a Goya” va ser inaugurada el 19 de gener passat. Al centre de la imatge, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros
L’exposició “Granados, de París a Goya” va ser inaugurada el 19 de gener passat. Al centre de la imatge, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros

L’exposició ha estat possible gràcies a la col·laboració d’una xarxa d’institucions públiques: Generalitat de Catalunya (ICEC), Acción Cultural Española (AC/E, Ministerio de Cultura), Paeria de Lleida, Museu de la Música de Barcelona (Consorci de l’Auditori i de l’Orquestra), Museu de Lleida i Institut d’Estudis Ilerdencs (Diputació de Lleida). La Comissió Any Granados, impulsada inicialment des de la Paeria de Lleida, ha afavorit el gruix d’aquesta commemoració, a la qual s’han sumat els principals equipaments culturals del país, com el Palau de la Música Catalana, L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu i institucions com la Generalitat de Catalunya i Acción Cultural Española.

Més informació a www.museudelleida.cat

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter