Al llarg de la temporada 2025-26 la programació del Palau acollirà multitud d’obres que els compositors van compondre inspirant-se en el ritual, el màxim exponent pagà del qual és potser La consagració de la primavera d’Igor Stravinsky, com les dues Passions de Bach són les màximes representants del ritual religiós.
Gabriela Ortiz, compositora mexicana de reconeguda trajectòria internacional i una de les veus més personals de la música contemporània llatinoamericana, serà una de les compositores convidades de la temporada. El Palau acollirà l’estrena de dos encàrrecs: Mujer ángel, coencàrrec juntament amb altres tres institucions culturals internacionals (Carnegie Hall, Centro Nacional de Difusión Musical i The Phillips Collection), de la qual farà europea l’estrena a Catalunya l’Attaca Quartet; i una estrena mundial, a càrrec del Cor de Cambra del Palau de la Música, amb direcció de Júlia Sesé. El catàleg d’Ortiz serà present en set concerts més a l’escenari modernista, amb les obres Antrópolis 2019, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i direcció d’Andrés Salado, que en un segon concert, acompanyats del trompetista Pacho Flores, interpretaran Kauyumari i Concert per a trompeta, “Alma Bronce”. També es podrà gaudir d’ Altar de neón, amb la GIO Symphonia i Frames Percussion, amb direcció de Francesc Prat; Exilios, amb el Cosmos Quartet, acompanyat d’Alejandro Escuer a la flauta travessera; Liquid brothers, amb Frames Percussion; Patios serenos, Su Muy Key, Preludio y estudio núm. 3, en un recital amb la pianista Noelia Rodiles i, finalment, De cuerda y madera en un concert amb la violinista María Dueñas i el pianista Alexander Malofeev.
Josep Ollé i Sabaté serà l’altre compositor convidat, i un membre destacat del recent iniciat grup Generació C, iniciativa del Palau que arrenca aquesta nova temporada per impulsar el talent emergent de la composició coral de casa nostra.
Al Palau de la Música, la família coral de l’Orfeó Català interpretarà obres del seu catàleg en els concerts que tindran lloc al cicle La Casa dels Cants. L’Orfeó Català estrenarà la seva obra Te Deum, escrita per clausurar el Mil·lenari de Montserrat i que s’estrenarà el mes de desembre al monestir. Per a aquesta nova temporada el Palau encarrega una obra a Ollé, per a trio i piano que interpretarà el Trio Fortuny a l’edifici modernista. A aquest concert, s’hi sumaran sis més en què el Palau acollirà obra seva, entre els quals dos protagonitzats pel Cor de Cambra del Palau, que interpretarà Ave Maris Stella i Al principi era el vent. A l’escenari modernista sonaran fragments del Te Deum i l’obra Missatge de pau en el marc del Concert de Sant Esteve; de nou Ave Maris Stella, en aquesta segona ocasió a càrrec de la formació Voces8 i Ave Virgo Sanctissima en un concert de la Xarxa Coral. Dins la seva residència artística al Palau però en una altra ubicació, l’església de Sant Felip Neri, es podran sentir diverses obres corals amb el Cor Pedrell i Esteve Costa.
Kebyart, Frames Percussion i Trio Fortuny, formacions residents
Aquesta temporada vinent comença residència artística al Palau el quartet de saxos Kebyart. El Palau de la Música Catalana ha estat testimoni del seu creixement (van ser guanyadors del Premi El Primer Palau 2016 i va propiciar l’accés al circuit ECHO Rising Stars, del qual el grup va formar part la temporada 2021-22) i vol seguir-ho fent oferint-los ser formació resident al Palau les properes dues temporades (2025-26 i 2026-27). Aquesta temporada els podrem sentir al Palau interpretant obra de Bach, Mendelssohn, Albright, Gershwin, Ravel, Stravinsky, Ciesla, Reich i Shaw.
Clouran residència artística al Palau aquesta nova temporada Frames Percussion, un dels grups més prominents del panorama musical actual, que afronta el seu segon i darrer any de residència amb una temporada en què interpretarà obra de Gabriela Ortiz en dos concerts, i de compositors com Schnittke, Enaudi, Richter i Lang, entre d’altres, a més del Requiem de Claraguilar en un concert en què participarà també el Cor de Cambra del Palau.
També finalitzarà la seva residència artística al Palau, després de tres temporades (2023-24, 2024-25 i 2025-26) el Trio Fortuny, en tres programes amb obra de Beethoven, Schumann, Brahms, Ravel i Ollé, de qui estrenaran una obra encàrrec del Palau.
Compositors Catalans Contemporanis i Corals, la Generació C
Aquesta temporada que ve, el Palau fa un pas més en la seva aposta pel talent jove i del país. Així, cristal·litzant el que ha estat una missió des dels seus orígens, ha agrupat sota el nom Generació C un grup emergent de joves compositors catalans de gran talent que destaquen per la seva passió per la música coral, la contemporaneïtat del seu llenguatge i un fort arrelament al país.
Aquesta temporada la Generació C estarà integrada per Anna Capmany, Josep Ollé, Carles Prat, Joan Magrané i Bernat Vivancos, de qui s’interpretaran diverses obres a l’escenari modernista i tindran presència, de manera especial, en la programació dels cors de l’Orfeó Català, intèrpret, difusor i ambaixador del seu llegat.
Commemoracions
L’Any Gaudí, que se celebrarà l’any vinent amb motiu del centenari de la mort de l’arquitecte de Reus, marcarà sens dubte l’agenda cultural catalana, i el Palau ha volgut també formar-ne part. Alumne de Lluís Domènech i Montaner i un dels representants més internacionals del Modernisme català, Antoni Gaudí va compartir amb l’arquitecte del Palau l’interès per crear espais singulars, capaços de despertar la imaginació de qui els contemplava i contribuir a fer de l’arquitectura una autèntica experiència.
El Palau de la Música vol homenatjar la seva figura tot programant un total de cinc concerts amb obres inspirades en ell, de gèneres i formats ben diversos, entre els quals destaca una estrena mundial, Els set somnis de Gaudí d’Olivia Pérez-Collellmir, que dirigirà la nord-americana Marin Alsop en un concert amb la Philharmonia Orchestra, el Cor de Cambra del Palau i el Cor Jove i Cor de Noies de l’Orfeó Català. El Palau també acollirà Gaudí d’Albert Guinovart, amb el Cor Jove i l’Orquestra OSTO, amb direcció de Belén Clemente i Albert Torrebella; “Fantasia del trencadís”, de l’òpera Gaudí de Joan Guinjoan, amb l’OBC i direcció de Stephanie Childress; una obra d’encàrrec del Palau a Joan Magrané que interpretarà l’Orquestra Simfònica Camerata XXI i el pianista Daniel Banch, amb direcció de Daniel Montané; i Simfonia de Gaudí d’Albert Guinovart, amb la Banda Simfònica de Barcelona i direcció de José Ramon Pascual-Vilaplana.
La programació de la propera temporada que ve estarà també marcada pel 150è aniversari del naixement de Manuel de Falla. La seva música va tenir una presència important els primers anys del Palau de la Música on es van estrenar obres com ara Psyché, el 9 de febrer de 1925, o el Concierto para clave y cinco instrumentos, el 5 de novembre de 1926. Entre aquest any i el vinent l’escenari modernista recuperarà aquestes dues obres amb dos concerts: Psyché, amb l’arpista José Antonio Domené & friends; i culminarà aquest aniversari, ja entrada la temporada 2026-27 amb el Concierto para clave y cinco instrumentos, amb Benjamin Alard, Miguel Colom, Fernando Arias, Álvaro Octavio, Luis Ángel Sánchez i Vicente Alberola.
El Palau recuperarà també El sombrero de tres picos, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i direcció de Néstor Bayona; oferirà dos recitals de piano, un de Javier Perianes i un altre de Jan Lisiecki, amb obra del compositor gadità; El amor brujo que interpretarà l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, amb direcció de Xavier Pagès-Corella; Granada 1920, amb el pianista Daniel Ligorio i narració de Borja Espinosa, i Noches en los jardines de España, amb la pianista Judith Jáuregui, Franz Schubert Filharmonia, amb direcció de Lina González-Granados.
La temporada 2025-26, el Palau seguirà homenatjant Juli Garreta i el seu doble aniversari (150 anys del naixement i 100 de la mort), que es va iniciar la temporada passada. Als sis concerts programats la temporada anterior del compositor de Sant Feliu de Guíxols, s’hi sumaran cinc més aquesta temporada amb l’objectiu de seguir repassant el catàleg de la seva obra. Així, al Palau es podrà escoltar la “Sardana” de la Sonata en Do major, en el recital del pianista Enrique Bagaría; una selecció de Sardanes a càrrec de la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona; Matinada, amb el Tempus Trio; Mar plana, amb el violoncel·lista Ramon Bassal i la pianista Maria Canyigueral, i Les illes Medes, amb l’OBC i la direcció de Stephanie Childress.
A aquestes tres grans efemèrides, s’hi sumaran altres aniversaris rodons relacionats amb músics i compositors catalans. Es commemorarà el 150è aniversari del naixement del pianista Ricard Viñes (l’any 2025) amb un recital de piano amb Lluís Rodríguez Salvà, que interpretarà obres de Ravel, Debussy i Mussorgski. També el 2025 farà cinquanta anys de la mort de la pianista i soprano barcelonina Conxita Badia, que el Palau recordarà en un concert d’homenatge amb el pianista Pau Casan, la soprano Ulrike Haller i la rapsoda Eulàlia Domènech. També es commemoraran dos centenaris de naixement: el 2025 el del compositor català Josep Cercós, a càrrec del Tempus Trio, que interpretarà també obra de Garreta i Brahms; i ja el 2026 el de l’organista Montserrat Torrent, degana dels organistes a Catalunya i a l’Estat espanyol i mestra de diverses generacions d’organistes, per qui hi ha previst un recital col·lectiu d’orgue, amb deixebles seus i organistes internacionals destacats.
Una temporada de creixement
Aquesta nova temporada el Palau consolida el seu creixement en la programació amb un increment en el nombre de concerts, ja que n’oferirà un total de 179.
A aquesta xifra, cal sumar-hi els 180 concerts per a famílies i escoles, amb produccions creades pel Servei Educatiu del Palau, amb un total d’onze produccions, entre les quals cada any hi ha una estrena, que serà Volem amb Txaikovski – La música dels ballets. La suma d’ambdues dades fa que la xifra final de concerts propis del Palau la temporada 2025-26 sigui de 359 concerts.
Cicle Palau 100
Palau 100 oferirà aquesta temporada dotze concerts més cinc d’extraordinaris, amb formacions de màxim nivell: Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera, London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Staatskapelle de Dresden i Budapest Festival Orchestra, entre d’altres. Acollirà alguns dels directors més aclamats del panorama musical, entre els quals Teodor Currentzis, Simon Rattle, Myung-Whun Chung, Daniele Gatti, Iván Fischer o Zubin Mehta, així com intèrprets excepcionals, com les violinistes Anne-Sophie Mutter i Janine Jansen; els pianistes Yuja Wang i Seong-Jin Cho, i el violoncel·lista Kian Soltani, així com les veus d’Eleonora Buratto, Elina Garanča, Benjamin Bernheim i Michele Pertusi.
Amb un repertori variat, el cicle seguirà reivindicant aquesta nova temporada compositors menys habituals a les grans sales de concerts, com són Bruckner i Sibelius, alhora que mantindrà en la seva programació altres compositors imprescindibles d’aquest cicle, com Beethoven o Txaikovski, entre d’altres. Palau 100 oferirà un viatge musical des de la música del Renaixement amb obres de Palestrina, passant pel Romanticisme de Chopin, Schubert, Wagner o Beethoven, fins al segle XX, tot donant veu a Stravinsky i Ravel, per esmentar alguns compositors.
Palau Grans Veus i Palau Òpera, l’aposta lírica
El cicle Palau Grans Veus portarà una temporada més algunes de les veus líriques més destacades del moment, en un total de sis concerts, amb les actuacions de Piotr Beczała, Sondra Radvanovsky, Julia Lezhneva, Benjamin Appl, Xavier Sabata i Julia Kleiter.
El cicle Palau Òpera estrenarà la seva cinquena temporada amb l’objectiu d’acostar l’òpera barroca al públic del Palau, en format de concert o semiescenificat, en un entorn de proximitat idoni per les característiques de la sala modernista, sempre amb una gran qualitat. Aquesta temporada oferirà tres concerts i un d’extraordinari, amb Il Mitridate Eupatore de Scarlatti, Alcina i Giulio Cesare de Händel i Orfeo ed Euridice de Gluck.
Palau Cambra: concerts íntims en un entorn únic
El cicle Palau Cambra inaugurarà temporada amb un concert de la reconeguda violinista sud-coreana Bomsori, acompanyada pel pianista Rafał Blechacz, amb qui interpretarà repertori de Mozart, Beethoven, Paderewski i Szymanowski. Aquest serà el primer dels cinc concerts que conformen la temporada d’aquest cicle que acollirà grans intèrprets, com ara els germans Sheku i Isata Kanneh-Mason (violoncel·lista i pianista, respectivament), que oferiran obres de Mendelssohn, Boulanger, Schumann i Clarke, o el pianista Christian Zacharias, que juntament amb el quartet de corda de Leipzig presentaran un programa Brahms i Schumann.
També actuarà en aquest cicle la violinista granadina María Dueñas, a qui acompanyarà el pianista rus, també jove, Alexander Malofeev en un concert en què oferiran al públic obra de Schubert, Gabriela Ortiz (De cuerda y madera, estrenada el 2024 al Carnegie Hall de Nova York), Debussy i Franck. Clourà el cicle el més que consolidat Quartet Casals en un concert juntament amb el pianista Alexander Malofeev amb motiu de la Diada Pau Casals com a inici de les celebracions en el seu 150è aniversari del naixement.
Petit Palau Cambra: vint-i-dos concerts amb joves músics catalans
Un total de vint-i-dos concerts integren aquest cicle dedicat al talent i al patrimoni català, una extensió del cicle Palau Cambra, amb concerts al Petit Palau. El Cosmos Quartet hi oferirà un concert acompanyat del so sorgit de la flauta travessera d’Alejandro Escuer, amb qui interpretaran una obra d’Ortiz com a part del programa; i el Quartet Vivancos oferirà repertori de Schubert, Debussy i Xostakóvitx.
Les formacions residents també tindran protagonisme en aquest cicle: els Kebyart participaran en dos concerts: el primer en solitari amb repertori de Bach, Gershwin i dos arranjaments propis d’obra de Mendelssohn i Albright, i un segon concert amb el pianista Albert Cano i el clarinetista Pablo Barragán, amb un repertori que inclourà la Suite de L’ocell de foc de Stravinsky, obra de Reich, Shaw i Ciesla i un arranjament també fet per ells mateixos de La valse de Ravel. El Trio Fortuny actuarà també en dos concerts, el primer juntament amb el violista Jonathan Brown i el violinista Oliver Ville, amb repertori de Schumann i Brahms, i en un segon concert en solitari amb obra de Schubert, Ravel i Ollé.
Completaran aquest cicle altres concerts, que protagonitzaran les pianistes Sira Hernández, Maria Canyigueral, Rebeka Stojkoska, Noelia Rodiles, Teodora Oprisor i Victoria Guerrero, i el pianista Stanislav Angelov; l’arpista José Antonio Domené; el violoncel·lista Ramon Bassal; el guitarrista Bernardo Rambeau, i les formacions Tempus Trio, SenArts Quintet, Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. També participaran en aquest cicle les veus dels tenors David Alegret i Roger Padullés; els barítons Gerrit Illenberg i Joan Martín-Royo; les sopranos Marta Mathéu, Elionor Martínez i Sabrina Gárdez, i les mezzosopranos Mireia Pintó i Beatriz Miranda.
Grans noms en la nova temporada de Palau Piano
Aquesta temporada el cicle Palau Piano comptarà amb dotze concerts i tres d’extraordinaris. Tornarà al Palau l’històric Grigory Sokolov, per a molts el millor pianista avui dia, que així complirà vint temporades actuant al Palau. Altres grans noms d’aquest cicle són András Schiff, Nikolai Lugansky (que interpretarà repertori de Wagner) i Lang Lang (un dels concerts extraordinaris d’aquest cicle) amb un programa que inclou obra de Granados i Albéniz, juntament amb Mozart i Beethoven.
També tocaran a l’escenari modernista l’alemany Igor Levit (amb repertori de Schubert, Schumann i Chopin); el jove pianista islandès Víkingur Ólafsson, que interpretarà obra de Bach, Beethoven i Schubert, i Javier Perianes amb repertori de Falla i Chopin. També les pianistes Beatrice Rana, amb obra de Debussy, Txaikovski i Prokófiev, i Elisabeth Leonskaja, que oferirà un recital de Sonates de Bach.
Altres noms d’aquest cicle són Christian Blackshaw, Alba Ventura, Stephen Hough, Jan Liesiecki, Lluis Rodríguez-Salvà (que serà l’encarregat de l’homenatge a Ricard Viñes) i Jaeden Izik-Dzurko.
Palau Bach, el llegat d’un dels compositors claus de la sala modernista
El cicle Palau Bach tindrà aquesta temporada vinent una varietat de propostes de cambra i de gran format en un total de nou concerts (set de regulars i dos d’extraordinaris). Destaca el concert amb la consagrada pianista canadenca Angela Hewitt, que inaugurarà temporada, i ho farà amb la interpretació de les Variacions Goldberg en el que serà el cinquantè aniversari del primer cop que les va interpretar. El cicle acull també tota una tradició durant la Setmana Santa al Palau, com són els concerts de les Passions. Primerament el Monteverdi Choir, juntament amb els English Baroque Soloists i el director Peter Whelan seran els encarregats d’interpretar la Passió segons sant Joan, mentre que el RIAS Kammerchor, amb l’orquestra barroca Arcangelo i Jonatan Cohen com a director, duran a l’escenari modernista la Passió segons sant Mateu.
El Cor de Cambra del Palau participarà en aquest cicle en un concert amb Il Gardellino i direcció de Christoph Prégardien, amb qui interpretaran l’ Oratori de Nadal en una gira que els durà a diferents llocs de l’Estat espanyol i a Europa (Anvers i Amsterdam), amb parada al Palau també. Igualment en dates nadalenques, el cicle acollirà la soprano Núria Rial, que amb la formació Café Zimmermann interpretaran un repertori de Cantates de Nadal de Bach i Telemann.
Els altres dos concerts d’aquest cicle acolliran els Concerts de Brandenburg, amb els Concentus Musicus Wien, amb Stefan Gottfried al clave i dirigint, i els Concerts per a clave amb Il Pomo d’Oro, amb direcció des del clave de Francesco Corti.
Fronteres: un espai per descobrir i explorar
Aquest cicle, amb què el Palau explora nous espais de frontera i de contrast, experimenta amb la música clàssica i contemporània en diàleg amb altres músiques, formats i expressions artístiques, per oferir així noves perspectives i horitzons musicals. En els dotze concerts que presenta aquesta nova temporada, ofereix un espai per a l’exploració i la descoberta.
Hi destacarà el doble concert amb la banda sonora de Blade Runner de Vangelis, amb projecció de la pel·lícula i música en directe. El concert comptarà amb la formació The Avex Ensemble i direcció de Pete Billington, en una producció que és fruit d’un acord d’Avex Classics International amb Warner Bros. També destacat és el concert que completa la trilogia que el Palau ha dedicat al compositor britànic Mike Oldfield les dues darreres temporades. En aquesta ocasió serà el torn d’Ommadawn i es tornarà a interpretar Tubular Bells, de nou a càrrec de la formació Opus One, amb direcció de Xavier Alern.
Palau Fronteres inclourà obra de Gabriela Ortiz en tres concerts, interpretats per la GIO Symphonia i Frames Percussion, amb direcció de Francesc Prat, l’Attaca Quartet i Frames Percussion.
Altres artistes destacats en aquest cicle són els germans pianistes Lucas i Arthur Jussen, que acompanyats de dos percussionistes oferiran un programa amb obres d’estils molt diferents dels compositors Bartók, Gerassimez, Gershwin, Bernstein i Adams.
Els altres concerts del cicle seran el de l’Ensemble Fractales; la pianista Laura Farré; Festeig i giravolt de Bardolet; Gaudí d’Albert Guinovart amb l’OSTO, el Cor Jove del Palau i direcció de Clemente i Torrebella, i el de Frames Percussion amb Claraguilar i el Cor de Cambra del Palau.
Tardes al Palau: patrimoni català i eclecticisme
El cicle Tardes al Palau oferirà un total de nou concerts molt diversos, tots a les 19 hores. Obriran la temporada la formació Metropolitan Union, amb Barbarismes. El seguirà la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, que oferirà Sardanes de Juli Garreta, i després Camerata Penedès, amb direcció de Borrani, amb repertori de Beethoven i García-Tomás (de qui la formació protagonitzarà la segona estrena). En homenatge a Falla s’oferiran dos concerts: amb l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, que interpretaran El amor brujo, i el de Daniel Ligorio i Borja Espinosa, que interpretaran Granada 1920.
Aquest cicle inclourà també l’Orquestra del Miracle i Juan de la Rubia, que interpretaran el Requiem de Mozart; la Banda Municipal de Barcelona, dirigida per Pascual-Vilaplana, amb obra de Brotons i Guinovart, i els concerts de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya amb la Polifònica de Puig-reig i direcció de Francesc Cassú, i el de l’Orquestra Simfònica Camerata XXI amb el pianista Daniel Blanch i direcció de Daniel Montané.
ECHO Rising Stars i El Primer Palau, dos cicles per al talent emergent
Aquesta propera temporada el Palau acollirà tres concerts en el cicle ECHO Rising Stars, amb el cimbalon Áron Horvath, la formació Trio Concept i el pianista Giorgi Gigashvili.
El Palau acull, com cada temporada, el concert Marató El Primer Palau, on debutaran els joves intèrprets seleccionats, i el concert de cloenda, que protagonitzarà el violoncel·lista Guillem Gràcia, guanyador del Premi El Primer Palau 2024.
Més cicles que arrodoneixen la temporada
A més, el Palau programa altres cicles rellevants, com La Casa dels Cants, el cicle protagonitzat per les formacions corals de la casa i també cors convidats. Enguany constarà de divuit concerts, i acollirà formacions destacades, com el Cor Vivaldi, Escolania de Montserrat, Balthasar Neumann Chor, Voces8 i Coral Cantiga, entre altres formacions de gran qualitat. Els cors de la família coral de l’Orfeó Català tindran també una gran presència en aquest cicle. Com és habitual, durant la temporada també es col·laborarà amb l’Orquestra Simfònica del Vallès, amb el cicle Simfònics al Palau, que ofereix un total de catorze concerts i deu d’extraordinaris.
El cicle Orgue al Palau portarà aquesta temporada que ve dos concerts, un dels quals homenatge a Montserrat Torrent en el centenari del seu naixement. Per la seva banda, el cicle Estiu al Palau presenta deu concerts i Nadal al Palau vint-i-un en total.
Altres artistes convidats de la temporada i col·laboracions especials
L’artista gràfic convidat de la temporada 2025-26 és Carsten Gueth, arquitecte i dissenyador format a Stuttgart, que ha estat escollit pel Palau per la seva sensibilitat estètica i l’afinitat amb el concepte de la temporada: el ritual. L’obra que ha creat per a la imatge gràfica de la temporada destaca per l’ús vibrant dels colors i per una combinació de textures digitals i cromatismes de mitja tonalitat. La seva obra tindrà un gran protagonisme en la campanya de comunicació del Palau i se’n podrà veure una selecció en una exposició que s’inaugurarà la propera tardor.
La poeta i productora cultural Mireia Calafell és la veu convidada. La seva participació s’articularà en un concert i activitats de l’Hivernacle i els seus textos travessaran el relat de la temporada.
Finalment, i amb la complicitat de la Fundació Úniques, que té com a objectiu difondre l’obra de dones artistes residents als Països Catalans, completa l’elenc d’artistes convidats d’aquesta nova temporada del Palau la pintora mallorquina Isabel Servera. El Palau acollirà una exposició amb obra seva la propera primavera.
Després de dos anys de col·laboració amb diferents projectes amb la Fundació Catalunya La Pedrera, tindran lloc tres concerts al Palau relacionats amb exposicions de La Pedrera entorn a l’artista Cristina Iglesias i el cercle d’artistes postimpressionistes parisencs coneguts com Els Nabis.