Subscriu-te

El pianista Javier Perianes i el compositor Jesús Torres, Premios Nacionales de Música 2012

Javier Perianes. © Benjamin Ealovega

El pianista Javier Perianes, en la modalitat d’interpretació, i el compositor Jesús Torres, en la modalitat de composició, han estat guardonats amb els Premios Nacionales de Música 2012, que atorga el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport de l’Estat espanyol i que estan dotats amb 30.000 euros cadascun.

El jurat –presidit per Miguel Ángel Recio i format per Remedios Navarro, Silvia Márquez, Mercedes Zavala, María Luisa Manchado, Antonio Moral, Fernando Turina, Alberto Posadas i Pedro Gandía– va destacar de Javier Perianes (Nerva, Huelva, 1978) “la seva versatilitat a l’hora d’escollir un ampli repertori” i “el compromís” amb la difusió de la música espanyola, i la seva projecció internacional “amb presència en els festivals més importants i sales de concerts del món, al costat d’orquestres i directors de gran prestigi”. També en destaquen els valors humans, “que en fan un model per a la jove generació d’intèrprets espanyols”. Per la seva banda, de Jesús Torres (Saragossa, 1965), el jurat va destacar-ne la “fructífera trajectòria artística”, especialment la seva obra Apocalipsis, i “els seus valors humans i la persistència en una proposta estètica independent”.

Javier Perianes es formà als conservatoris de Huelva, Sevilla i Madrid (amb Julia Hierro, Lucio Muñoz, María Ramblado, Ana Guijarro i Josep Colom), i estudià amb Richard Goode, Alícia de Larrocha i Daniel Barenboim. El pianista andalús és Artista en Residència 2012 del Festival Internacional de Granada i Artista en Residència del Teatro de la Maestranza i la Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, aquesta temporada 2012-13; la seva presència és habitual en festivals espanyols i en sales de concerts internacionals, com el Carnegie Hall de Nova York, Wigmore Hall de Londres o Concertgebouw d’Amsterdam. Actualment està preparant un concert a Las Palmas amb el Cuarteto Quiroga, la setmana que ve, i el seu debut als Camps Elisis, a Sant Petersburg i amb la Filharmònica de Londres.

Jesús Torres estudià al Real Conservatorio Superior de Música de Madrid, i amb Luis de Pablo i Francisco Guerrero. El seu catàleg d’obres voreja les noranta composicions, amb una dotzena d’obres per a orquestra –concerts per a piano, acordió, violí i percussió– i de cambra, i ha musicat obres de diversos poetes espanyols. Actualment està component el seu primer quartet de corda –encàrrec del Centro Nacional de Difusión Musical–, que estrenarà el Cuarteto Diotima la temporada 2013-14, i també està treballant en la seva primera òpera, a partir d’una actualització de Medea a càrrec del dramaturg Fermín Cabal.

D’altra banda, el cantant pop Kiko Veneno també ha estat guardonat amb el Premio Nacional de Música Actuales 2012, dotat també amb 30.000 euros, per “la seva decisiva contribució durant més de tres dècades i mitja a la integració de tradicions musicals internacionals i hispanes”.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter