Subscriu-te

El proper Concurs Maria Canals bat el rècord d’inscrits amb 240 pianistes

A la 65a edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona, que tindrà lloc entre els dies 23 de març i 4 d’abril de 2019, s’hi han inscrit 240 pianistes, 40 més que a l’edició passada, tot assolint un nou rècord d’inscripcions. Són pianistes de 17 a 28 anys d’edat de 35 nacionalitats diferents; si bé els països més representats són Corea, el Japó, la Xina i Rússia, la majoria resideixen a Alemanya, els Estats Units i la Gran Bretanya.

La novetat d’aquest any ha estat el canvi del tram d’edat dels inscrits, en ampliar-se la d’edat mínima de 18 a 17 anys i rebaixar-se la màxima de 29 a 28 anys. Amb aquest canvi figuren 4 joves de 17 anys en una edició en què la mitjana és de 24 anys. Enguany s’hi han presentat 9 espanyols, 4 dels quals són catalans. La publicació dels concursants acceptats tindrà lloc el proper 28 de gener, moment en què també es coneixerà el nom dels membres d’un jurat de prestigi internacional presidit per Carlos Cebro, director artístic del Concurs.

El pianista rus Evgeny Konnov va guanyar el primer premi l’any 2018

El 65è Concurs Maria Canals Barcelona

El Concurs s’estructurarà en dues proves eliminatòries, una semifinal i una gran final amb orquestra. Aquestes proves se celebraran al Palau de la Música Catalana; les proves eliminatòries i semifinal seran al Petit Palau i la prova final a la Sala de Concerts. S’hi atorgaran més de 80.000 euros en premis. El primer premi, Premi Fundació Jesús Serra, rebrà 25.000 euros; el segon premi, Premi Fundació Carulla, 10.000 euros, i el tercer premi, Premi Fundació Lluís Coromina, 6.000 euros. També rebran 1.500 euros el quart, cinquè i sisè classificats i s’atorgaran diferents premis especials. El primer premi també farà diversos recitals i concerts amb orquestra remunerats, convidat per les formacions simfòniques més importants d’Espanya.

Els concursants que vagin quedant eliminats en les proves successives tindran l’oportunitat de participar a l’OFF Concurs, el programa divulgatiu, educatiu i social de l’Associació Maria Canals Barcelona que inclou totes les activitats que van més enllà del mateix Concurs. L’OFF Concurs, que promou l’accés a la música i la pràctica amateur de grans i menuts, en l’educació reglada i no reglada, vol transmetre que l’exercici i el gaudi de la música són essencials per al desenvolupament personal de tots i totes. Entre altres iniciatives, l’Associació posa pianos de cua a disposició de tothom que els vulgui tocar en diversos espais públics a Barcelona, Catalunya i Espanya durant tot l’any.

Activitat “Tu hi toques?” al passeig de Gràcia de Barcelona

Un concurs veterà i perseverant

El Concurs Internacional de Música Maria Canals Barcelona és el degà dels concursos de música a l’Estat espanyol. Creat l’any 1954, des de llavors s’ha celebrat de manera ininterrompuda cada any. És membre de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música des del 1958 –de fet, és l’únic concurs català que en forma part– i de l’Alink-Argerich Foundation. El 2018, el Concurs va acollir al Palau de la Música Catalana la I Conferència Mundial de Concursos de Piano.

Al llarg dels seus 64 anys d’història hi han passat al voltant de 10.000 joves pianistes, procedents de més de 100 països, que han estat acollits en cases de més de 100 famílies i escoles de la ciutat, que també els han cedit els seus pianos per poder estudiar. L’any passat s’hi van inscriure fins a 200 joves de 40 països diferents, essent-ne acceptats 93 de 34 països. Malgrat ser un concurs dedicat principalment al foment de la pràctica i la professionalització del piano, també ha conreat altres branques, com el cant, el violí, el violoncel, la guitarra, la flauta travessera, la percussió, el piano júnior i la música de cambra, fet que demostra el seu compromís en la divulgació de la música des de diferents àmbits.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter