Subscriu-te

El Sirga Festival fomenta el diàleg entre patrimoni històric, paisatge i creació

Flix acull al juliol aquesta primera trobada centrada en l’experimentació sonora i la nova creació musical a nivell internacional.

Instant de La Nit Electro-Sonora al Castell de Flix, celebrada l’any passat i llavor del Sirga Festival. © Lluís Olivas
Instant de La Nit Electro-Sonora al Castell de Flix, celebrada l’any passat i llavor del Sirga Festival. © Lluís Olivas

Entre els dies 7 i 20 de juliol la població de Flix, a la Ribera d’Ebre, acollirà el primer Sirga-Músiques de Recerca i Patrimoni (Festival Internacional de Música Contemporània i Patrimoni Local), un festival amb vocació internacional dedicat a la música contemporània instrumental, el free jazz, l’electroacústica i l’experimentació sonora. El festival és impulsat per un col·lectiu de músics i persones de la comarca, encapçalades pel compositor i artista sonor flixanco Joan Bagés, que l’estiu passat ja va sorprendre amb La Nit Electro-Sonora al Castell de Flix, una fusió impactant entre patrimoni històric i cultural, paisatge i creació artística i musical que va fer sonar en dos indrets emblemàtics de Flix (el Castell i Ca Don Ventura) les creacions de més de 60 músics d’arreu del món.

El Sirga Festival manté aquest diàleg entre el patrimoni historicocultural, el paisatge i la creació artística i vol ser un festival internacional de música centrat en l’experimentació sonora i la nova creació musical. Els seus objectius són: dotar les Terres de l’Ebre d’un festival internacional que dinamitzi, a diversos nivells, el territori; donar a conèixer, dins i fora dels Països Catalans, els creadors i intèrprets, i, també, potenciar la creació sonora i musical d’arreu del món com un valor i un motor de progrés. La idea és unir allò local amb allò universal i presentar una programació centrada en el coneixement del patrimoni creatiu, en la seva difusió, en la descoberta de la creació nacional actual i l’intercanvi permanent amb noves propostes d’arreu del món.

El festival tindrà lloc del 7 al 20 de juliol. Seran dues setmanes intenses que portaran a Flix músics d’arreu del món, entre els quals destaquen Pina Napolitano (piano), Mats Gustafsson (free jazz), Ensemble Interface, Marco Fusi, Joan Martí Frasquier i Ums’n Jip. També hi haurà projeccions d’OVNI i mapping al castell de Flix, de videoart al Refugi Antiaeri i una actuació del Festival Bouesia de polipoesia pels racons del poble.

El Sirga Festival és un certamen organitzat per l’Associació d’Amics del Jazz de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Flix i l’Associacio Cultural La Cana, de patrimoni arqueològic i històric, i neix amb la pretensió de ser un certamen de referència a Catalunya i al sud d’Europa. L’objectiu és que les institucions i administracions de totes les Terres de l’Ebre se’l facin seu, perquè durant almenys dues setmanes dinamitzaran turísticament Flix i el territori i el projectaran internacionalment.

Classe magistral i convocatòria d’obres per al concert inaugural

El festival també ha programat una masterclass internacional de composició i un seminari amb el compositor italià Pierluigi Billone i el col·lectiu internacional de músics Ensemble Interface, fundat a Frankfurt el 2009. Les inscripcions a aquesta masterclass s’han obert recentment i s’hi poden inscriure compositors de qualsevol edat i nacionalitat.

El compositor italià Pierluigi Billone
El compositor italià Pierluigi Billone

Entre tots els inscrits se seleccionaran deu alumnes, cadascun dels quals rebrà una classe individual de 90 minuts amb Pierluigi Billone i podrà presentar i explicar una obra seva. Es farà una selecció de les quatre millors obres per ser interpretades i enregistrades en àudio i vídeo en dos concerts que oferirà l’Ensemble Interface: un el 17 de juliol, al Conservatori de Música de Tortosa (amb la col·laboració de l’Antena Cultural Tortosa de la Universitat Rovira i Virgili i del Conservatori de Música de Tortosa), i un altre el 18 de juliol, en la programació del Sirga Festival, a Flix. El termini per presentar les sol·licituds finalitza el 31 de maig.

Els organitzadors també han obert una convocatòria per al concert d’inauguració, perquè hi puguin presentar obres els membres de l’Associació Catalana de Compositors. L’objectiu és donar difusió al ric i interessant repertori de música creat per compositors catalans per a saxo i percussió. Aquest concert inaugural serà a càrrec de Juan Jiménez (saxos) i Antonio Moreno (percussió) el dia 11 de juny. El termini per presentar obres a aquesta convocatòria està obert fins al 15 de maig.

Per a més informació: www.facebok/SirgaMusiques i info@sirgacomunicacio.com.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter