Subscriu-te

El Teatre Lliure presenta una obra musicoteatral de Heiner Goebbels i un cicle de concerts

Intèrprets femenines del BCN216 durant un assaig de Songs of Wars I Have Seen. © BCN216
El segon espectacle de la temporada 2012-13 del Teatre Lliure, els propers dies 10 i 11 d’octubre, és l’obra musicoteatral Songs of Wars I Have Seen de Heiner Goebbels –basada en fragments de la novel·la Wars I Have Seende Gertrude Stein, publicada el 1945–, interpretada pel conjunt instrumental BCN216, sota la direcció d’Ernest Martínez Izquierdo.

Aquesta obra ja va ser presentada pel BCN216 el 2010 a L’Auditori i ara s’interpretarà amb alguns canvis escènics i respectant al màxim les indicacions del compositor, és a dir que els músics han de ser dones –si hi cal algun músic home, aquest ha de quedar situat al darrere i vestit de negre. Aquesta posada en escena respon a l’esperit de la novel·la de Gertrude Stein, en què, durant la Segona Guerra Mundial, les dones franceses estan al capdavant de la vida quotidiana, tot mantenint el caliu de la llar, mentre els homes son al front de la guerra. Aquí, el món antic i el contemporani es barregen en un de sol i la cadència barroca comparteix espai amb conceptes d’avantguarda que van des del jazz a l’atonalitat, passant pel minimalisme, mentre que afloren, recitats, els pensaments emotius, irònics, tendres, angoixants, intel·ligents… d’aquestes dones de la rereguarda.

El director escènic de l’espectacle, Jordi Prat i Coll, explica que “tot i que les indicacions de Goebbels són molt clares, permeten que la teva creativitat acabi de completar la idea. Aquí, doncs, la il·luminació serà molt important per aconseguir que les intèrprets interioritzin els textos parlats, que, a més, no tenen puntuació”.

David Albet, director artístic del BCN216, mostra la seva satisfacció de tornar al Teatre Lliure i el seu gust per Heiner Goebbels, i creu que aquest autor “té una empatia especial amb el públic barceloní, com Wagner o Britten… A mi m’agrada molt i interpretar-lo sempre és una experiència molt enriquidora”.

Songs of Wars I Have Seen va ser composta per encàrrec de la London Sinfonietta i es va estrenar el 12 de juliol de 2007 al Queen Elizabeth Hall de Londres sota la direcció musical de Sian Edwards. El muntatge que es presenta ara al Teatre Lliure es va estrenar a la Sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona el 17 de febrer de 2010.

El compositor i director alemany Heiner Goebbels (1952) és considerat un dels exponents més importants de la música contemporània i de l’escena teatral. Les seves composicions per a grups i grans orquestres publicades per Ricordi Munic formen part habitual del repertori arreu del món, com també diverses de les seves obres musicals per al teatre i concerts d’escenari, la majoria produïdes pel Théâtre Vidy-Lausanne i l’Ensemble Modern. Goebbels treballa com a professor a l’Institut d’Estudis Aplicats de Teatre de la Justus Liebig University a Giessen (Alemanya) i és president de la Theatre Academy Hessen. Les produccions teatrals del repertori del Théâtre Vidy: Max Black, Hashirigaki, Eraritjaritjaka i Stifters Dinge ja es van presentar al Lliure el 2010.

D’altra banda, la col·laboració amb la formació BCN216, dirigida per David Albet, s’estén durant tota la temporada amb el cicle de Concerts al Foyer. Es tracta d’oferir concerts de no més de 30 minuts, amb la intenció de divulgar i acostar la música contemporània al públic abans de les funcions de teatre, en un marc més distès i poc convencional (la gent hi ha d’estar dempeus). L’accés hi és lliure, independentment de si s’accedeix a la funció o no. El director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, recorda l’estreta relació del Lliure amb la música, tant a nivell teatral com amb la creació de l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure l’any 1985, que va estar en actiu durant 18 anys.

Més informació: www.bcn216.com i www.tearelliure.com

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter