Subscriu-te

El Terrassa Jazz Festival veurà el debut de Gregory Porter, Joanne Brackeen i Lucky Peterson

Lucky Peterson. © Club de Jazz d’AA.AA.JJ.MM. Terrassa o tercers
Lucky Peterson. © Club de Jazz d’AA.AA.JJ.MM. Terrassa o tercers

Per Albert Suñé

El 32è Festival Internacional de Jazz de Terrassa se celebrarà del 7 al 23 d’aquest mes de març. La crisi ha obligat els organitzadors a escalfar-se una mica més el cap del que és habitual per tal de poder oferir concerts d’envergadura que atresorin qualitat i que, a la vegada, representin la màxima actualitat possible de gairebé tots els grups que hi intervindran. És a dir, s’hi oferiran els darrers treballs discogràfics o a punt de solfa de molts dels participants.

Enguany, el Festival disposa d’un pressupost que, respecte del 2012, ha disminuït un 30%. Si en l’edició número 31, Jazz Terrassa disposava de 270.000 euros, ara haurà de quadrar els números en els 189.000. Però això no ha fet tirar enrere els organitzadors, ja que tenen a punt una programació d’un atractiu indiscutible. Programació que, com és habitual, es portarà a terme a la Nova Jazz Cava, que veurà la programació normal del Festival i, així mateix, les sessions golfes i les jam sessions. Però també hi seran el Centre Cultural Unnim, que l’any passat tornà a la palestra jazzística i que enguany no hi vol faltar, i els concerts gratuïts que s’oferiran a les places Vella i de Catalunya i al Parc de Vallparadís; aquest 2013 les actuacions es faran a la seva zona sud, al Torrent de la Font d’en Sagrera, ja que hi ha instal·lat un escenari de manera estable, que també ofereix millor visibilitat.

Horacio Fumero. © Club de Jazz d’AA.AA.JJ.MM. Terrassa o tercers
Horacio Fumero. © Club de Jazz d’AA.AA.JJ.MM. Terrassa o tercers

Ultra els concerts, el Festival inclou exposicions, cinema, conferències, ball de swing, vermut-jazz, nit gastronòmica, Fira del Disc i masterclasses. I Horacio Fumero, contrabaixista argentí que és a Catalunya des del 1980 i que s’ha convertit en un català d’adopció, rebrà el Premi Jazzterrasman 2013. Del 1981 fins al 1997 fou músic estable del Trio de Tete Montoliu i sempre ha tingut una vinculació especial amb Terrassa. Presentarà l’Horacio Fumero Reunion, un grup format per un estol de músics amics que han tocat amb ell manta vegades.

Gregory Porter. © Club de Jazz d’AA.AA.JJ.MM. Terrassa o tercers
Gregory Porter. © Club de Jazz d’AA.AA.JJ.MM. Terrassa o tercers

Un dels trumfos del Festival el constitueix l’actuació del cantant Gregory Porter, que debuta a l’Estat espanyol, i que pertany a la millor tradicio del soul-jazz. Influenciat per Nat King Cole, Joe Williams i Donny Hathaway, Porter actuarà al capdavant del seu quintet i presentarà el seu darrer treball, Be Good.

Joanne Brackeen. © Club de Jazz d’AA.AA.JJ.MM. Terrassa o tercers
Joanne Brackeen. © Club de Jazz d’AA.AA.JJ.MM. Terrassa o tercers

Al Festival, també hi debutaran el bluesman Lucky Peterson i la pianista Joanne Brackeen. El primer presentarà el seu disc Live at Club 55, enregistrat al capdavant del seu quintet, una barreja de blues de Chicago amb influències del funk. Per la seva banda, Brackeen, de setanta-quatre anys, continua fidel als clixés del be-bop o del hard-bop, ja que va ser pianista dels Jazz Messengers d’Art Blakey. I, així mateix, hi haurà un grup de cinc músics de Nova York, Opus 5, que presentarà Pentasonic, un discurs que segueix el camí del quintet preelèctric de Miles Davis.

La representació autòctona és àmplia i variada. Les orquestres seran la Banda de Terrassa+Camut Band –que oferiran l’espectacle All That Swing amb més de seixanta intèrprets dalt l’escenari–, La Locomotora Negra, i dues formacions dedicades a orquestrar poemes d’autors catalans: la Gemma Abrié+Vicenç Martín Dream Big Band, que oferirà poemes de Josep Carner sota el títol Els fruits saborosos, i la David Mengual Free Spirits Big Band que, sota el títol Menta Diari Sonor, posarà en solfa poesies de David Castillo.

Pel que fa als combos, n’hi ha per donar i vendre: des de Burrull & Farràs Quintet, que presentaran el CD Empremtes, fins al Bobby Shew Catalan Experience –amb dos trompetes, Shew i Matthew Simon acompanyats de trio– passant per l’Ignasi Terraza Trio, l’Andrea Motis & Joan Chamorro Quintet, Number Five –combo del Conservatori de Terrassa– i Biel Ballester Trio amb Christian Escoudé & Steeve Laffont, entre d’altres.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter