Subscriu-te

Ewa Podleś, Carlos Álvarez i el Conservatori del Liceu, Medalles d’Or del Liceu 2012

D’esquerra a dreta: Carlos Álvarez, Ewa Podleś, Maria Serrat i Josep M. Coronas. © Antoni Bofill
D’esquerra a dreta: Carlos Álvarez, Ewa Podleś, Maria Serrat i Josep M. Coronas. © Antoni Bofill

El dimarts 30 d’abril passat van rebre la Medalla d’Or del Gran Teatre del Liceu la contralt polonesa Ewa Podleś, el baríton malagueny Carlos Álvarez i el Conservatori Superior de Música del Liceu. Aquest guardó honorífic és atorgat per la Fundació del Gran Teatre del Liceu a aquelles persones i institucions vinculades estretament amb el Liceu que hagin destacat per la seva actuació artística o col·laboració especial, en senyal de reconeixement per la contribució al Teatre del Liceu.

L’acte de lliurament va tenir lloc el dimarts 30 d’abril, al migdia, al Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu, al qual van assistir: els membres del jurat; el president del Patronat de la Fundació del Liceu, Joaquim Molins; el director general del Liceu, Joan Francesc Marco, i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, així com representats de les entitats vinculades al Liceu i afeccionats.

El jurat era format per Joan Matabosch (director artístic del Gran Teatre del Liceu), Josep Pons (director d’orquestra i futur director musical del Gran Teatre del Liceu), Francesc Casadesús (director del Mercat de les Flors), Eduard Giménez (cap del Departament de Cant del Conservatori Superior de Música del Liceu), Francisco Gaudier (vicesecretari del Cercle del Liceu), M. Teresa Mir (membre de l’Associació de Liceistes del 4t i 5è pis), Ramon Bassas (secretari de l’Associació Amics del Liceu) i Jaume Solé (secretari de la Fundació del Gran Teatre del Liceu).

Els guardonats van expressar el seu agraïment i la seva estima al Liceu. Així, Ewa Podleś, que va rebre la medalla de mans de Joaquim Molins, va dir sentir-se molt orgullosa de rebre aquest guardó i va descriure el Liceu com “autèntic temple de l’art, on es crea bellesa, i un lloc molt important en la meva vida artística”. Autèntica amant de la ciutat de Barcelona, i de la seva audiència, la contralt polonesa va cloure el seu parlament amb un sentit “gràcies des del fons del meu cor”.

El baríton Carlos Álvarez, que va rebre la medalla de mans de Joan Francesc Marco, va recordar el seu primer contacte amb el Liceu –la temporada 1995-96 amb una versió en concert de Giovanna D’Arco–, cosa que “em va permetre entrar a formar part de la seva família; és impressionant l’acollida que aquesta meva casa m’ha donat des d’aleshores”. Álvarez va dir sentir-se “honorat i responsable d’aquest reconeixement”, tot agraint al jurat i a la institució el guardó, que “augmenta el meu afecte i responsabilitat”.

Per la seva banda, Josep M. Coronas, president de la Fundació del Conservatori Superior de Música del Liceu, i Maria Serrat, directora general del Conservatori, van rebre la medalla de mans de Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona. Josep M. Coronas va mostrar la seva gratitud dient que “és un honor i una il·lusió molt gran rebre aquest guardó, i fer-ho al costat de persones tan admirades i estimades per tots nosaltres, i volem compartir-lo amb tots els nostres alumnes.” Coronas va afegir que “per al Conservatori del Liceu, aquest és un acte de reconeixement d’un fill a un pare, els quals continuen treballant junts des de fa més de 176 anys, en una relació que sobreviu malgrat les diverses dificultats del camí durant tots aquests anys”.

Al llarg de la seva dilatada història, el Gran Teatre del Liceu va atorgar la Medalla d’Or a diverses personalitats que van acreditar mèrits rellevants per la seva vinculació artística amb el Teatre. La primera es va donar l’any 1954 a Renata Tebaldi i es van atorgar regularment fins a l’any 1977 a una vintena més de cantants i artistes, com Victòria dels Àngels (1955), Manuel Ausensi (1957), Joan Magrinà (1957), Birgit Nilsson (1958), Joan Sutherland (1961), Montserrat Caballé (1966), Fiorenza Cossotto (1966), Jaume Aragall (1967), Alicia Alonso (1971), Plácido Domingo (1974) o Vicenç Sardinero (1977).

L’any 2009, amb motiu del 10è aniversari de la seva reinauguració, es va recuperar aquesta tradició que s’havia perdut durant trenta anys i es va instituir la concessió del guardó a persones estretament vinculades amb la història del Teatre en senyal de reconeixement i per la contribució al Liceu. D’ençà de l’any 2009, han rebut la Medalla d’Or del Liceu Josep Carreras, Elena Obraztsova, Maria Vilardell, Edita Gruberova, Eva Marton, Josep Vilarasau, Dolora Zajick, Manuel Bertrand, Joan Pons, Maria de Ávila, Núria Espert, Mirella Freni, Matti Salminen, Simon Estes, Antoni Ros Marbà, Renata Scotto i Anja Silja. En aquesta darrera edició de les medalles d’or del Liceu, s’hi van presentar 31 candidatures, 18 de les quals corresponien a cantants.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter