Subscriu-te

Fabio Biondi i Europa Galante porten ‘Il ritorno d’Ulisse in patria’ de Monteverdi al Palau amb Mark Padmore, Sara Mingardo i el Cor de Cambra

Dissabte que ve, 11 de març (19 h), el conjunt Europa Galante, formació de referència en la interpretació amb criteris originals i considerat el conjunt italià de música històrica més important, torna al Palau de la Música amb el seu fundador i titular Fabio Biondi per oferir la versió de concert de l’òpera barroca Il ritorno d’Ulisse in patria de Claudio Monteverdi.

En la versió destaquen les veus del polifacètic tenor Mark Padmore, en els papers d’Ulisse i Fragilitat humana, i de la mezzosoprano del moment Sara Mingardo, com a Penelope, així com les veus del Cor de Cambra del Palau en la que serà la segona col·laboració del cor amb el director italià. Un concert del cicle Palau Òpera, d’ingredients imbatibles per a gaudir d’una tragèdia amb final feliç, que també s’inclou dins de la programació del Barcelona Spring Festival 2023.

Il ritorno d’Ulisse in patria va ser escrita per al Carnaval de Venècia del 1640, amb llibret de Giacomo Badoaro, i consta d’un pròleg i tres actes que narren amb intensitat dramàtica la història homèrica d’uns déus entrellaçats per l’amor, l’amistat, l’enveja, l’odi i la fragilitat humana, amb un final moralitzant. Aquesta òpera esdevé un graó més en el camí cap a l’arribada i futura consolidació del bel canto, amb la tècnica de l’anomenat arioso, predecessor de l’ària, que apareix en situacions dramàtiques més lleugeres fent ús de virtuosisme vocal i contrastant amb els recitatius. 

Aquesta obra, penúltima òpera conservada de Monteverdi, es basa en els últims moments de l’Odissea d’Homer i alhora representa la història del propi gènere operístic iniciada amb el seu L’Orfeo (1607), una de les primeres obres reconegudes com una òpera.

Completaran el conjunt de veus solistes de la soprano Julieth Lozano (Amore, Melanto); les mezzosopranos Francesca Billiotti (Ericlea) i Guiseppina Bridelli (Giunone, Fortuna, Minerva); els tenors Jorge Navarro Colorado (Telemaco), Mark Milhofer (Eumete), Omar Mancini (Eurimaco), Denzil Delaere (Jupiter) i Tarik Bousselma (Iro); el contratenor Vince Yi (Pisandro); el baríton Nile Senatore (Anfinomo) i els baixos Jérôme Varnier (Nettuno) i William Meinert (Antinoo, Tempo).

L’orquestra barroca Europa Galante va ser fundada el 1990 pel seu director musical i violinista de renom internacional Fabio Biondi; d’ençà, ràpidament va esdevenir el principal conjunt instrumental italià que donava nova vida al repertori barroc i clàssic. El conjunt es va especialitzar inicialment en els compositors italians dels segles XVII i XVIII i, després de publicar el primer disc dedicat als concerts de Vivaldi, va assolir reconeixement mundial confirmat constantment per la crítica. Actualment Europa Galante interpreta una varietat de repertori molt conegut i alhora continua descobrint joies amagades, des de l’òpera de Händel fins les Suites orquestrals de Bach, des de l’òpera de Rossini fins la música de cambra de Boccherini. Ha ofert nombroses gires internacionals actuant a les principals sales de concerts i teatres d’arreu del món. Les darreres aportacions discogràfiques amb els segells Warner Classics, Virgin i Glossa, amb obres de Vivaldi, Bellini i Verdi, han merescut diversos premis, com el Diapason d’Or de l’Année, Choc de Musique, Star Recording of the Trad i el Preis der Deutsche Schallplattenkritik (Premi de la crítica discogràfica alemanya); també òperes de Vivaldi editades per Warner Classics amb Joyce DiDonato, Diana Damrau, Philippe Jaroussky, Vivica Genaux i Rolando Villazón. Europa Galante és l’orquestra resident de la Fondazione Teatro Due de Parma.

Fabio Biondi i la seva orquestra s’han forjat tota una reputació amb “actuacions fresques i vibrants” («New York Times»), tot donant nova vida al repertori barroc, clàssic i del primer Romanticisme, actuant als principals festivals i escenaris internacionals. Biondi també aporta aquest enfocament d’autenticitat i atractiu a les orquestres simfòniques i de música de cambra modernes que ell dirigeix des del violí. Com a violinista és considerat i respectat com un virtuós “impecable” («The Guardian») i actua en recital per tot el món. La seva àmplia discografia li ha reportat nombrosos premis; el seu recent àlbum amb Sonates per a violí i guitarra de Paganini va ser seleccionat com a Editor’s Choice per «Gramophone» i la «BBC Music Magazine».

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter