Subscriu-te
,

Gustavo Dudamel dirigirà un assaig obert al Palau de la Música amb 200 joves de projectes sociomusicals i educatius de 9 països

El proper dilluns, 27 de maig (Sala de Concerts, 12 h), el Palau de la Música acollirà un assaig obert amb un total de 210 joves vinguts de 9 països diferents, que actuaran a l’escenari modernista dirigits per Gustavo Dudamel.

Hi participaran més d’un centenar de joves de la YOLA (el projecte social de l’Orquestra Simfònica de Los Angeles, La Phil) i d’altres projectes musicosocials nacionals i internacionals, junt amb una representació d’intèrprets de conservatoris i escoles superiors amb el Cor Manos Blancas (vingut de Veneçuela i que integra infants i joves amb diversitat funcional) i els cors de Palau Vincles (el projecte social del Palau), la Fundació Xamfrà i l’ESMUC, en una iniciativa organitzada en col·laboració amb la fundació Acción por la Música, de Madrid.

Aquesta activitat, liderada pel mateix Dudamel, impulsor de la Youth Orchestra Los Angeles (YOLA), suposarà el moment culminant d’una trobada internacional denominada Chords of Harmony, que té l’objectiu de demostrar com la música i els programes d’educació musical generen canvis positius a la societat i traspassen fronteres, tot esdevenint una eina per impulsar l’intercanvi cultural, la inclusió i la solidaritat. 

El Palau acollirà, doncs, una sessió única en la qual els participants, sota la direcció Gustavo Dudamel, una de les figures mundials de la direcció, interpretaran l’obra Diferent d’Adrià Aguilera, l’Obertura Egmont de Ludwig van Beethoven i la “Coral” de la Novena Simfonia, també de Beethoven. Al concert, hi són convidats a assistir de manera gratuïta infants i joves d’entitats socials i educatives de la ciutat, estudiants de música i altres col·lectius afins. 

L’assaig obert del dilluns serà la culminació d’un cap de setmana de treball conjunt a la seu de l’ESMUC on es combinarà la pràctica musical amb activitats de lideratge social, intercanvi i dinamització cultural. Un total de 210 joves procedents dels Estats Units, Veneçuela i Espanya, el Regne Unit, Suècia, Grècia, Suïssa, Portugal i França participaran d’aquesta iniciativa creant una orquestra única, Chords of Harmony. La iniciativa es vertebra amb la YOLA, creada fa disset anys per l’Orquestra Filharmònica de Los Angeles (LA Phil) amb l’objectiu de garantir que tots els joves tinguin un accés equitatiu a la pràctica de la música. La iniciativa compta amb la col·laboració del Palau de la Música Catalana, l’ESMUC, el Gran Teatre del Liceu i Acción por la Música, institucions que tenen com a objectiu posar la cultura al servei de les comunitats i les persones. 

Aquesta activitat s’emmarca en l’estada de Gustavo Dudamel a Barcelona, on actuarà al Gran Teatre del Liceu (26 i 27 de maig) amb Fidelio de Beethoven, amb la participació del Cor de Cambra del Palau. La gira de Fidelio va arrencar pròpiament la setmana passada a Los Angeles, on el Cor de Cambra va actuar juntament amb l’Orquestra Filharmònica de Los Angeles (LA Phil) i el Coro Manos Blancos de Venezuela al Walt Disney Concert Hall en dos concerts que van ser un gran èxit.

La gira de Dudamel amb Fidelio inclou una altra producció, que arribarà al Palau de la Música el 28 de maig (Sala de Concerts, 20 h), corresponent al cicle Palau 100, el cicle estrella del Palau. El concert fa un gest envers els pròxims Jocs Olímpics de París presentant la Fanfara olímpica de John Williams, que es va compondre per als Jocs de Los Angeles del 1984. El programa es completa amb la Simfonia núm. 9, “del Nou Món” de Dvořák i l’obra de Gabriela Ortiz Altar de corda, una estrena interpretada per la violinista espanyola María Dueñas, jove virtuosa del violí a qui està dedicada la composició. Ambdues produccions, així com el projecte Chords of Harmony, seguiran després la seva gira a París (30 i 31 de maig) i Londres (2 i 3 de juny). 

Sobre Palau Vincles

Palau Vincles és el projecte d’intervenció sociomusical a través del cant coral impulsat per la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. Nascut l’any 2011, el projecte té com a eix el cant coral, però també incorpora altres disciplines artístiques. S’adreça a infants i joves que resideixen en zones d’alta complexitat socioeconòmica. Es tracta d’una iniciativa socioeducativa que, a partir de la pràctica coral, té com a objectiu fomentar la inclusió social i la millora del benestar emocional dels participants. Apropa la música a aquest col·lectiu aprofitant les eines que aquesta ofereix per al creixement personal, tot incidint favorablement en l’educació en valors socials i culturals i en el desenvolupament de les capacitats psicosocials i pedagògiques; tot amb la voluntat d’oferir noves oportunitats. La igualtat, la vitalitat, la il·lusió, l’esperança, les oportunitats, el compromís, la solidaritat i el respecte per la diferència són valors vinculats a Palau Vincles. 

Sobre la YOLA

La YOLA és un programa d’educació musical que va ser creat per LA Phil fa disset anys. Basat en el model veneçolà d’El Sistema, la seva missió és garantir als joves l’accés igualitari a les arts.

El 2024, per desè any consecutiu, els estudiants i professors de la YOLA acompanyen a la LA Phil en la seva gira.

La YOLA està oberta a tots els joves de Los Angeles que tinguin entre cinc i divuit anys. A més de proporcionar-los instruments musicals, ofereix educació musical intensiva i permet als estudiants actuar als escenaris de les seves comunitats i a l’estranger.

Actualment està integrada per cinc centres diferents de Los Angeles. Tot i que tenen una filosofia i una missió comunes, cada seu té les seves pròpies especificitats per respondre a les necessitats de la seva comunitat.

Imatge destacada: (c) Danny Clinch.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter