Subscriu-te

Josep Pons, investit doctor ‘honoris causa’ per la UAB

El director musical del Gran Teatre del Liceu, Josep Pons, serà investit doctor honoris causa el proper dimecres 7 d’abril (12 h) a l’Auditori de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), situat a la Facultat de Filosofia i Lletres del campus de Bellaterra. Aquest serà el primer acte presencial que organitza la UAB, per bé que amb aforament restringit per la pandèmia i que també es podrà seguir en directe pel canal de Youtube de la UAB.

La UAB investirà Josep Pons Viladomat doctor honoris causa a proposta de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB. La distinció se li concedeix “pel seu compromís amb el panorama musical de Catalunya; per la seva contribució en la recuperació i difusió del patrimoni musical hispànic; pel seu suport als compositors contemporanis i a les noves generacions d’instrumentistes; per la creació de projectes innovadors i d’excel·lència; pel seu esforç per obrir el fet musical als nous públics del segle XXI”. Josep Pons va debutar al Gran Teatre del Liceu el 1993 i des del 2012 n’és el director musical, amb l’encàrrec de projectar l’orquestra en l’àmbit internacional.

A l’acte, hi participaran el catedràtic del Departament d’Art i Musicologia de la UAB, Francesc Cortès, padrí del doctorand, que llegirà la laudatio o discurs en què glossarà els mèrits de Josep Pons; el rector de la UAB, Javier Lafuente,queli farà el lliurament del diploma i li atorgarà la medalla de doctor honoris causa, i el mateix Josep Pons, que pronunciarà la lliçó magistral Qui soc. Com soc. Què faig. Després es projectarà un fragment de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigida per Pons, interpretant El amor brujo de Manuel de Falla. L’acte acabarà amb el cant Gaudeamus Igitur.

Considerat un dels directors més rellevants de la seva generació, Josep Pons va fundar el 1985 l’Orquestra de Cambra Teatre Lliure i el 1993 la Jove Orquestra Nacional de Catalunya. És director honorari de l’Orquesta y Coro Nacionales de España i de l’Orquesta Ciudad de Granada, de les quals va ser director artístic i titular. Va ser també director musical executiu de les cerimònies olímpiques de Barcelona 92.

Dirigeix habitualment les principals orquestres i ho fa a sales d’arreu del món. Ha establert una relació continuada amb l’Orchestre de París, Philharmonia, City of Birmingham, Gewandhaus de Leipzig, Staatskapelle de Dresden, NHK de Tòquio i BBC Symphony Orchestra, amb la qual ha fet diverses aparicions als BBC Proms de Londres. Ha enregistrat una cinquantena de títols per a Harmonia Mundi France i Deutsche Grammophon, que li han valgut els màxims guardons: Grammy, Cannes Classical Awards, Grand Prix de l’Académie Charles Cross, Diapason d’Or i Choc de la Musique.

L’any 1999 va ser distingit amb el Premio Nacional de la Música que atorga el Ministeri de Cultura, és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts i ara doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona. El 2019 va ser guardonat amb la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts.

Imatge destacada: © Igor Cortadellas

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter