Subscriu-te

Josep Prats, director de la Coral Cantiga: “Cantiga està en un moment esplèndid”

Josep Prats, director de la Coral Cantiga

Per Mila Rodríguez Medina

La Coral Cantiga es troba en plena celebració del seu 50è aniversari amb un programa extens d’activitats i concerts, i així, el proper 11 de juliol arriba una vegada més al Festival Grec amb un programa especial titulat La mar-La tonalitat de l’infinit, que combina música i poesia amb una posada en escena molt original. El seu director, Josep Prats, ens parla d’aquest dolç moment que viu la Coral Cantiga i la importància d’aquests cinquanta anys.

En què consisteix la vostra proposta La mar-La tonalitat de l’infinit?

És una nova versió de dues cantates presentades temps enrere en formats diferents: La mar de Guinovart, estrenada pel Cor de Cambra del Palau de la Música amb motiu de l’aniversari del poeta Maragall, però en aquesta ocasió orquestrada per a un grup instrumental i piano; i La tonalitat de l’infinit, una Cantània per a veus blanques del poeta Casasses que el mateix compositor, Feliu Gasull, ha versionat a vuit veus per a cor mixt. Tot això presentat al Grec amb una posada en escena d’Ignasi Tomàs i el Grup de Teatre de Roses.

Sou uns habituals del Grec. Quina és la vostra relació amb el Festival? Té importància en la vostra història, oi?

Els darrers quinze anys, Cantiga ha presentat mitja dotzena d’espectacles/concerts al Grec, fonamentalment produccions sobre textos poètics i música coral. És veritat que ens ha agradat de fer propostes una mica diferents i presentades en un format més teatral, i per això pensàvem que tenia sentit incloure una proposta similar l’any del nostre aniversari.

Aquest concert arriba en un moment especial per a la Coral Cantiga, en ple aniversari del 50è aniversari. En quin moment està la Coral ara mateix?

Aquest any, pel fet que celebrem els 50 anys de la fundació de Cantiga, som efectivament en un moment molt especial: gires per Sardenya, Portugal, celebracions molt emotives, publicacions, concerts a L’Auditori, al Grec, al Palau de la Música, als festivals de música catalans més importants… Ho estem gaudint molt! Cantiga està en un moment esplèndid, i em refereixo fonamentalment a l’actitud, a la participació, a l’entusiasme de tots els cantaires. Nosaltres no podem qualificar-nos musicalment, això ho deixem al públic. Però sí que puc afirmar que estem molt feliços amb aquesta commemoració i amb tot el que la trajectòria de Cantiga ha generat a prop nostre. Em refereixo sobretot als cors que s’han anat creant aquests 50 anys als Lluïsos de Gràcia: Virolet, Sinera, La Fuga, Vent del Nord, Gregal…, una veritable escola coral, molt establerta al barri de Gràcia i que ens fa sentir molt orgullosos.

La Coral Cantiga
Quina evolució creus que ha viscut la Coral Cantiga en tots aquest anys?

Jo crec que la mateixa que han viscut tots els cors els darrers anys. En temps de la dictadura, el fet coral estava molt condicionat per una realitat política adversa, difícil i una necessitat d’afirmació cultural. Ara el nostre objectiu és formar un col·lectiu sòlid, al servei de la nostra cultura, de la nostra gent i amb una exigència alta pel que fa a la música, ni més ni menys que la que som capaços d’assolir.

Quins han estat els principals moments en aquesta història? Quin concerts han estat els més importants d’aquests cinquanta anys?

Hi ha molts moments bons musicalment, i no sempre en concerts “importants” o a les primeres sales del país. No sempre una bona “prestació musical” coincideix amb una vivència especial, són coses molt complexes, que depenen de molts factors. Però sí que hi ha moments especials per als cantaires i per a mi, petits miracles difícils d’explicar que passen quan passen: recordem amb molta emoció una Passió segons sant Joan de Bach a Roses, un Rèquiem alemany de Brahms en versió per a piano el2008 a L’Auditori…

Cap a on es dirigeix actualment la vostra activitat? Quin projectes teniu per al futur?

Ara, possiblement a causa de l’aniversari, estem vivint molt el present, i això és bo. Per a la propera temporada hi ha diverses produccions en les quals estem treballant, però que encara no es poden explicar perquè cal concretar-les. L’activitat en un sentit genèric es basa en una actitud positiva de cantaires, dirigents i directors, exigent a tots els nivells i ambiciosa per poder assolir amb solvència nous reptes i fer que el cor continuï progressant com fins ara.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter