Subscriu-te
,

La Banda Municipal presenta nova temporada i nou director titular, José Rafael Pascual-Vilaplana

© Ricardo Ríos Visual Art

Després de més d’una dècada a L’Auditori, la Banda Municipal de Barcelona ha consolidat una temporada estable amb més de 1.000 abonats i supera els 22.300 assistents, unes xifres que demostren l’enorme interès i estima que aquesta formació genera entre el públic barceloní.

Superada la primera dècada al seu nou emplaçament, L’Auditori, la Banda Municipal de Barcelona reivindica identitat amb una temporada que explora al màxim la seva sonoritat singular i en la qual interpretarà un gran nombre d’obres de compositors actuals. La formació presenta, la temporada 2018-19, la dotzena com a formació resident a L’Auditori i ho fa amb una acurada selecció de repertori original per a banda, grans clàssics de la música simfònica i noves propostes que permetran al públic descobrir-ne altres facetes. Una temporada, a més, en què la Banda Municipal de Barcelona inicia una nova etapa amb el nomenament de José Rafael Pascual-Vilaplana com a director titular, que suma la seva experiència a la de la subdirectora Beatriz Fernández i de Salvador Brotons, que seguirà vinculat a la Banda les properes cinc temporades com a principal director convidat.

Nou director titular, el valencià José Rafael Pascual-Vilaplana

Pascual-Vilaplana, que s’ha proposat apropar al públic l’estètica genuïna de l’orquestra de vents i percussió, dirigirà el concert inaugural dedicat a Shakespeare i a les partitures que va inspirar el seu teatre, com la fantàstica Romeu i Julieta de Txaikovski. No serà l’únic concert dedicat a un gran escriptor. La literatura i el cinema seran presents als concerts de la Banda amb un programa al voltant de la figura de Jacint Verdaguer i el seu emotiu poema Canigó, dirigit per Salvador Brotons i amb l’actor Lluís Soler com a narrador. També es podran sentir la versió musical de les històries de Mark Twain i de Tom Sawyer en el programa dirigit per Beatriz Fernández, que donarà a conèixer Julie Giroux, una de les compositores nord-americanes més rellevants dels darrers anys, i en el qual debutarà la flautista Joana Guillem com a solista convidada.

José Rafael Pascual-Vilaplana

En el camp del setè art, la Banda retrà un homenatge molt especial a Charles Chaplin, amb una obra que recull temes de les seves pel·lícules més cèlebres i amb la banda sonora que Antonio Alcalde ha compost per a The pawnshop (La casa de préstecs), del 1916, i que la Banda interpretarà mentre es projecta la pel·lícula. Un tribut que es completarà amb les músiques d’una de les millors pel·lícules de la història del cinema, Ciutadà Kane, composta per Bernard Herrmann, i la magnífica banda sonora d’El llibre de la selva de Walt Disney, mereixedora d’un Oscar.

La Banda Municipal de Barcelona també s’ha proposat fer viatjar el seu públic per sons d’arreu del món, i per això proposa tres concerts que permetran gaudir de sonoritats exòtiques. A través de la batuta convidada de Douglas Bostock, que va ser director de la Tokyo Kosei Wind Orchestra, descobrirem els sons del Japó, un dels països amb més bandes del món. També ens aproparem als ritmes de l’Amèrica Llatina, de Piazzolla a Victoriano Valencia, i amb el prestigiós director Björn Bus podrem fer un viatge amb música russa, europea i nord-americana amb obres dels segles XIX, XX i XXI.

La música com a motor de canvi protagonitzarà també dos programes de la Banda dedicats a episodis complexos de la història i a personatges que van lluitar per les llibertats i que han estat font d’inspiració de molts compositors. Així, en dos concerts dirigits per José Rafael Pascual-Vilaplana s’escoltaran obres inspirades en la invasió nazi de Varsòvia i en la Primavera de Praga, i un rèquiem pels atemptats de Bèlgica de març del 2016. També es posarà banda sonora a dones que han destacat per les seves conviccions, força i coratge, com Rosa Parks i l’advocada de drets humans salvadorenya Marianella García Villas, en un concert en què la Banda interpretarà Poema de foc d’Ida Gotkovsky, una de les compositores més rellevants del segle XX.

Els grans compositors també escriuen per a banda

Daniel Ligorio

El so directe, potent i enèrgic de l’orquestra de vents i percussió ha inspirat grans compositors al llarg de la història i continua fent-ho avui dia. Aquesta temporada la Banda interpretarà obres de vint-i-cinc compositors actuals escrites per a aquesta formació, i estrenarà dues noves partitures que s’han encarregat a José Miguel Fayos i Joan Albert Amargós. A més, cap al final de la temporada oferirà un concert amb música original per a banda sorgida de les plomes de Mendelssohn, Rossini, Barber, Prokófiev o Milhaud, per reivindicar aquest patrimoni de repertori propi per a aquesta formació.

La temporada 2018-19 la Banda Municipal de Barcelona tindrà més solistes convidats, entre els quals destaquen els pianistes Albert Guinovart, que participarà en el concert inaugural, i Daniel Ligorio, a més de Raúl Garcia, solista de trombó baix de l’OBC, i les sopranos Ruth Rosique i María Hinojosa.

La Banda Inicia presenta nou concert educatiu i projecte social

La Banda Municipal, conjuntament amb el Servei Educatiu de L’Auditori, fa aquest any una nova proposta per a públic escolar i familiar que s’afegeix al reeixit concert Maaaambo!, amb direcció escènica de La Cubana. El nou concert porta per títol Banda ampla. Tot inspirant-se en la Guia d’orquestra de Benjamin Britten, proposa una Guia de banda per a joves composta per Joan Albert Amargós, amb direcció escènica de Xavier Albertí i direcció musical de la subdirectora de la Banda, Beatriz Fernández. La producció s’estrenarà el 10 de novembre i està pensada per a nens i nenes a partir de cinc anys.

D’altra banda, Glenn Miller serà la figura central del nou projecte social de la Banda que ha preparat un homenatge per recordar-lo en el 75è aniversari de la seva mort. Els grans noms de la música popular americana se citaran als faristols de la Banda, que compartirà escenari amb la Raval’s Band, formada per músics que treballen, viuen o estudien al barri del Raval de Barcelona.

La Banda, fidel a la seva filosofia d’apropar la música simfònica al públic, oferirà també tretze concerts a diferents espais de la ciutat. A més de les ja tradicionals cites a la plaça del Rei i al Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau, presentarà una actuació a cada districte de Barcelona perquè tothom senti la banda com a seva.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter