Subscriu-te

La Schubertíada a Vilabertran 2016 s’obre al món

La Camerata 432
La Camerata 432

Amb els ulls posats en el vint-i-cinquè aniversari l’any vinent, la Schubertíada a Vilabertran presenta una nova edició entre el 18 d’agost i el 3 de setembre de 2016, en què destaca el retorn de veus històriques per al festival, com la soprano Juliane Banse –present ja en l’edició inaugural de la Schubertíada, el 1992–, el baríton Matthias Goerne, la participació de la Camerata 432 –ensemble instrumental fundat en el marc de la Schubertíada– i la presentació de nous artistes poc coneguts a casa nostra, com el pianista Daniel Kharitonov, la pianista Noelia Rodiles i la soprano Anna Lucia Richter, entre d’altres.

El baríton Matthias Goerne oferirà dos recitals. © Marco Borggreve
El baríton Matthias Goerne oferirà dos recitals. © Marco Borggreve

Víctor Medem, nou coordinador de les activitats de l’Associació Franz Schubert, va presentar la programació de la Schubertíada a Vilabertran 2016 acompanyat del Dr. Jordi Roch, el fundador. Un esdeveniment que ja mira cap al 2017, en què se celebrarà el vint-i-cinquè aniversari de la creació del que és actualment un dels festivals de lied més importants d’Europa, junt amb el de Schwarzenberg a Àustria, Oxford a Anglaterra i Heidelberg a Alemanya. Enguany, el festival català ha signat amb el Wigmore Hall de Londres, sala que dedica una programació especialment atenta al gènere lied, un acord per a la promoció internacional de les programacions respectives, amb l’objectiu de fomentar un circuit de públic que pugui conèixer les altres Schubertíades i nous intèrprets, i generar així un flux de turistes a les diverses localitats aprofitant les dates en què tenen lloc la majoria de festivals.

La proposta de l’Associació Franz Schubert passa també per recuperar la Schubertíada a Barcelona, fet que ja va tenir el seu tret de sortida amb el recital de la jove soprano Marie Seidler el 7 de març passat a l’Auditori del Conservatori Superior de Música del Liceu. Recuperant la voluntat inicial d’aquest cicle de concerts a Barcelona, la de presentar veus joves que prometen una carrera brillant –com va ser el cas, per exemple, del tenor Jonas Kaufmann, aleshores un total desconegut a Barcelona en el seu primer concert a la Ciutat Comtal, de bracet de la Schubertíada–, la propera cita serà el divendres 22 d’abril, amb el concert del pianista Daniel Kharitonov –present també a Vilabertran–, de només 17 anys i esdevingut una de les sorpreses del darrer Concurs Txaikovski de Moscou.

Juliane Banse, veu inaugural de la Schubertíada a Vilabertran 2016

La soprano Juliane Blanse inaugurarà el festival d’enguany. © Stefan Nimmesgern
La soprano Juliane Blanse inaugurarà el festival d’enguany. © Stefan Nimmesgern

La soprano alemanya Juliane Blanse, clàssic del festival d’ençà del seu debut en la primera edició de la Schubertíada, serà l’encarregada d’inaugurar la vint-i-quatrena edició amb un recital acompanyada al piano per Wolfram Rieger en què cantarà lieder de Brahms, Duparc i Schubert; serà el 18 d’agost de 2016 a l’església de la Canònica de Vilabertran. La soprano actuarà també dos dies després, el 20 d’agost, en un recital conjunt amb el jove baríton Adrian Eröd –novament acompanyats al piano per Wolfram Rieger–, amb duos de Schumann, Mendelssohn i Wolf.

El baríton Matthias Goerne, un clàssic del festival, que és esperat sempre amb candeletes, hi oferirà dos recitals, el primer del qual amb lieder de Berg, Schuman, Wolf, Xostakóvitx i Brahms (27 d’agost) i el segon amb lieder de Beethoven (29 d’agost), sempre acompanyat al piano per Alexander Schamlcz.

A Vilabertran, el tenor Mauro Peter es presenta a l’Estat espanyol. © Franziska Schrödinger
A Vilabertran, el tenor Mauro Peter es presenta a l’Estat espanyol. © Franziska Schrödinger

Seguint la línia ja apuntada de presentar noves veus, enguany el públic de Vilabertran podrà conèixer la del tenor Mauro Peter, en la seva presentació a Espanya, en un recital integrat pel cicle La bella molinera de Franz Schubert, acompanyat al piano per Helmut Deutsch. El tenor ve avalat per la seva presència a festivals de prestigi internacional, com el de Salzburg o Schwarzenberg. També hi haurà ocasió de conèixer la soprano Anna Lucia Richter, que, acompanyada al piano per Michael Gees, oferirà un recital íntegrament dedicat a les cançons de Schubert. La jove soprano forma part dels privilegiats cantants que han volgut ser acompanyats en recital expressament pel pianista András Schiff, que només ho ha fet anteriorment amb Dietrich Fischer-Dieskau i Peter Schreier.

Bach, piano i Camerata 432

El Dalia Quartet
El Dalia Quartet

El festival repeteix la fórmula d’èxit inaugurada l’any passat, Bach & Breakfast, enguany amb dos concerts matinals, el 20 i el 21 d’agost, amb la violinista eivissenca Lina Tur interpretant dues Partites de J. S. Bach i el violoncel·lista i membre fundador del Quartet Casals, Arnau Tomàs, que interpretarà tres Sonates per a viola de gamba i clavicèmbal (arranjades per a violoncel) de J. S. Bach, acompanyat al clavecí per Kennedy Moretti.

Els concerts de tarda permetran conèixer formacions i solistes emergents a casa nostra. És el cas del quartet de corda Dalia –integrat per destacats solistes de corda catalans–, que oferiran el Quartet núm. 1, en Sol major de W. A. Mozart i el Quintet en Do major per a dos violoncels, op. post. 163 de Franz Schubert, amb la col·laboració de la violoncel·lista Helena Poggio, integrant del Cuarteto Quiroga. També actuarà en els passis de tarda la pianista d’Oviedo Noelia Rodiles, que oferirà un recital amb els Lieder ohne Worte, op. 30 de Mendelssohn, la Musica ricercata de György Ligeti i, culminant el programa, obres de Schubert.

El Quartet Casals, recent Premi Nacional de Cultura, novament present a Vilabertran. © Molina Visuals
El Quartet Casals, recent Premi Nacional de Cultura, novament present a Vilabertran. © Molina Visuals

Per acabar, i ja al setembre, dos concerts destacats seran els del Quartet Casals –recentment condecorat amb el Premi Nacional de Cultura– amb obres de Haydn, Xostakóvitx i Ravel (1 de setembre) i la Camerata 432, junt amb Gordan Nikolić com a concertino director (3 de setembre). La formació creada en el marc de la Schubertíada a Vilabertran oferirà un programa integrat per obres per a conjunt de cordes de Janáček, Schubert i Txaikovski, després d’oferir dies abans (28 d’agost) un concert familiar amb presentació del divulgador David Puertas.

La Schubertíada a Vilabertran manté la voluntat didàctica d’oferir als oients un context adient per a la preparació dels concerts i, en aquest sentit, ha programat tres xerrades introductòries amb els temes següents: “Hugo Wolf i les coses petites”, a càrrec de Sílvia Pujalte; “Die schöne Müllerin en les seves interpretacions”, a càrrec de Joan Grimalt, i “Dones, homes, muses, poetes”, a càrrec de Jesús Aguado.

A més a més, i d’acord amb la Filmoteca de Barcelona, aquesta programarà un cicle de projeccions de pel·lícules vinculades a la figura de Franz Schubert. Serà del 6 a l’11 de setembre i inclourà la projecció: En presència d’un clown (Ingmar Bergman, 1997), Delictes i faltes (Woody Allen, 1989), Au hasard Balthazar (Robert Bresson, 1966), La mort i la donzella (Roman Polanski, 1994) i Sérénade (Jean Boyer, 1939).

Les entrades ja són a la venda a través del web www.schubertiadavilabertran.cat, amb preus que oscil·len entre els 76 euros la més cara i 10 euros la més econòmica.

Descarregar PDF
Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter