Subscriu-te
,

La Schubertíada a Vilabertran celebra 25 anys d’història

Quartet Casals. © Josep Molina
Quartet Casals. © Josep Molina

El festival empordanès dedicat a la música de cambra i al lied celebra les noces d’argent entre el 17 d’agost i el 3 de setembre de 2017 amb disset concerts que inclouen cinc recitals de lied i cinc concerts dedicats a la integral de quartets de corda de Ludwig van Beethoven, que el Quartet Casals interpretarà per primer cop.

“Vilabertran s’ha convertit en el lloc que vull per a mi. […] És un festival sobre la música i no sobre la vanitat ni sobre com de famós és algú”, així expressava Matthias Goerne en una entrevista publicada l’any passat per «La Vanguardia» per què no falla any rere any a la seva cita musical a la Canònica de Vilabertran.

I segurament aquests arguments són els mateixos que esgrimeixen els fidels melòmans que any rere any peregrinen els vespres –i a vegades fins i tot matins– de finals d’agost al recés de pau que és la Canònica de Vilabertran, un poble empordanès proper a Figueres i Peralada que s’ha convertit en un dels centres musicals del gènere lied més importants del món gràcies a la seva trajectòria durant aquests vint-i-cinc anys.

L’alma mater del projecte és, sens dubte, el Dr. Jordi Roch, que en aquest magnífic espai romànic tan afí a l’estètica del romanticisme alemany va tenir la idea visionària de programar-hi un festival d’estiu dedicat principalment a la interpretació de l’obra de Franz Schubert, amb extensió al gènere lied d’altres compositors i música de cambra.

I així com Schubert congregava al seu voltant els amics més propers, per mostrar-los les seves noves composicions, i creava el prototipus de “schubertíada”, avui dia aquestes trobades tenen en comú l’ambient amistós i proper entre un públic que, a força de coincidir any rere any a les mateixes cites musicals, ha descobert un nexe comú de complicitat que l’uneix.

Matthias Goerne
Matthias Goerne

Però en aquests vint-i-cinc anys hi ha hagut un altre factor fonamental en la fidelització del públic i la proposta. El predomini de la qualitat musical ha estat un dels punts forts d’aquest festival que, a més, ha optat per fidelitzar artistes donant-hi suport des dels seus inicis. Això, d’una banda, ha generat una relació d’agraïment recíproc entre artista i públic/programador, i, de l’altra, ha demostrat l’enorme intuïció del Dr. Roch a l’hora de descobrir el talent. Juliane Banse, Matthias Goerne, Mojca Erdmann, Wolfram Rieger, Javier Perianes, Iván Martín o el Quartet Casals són només alguns dels nombrosos artistes que van oferir els seus primers concerts professionals en aquest espai excepcional, en un gest de confiança per part del Dr. Roch que encara li agraeixen ajustant agenda i honoraris a les possibilitats del festival.

Música per a unes noces d’argent

Sarah Connolly
Sarah Connolly

Per a la cita de celebració del vint-i-cinquè aniversari, Vilabertran es vestirà de gala un any més amb una programació fidel al seu estil, però amb la presència destacada de grans noms, com Matthias Goerne, Christoph Prégardien, Sarah Connolly o Javier Perianes. El projecte estrella del festival serà la interpretació en cinc concerts de la integral de quartets de corda de Beethoven en la primera incursió que hi farà el Quartet Casals, abans d’iniciar una gira mundial amb què celebraran el vintè aniversari com a formació. El Quartet Casals agraeix així el suport que als seus inicis els va brindar Jordi Roch i respon també a la invitació que ja fa deu anys aquest els va fer per interpretar íntegrament el gran repertori per a quartet de corda de Beethoven. Una proposta extenuant que el Quartet Casals ha volgut demorar fins enguany en considerar aquest repertori el repte màxim a què es pot sotmetre un quartet de corda.

Precisament per aquest motiu, la integral de quartets de corda de Beethoven no és fàcil de trobar en les programacions habituals i, de fet, és la cinquena vegada que un projecte d’aquestes dimensions es du a terme a Catalunya, la primera fora de Barcelona. A més, el darrer cop que un quartet català va emprendre aquesta marató beethoveniana va ser l’any 1916, quan el Quartet Renaixement, fundat i liderat per un joveníssim Eduard Toldrà, la va programar al Palau de la Música Catalana. Aquesta dada és simptomàtica d’un fet constatat en la història musical catalana, com és l’absència durant molts anys d’un quartet de corda català amb trajectòria estable fins a l’aparició del Quartet Casals, estendard d’una nova generació de músics de cambra d’alt nivell.

Ilker Arkayürek
Ilker Arkayürek

La cita musical d’aquest estiu tindrà lloc entre el 17 d’agost i el 3 de setembre amb disset concerts en què destaquen els cinc concerts del Quartet Casals amb la integral Beethoven i cinc recitals de lied. El tret de sortida del festival, el donarà una jove promesa del cant, el tenor d’origen turc Ilker Arkayürek, acompanyat al piano per Wolfram Rieger, la carrera del qual també ha anat lligada a la Schubertíada a Vilabertran des de la seva presentació en el concert inaugural fa vint-i-cinc anys acompanyant la gran mezzosoprano Brigitte Fassbaender. Arkayürek, primer premi al Concurs Hugo Wolf de Lied el 2016, oferirà un recital plenament dedicat a Schubert.

Els altres protagonistes en l’àmbit liederístic són el tenor Christoph Prégardien, la soprano Kate Royal i la mezzosoprano Sarah Connolly, tots tres acompanyats pel prestigiós pianista Malcolm Martineau, a més de Matthias Goerne. El baríton alemany no ha volgut faltar a la seva cita empordanesa i oferirà un recital amb obres de Schumann, Eisler i Wolf, amb Alexander Schmalcz al piano.

Mario Mora
Mario Mora

La Schubertíada acollirà també diversos recitals pianístics, amb els prestigiosos Nicholas Angelich i Javier Perianes i el jove talent natural de Conca Mario Mora, que s’enfrontarà a la Wanderer Fantasie de Schubert i la Sonata en Si menor de Franz Liszt en un mateix programa. Nicholas Angelich interpretarà obres de Haydn, Beethoven (Sonata Waldstein) i Brahms (Variacions sobre un tema de Paganini) i Javier Perianes oferirà un recital amb una selecció dels preludis de Debussy, El amor brujo de Manuel de Falla i la Sonata D. 960 de Schubert.

Isabel Villanueva
Isabel Villanueva

La viola navarresa Isabel Villanueva i el pianista francès François Dumont oferiran un recital de viola i piano amb obres de Schumann, Granados, Liszt i Schubert (Sonata Arpeggione), mentre que la Camerata 432, sota la direcció de la violinista Muriel Cantoreggi, oferirà un concert amb obres de Haydn, Schubert, Mozart i Cervelló (Ofrena a Franz Schubert). Pocs dies abans, els solistes d’aquesta formació creada per a la Schubertíada oferiran un espectacle infantil conduït per David Puertas, per explicar als més petits en què consisteix una Schubertíada: “un berenar amb Franz Schubert”

El concert de cloenda serà a càrrec del Cor de Cambra de la Diputació de Girona, sota la direcció de Pablo Larraz, que oferiran la Deutsche Messe D. 872 de Franz Schubert i una selecció de motets d’Anton Bruckner, just després de la missa dominical.

Cor de Cambra de la Diputació de Girona,
Cor de Cambra de la Diputació de Girona,

Paral·lelament a la programació de la Schubertíada, s’impartiran tres conferències a propòsit de les diverses propostes de cambra de què es podrà gaudir en aquesta Schubertíada d’aniversari. Carlos Calderón parlarà de la formació dels Quartets de corda, i més concretament dels de Beethoven. Arturo Reverter parlarà del gènere lied abans del recital de Sarah Connolly, mentre que Xavier Cester ho farà del repertori pianístic escollit per Javier Perianes, també abans del seu recital.

També fins al 28 de març (de 17 a 19 h), la divulgadora i experta en lied Sílvia Pujalte ofereix un cicle de conferències introductòries al gènere lied a la llibreria La Central del carrer de Mallorca, 237, de Barcelona.

Les entrades per als concerts es poden adquirir a través d’internet a partir del 28 de febrer a la pàgina web de la Schubertíada, www.schubertiadavilabertran.cat/ca/, on ja es pot trobar tota la informació detallada.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter