Subscriu-te
,

La soprano Mercedes Gancedo guanya el Premi El Primer Palau 2017, guardó que atorga el cicle El Primer Palau amb el patrocini de Mitsubishi Electric

Mercedes Gancedo durant la seva actuació al cicle El Primer Palau 2017. © Antoni Bofill

La soprano també obté el Premi Catalunya Música i l’acordionista Nikola Tanaskovic i el duo de pianos IndiviDUAL han estat guardonats amb accèssits i els premis especials

Al concert de cloenda del cicle, el 30 de novembre, hi actuarà el quartet de saxos Kebyart Ensemble, guanyador el 2016

El jurat designat per atorgar els premis corresponents a la vint-i-dosena edició del cicle de joves intèrprets El Primer Palau, format per Alberto García Demestres, Pierre Réach, Katia Michel, Raimon Colomer i Mercedes Conde Pons, ha acordat per unanimitat atorgar el Premi El Primer Palau 2017 a la soprano Mercedes Gancedo. Segons el jurat, la cantant que va debutar al Palau en el quart i últim concert del cicle, el dia 3 de novembre, “va destacar per la maduresa artística”, així com per “la qualitat i bellesa del seu timbre, la versatilitat del seu perfil artístic i del programa presentat i la ferma projecció professional que ja comença a consolidar-se”, qualitats que li han valgut el reconeixement del jurat. El premi és dotat amb 5.000 euros, oferts per Mitsubishi Electric Europe B.V. Sucursal Espanya.

Mercedes Gancedo va oferir un recital amb obres de Duparc, Fauré, Wolf, Mahler, Guastavino i Montsalvatge, i va estar acompanyada al piano per B. G. Miralles. La cantant també va rebre el Premi Catalunya Música, consistent en l’enregistrament d’una maqueta professional amb un repertori seleccionat per la guanyadora i en la promoció internacional a través de la xarxa de la Unió Europea de Radiodifusió.

Nikola Tanaskovic durant la seva actuació al cicle El Primer Palau 2017. © Antoni Bofill

A més, el jurat també va decidir atorgar dos accèssits, de 1.250 euros cadascun, a l’acordionista Nikola Tanaskovic i al duo de pianos IndiviDUAL, format per Pierre Delignies i Alice Burla; ambdós guardonats van debutar al Palau al tercer concert del cicle, el 27 d’octubre.

De Nikola Tanaskovic, que va interpretar obres d’Scarlatti, Charles, Gubaidulina i el pare Soler, el jurat va destacar “la musicalitat aconseguida amb un instrument poc valorat en l’àmbit de la música culta i la defensa sòlida d’un programa arriscat, contrastant i de gran interès musical”. L’intèrpret també va rebre el Premi Joventuts Musicals de Catalunya al millor intèrpret d’obra d’autor català, que li permetrà participar en el circuit de la Xarxa de Músiques coordinat per aquesta entitat.

El duo IndiviDUAL durant la seva actuació al cicle El Primer Palau 2017. © Antoni Bofill

Per la seva banda, el duo IndiviDUAL, que va oferir un programa amb obres de d’Stravinsky, Mompou i Liszt, va destacar per “l’extraordinària compenetració com a duo, l’impuls expressiu demostrat en la seva actuació i el risc en presentar un repertori innovador”. El duo també va rebre el Premi de la Crítica, valorat en 1.000 euros per a la compra de material musical. El jurat d’aquest premi era format pels crítics Javier Pérez Senz, Josep Barcons, Jorge de Persia, Mònica Pagès i Antoni Colomer.

Actuació del Kebyart Ensemble durant la roda de premsa.

Els premis han estat anunciats aquest matí en roda de premsa. A l’acte també s’ha presentat el concert de cloenda del cicle El Primer Palau 2017, que tindrà lloc dijous vinent, 30 de novembre (20.30 h), en què es repartiran els premis als guanyadors i hi actuarà el quartet de saxos Kebyart Ensemble, guanyador del Premi El Primer Palau 2016. El grup, format per Pere Méndez (saxo soprano), Víctor Serra (saxo alt), Robert Seara (saxo tenor) i Daniel Miguel (saxo baríton), oferirà un programa amb obres de Glass (Mishima, Award Montage), Glazunov (Quartet, op. 109), Mendelssohn (Capriccio) i Bartók (Transylvanian dances), i estrenarà l’obra Estris de llum de Joan Magrané. I també s’hi ha presentat el primer treball discogràfic del quartet, Accents, que ha estat possible gràcies a l’impuls de la seva participació al cicle El Primer Palau i a l’obtenció del Premi l’any passat.

El 22è cicle El Primer Palau 2017 va començar el 6 d’octubre i va donar l’oportunitat de debutar a la Sala de Concerts a deu joves intèrprets de música clàssica. A més dels guardonats, en aquesta edició han participat els pianistes Laura Pastor i Marc Serra, el violoncel·lista Víctor García, l’organista Aarón Ribas i l’Arts Duo (Salvador Bolón, violoncel, i Paulina Dumanaite, piano).

Imatge de la roda de premsa. D’esquerra a dreta: Mercedes Conde Pons (coordinadora del cicle El Primer Palau), Joan Oller (director general del Palau de la Música Catalana), Mariona Carulla (presidenta de la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana), Masami Kusano (president de Mitsubishi Electric Europe, Sucursal a Espanya) i Pedro Ruiz (director de la Divisió Aire Condicionat Mitsubishi Electric Europe, Sucursal a Espanya).

El cicle, que impulsa la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, compta per dissetè any consecutiu amb el patrocini exclusiu de Mitsubishi Electric. Precisament Mitsubishi Electric ha rebut un premi del Ministeri d’Afers Estrangers del Japó pel seu suport a la cultura, i més en concret pel cicle El Primer Palau durant aquests disset anys. Amb gairebé quaranta anys de presència a l’Estat espanyol, Mitsubishi Electric destaca una vegada més pel seu compromís amb la societat i la cultura.

Oberta la convocatòria de participació a El Primer Palau 2018

Recordem que ja és oberta la convocatòria per participar a la vint-i-tresena edició del cicle El Primer Palau, adreçada a instrumentistes de corda, teclat, vent o percussió, cantants, duos amb piano i grups de música de cambra constituïts, de nivell superior o graduats. Els sol·licitants hauran de ser de nacionalitat espanyola, o residents a l’Estat espanyol, nascuts a partir de l’any 1991 en el cas dels instrumentistes, o a partir de l’any 1988 en el cas dels cantants. Els candidats hauran d’enviar la sol·licitud de participació al cicle abans del dia 12 de gener de 2018. Podeu veure les bases aquí.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter