Del 9 de maig al 8 de juny, i sota el lema “Enjoia’t!”, tindrà lloc la vuitena edició del festival Espurnes Barroques, que programa una quinzena de propostes artístiques —la meitat de les quals, de producció pròpia— en cinc comarques, acompanyades de tallers, taules rodones, conferències, una instal·lació artística i altres accions socials i educatives.
L’extensió en el calendari a cinc caps de setmana, la transversalitat i obertura a diverses disciplines artístiques, el suport al talent català jove i l’establiment de convenis de col·laboració amb altres entitats i agents culturals del país són alguns dels principis als quals el festival Espurnes Barroques es manté fidel.
La programació arrencarà el 9 de maig a Solsona, on la soprano Raquel Andueza -cap de cartell- i el cuiner Jordi Roca mantindran una conversa prèvia a la presentació de l’Espurnola -una gominola saludable feta amb gavarrera i malva- i la inauguració de la instal·lació “Arrelant l’aire” de l’artista mallorquina Júlia Febrer.
Tots cinc caps de setmana estaran organitzats de la mateixa manera: els dissabtes al matí hi haurà tallers, als quals seguiran tres concerts en la resta de franges del cap de setmana. Els concerts es duran a terme els dissabtes a les 19 h i els diumenges, a les 11 h i a les 18 h.
Al concert inaugural, el 10 de maig a les 19 h a la Rectoria de Godmar (Callús), es podrà sentir L’ofrena musical de J.S. Bach interpretada per La Guirlande i acompanyada d’un mapping de Joan Rodón de dLux.pro. Els concerts de diumenge aniran a càrrec de The Delightful Pocket Company a Matamargó, amb música alemanya de final del segle XVII i principi del XVIII, i de Raquel Andueza i La Galanía a Castelltallat, amb perles del seicento italià, francès i ibèric.
El segon cap de setmana tindrà lloc entre el Solsonès —amb la incorporació de Navès entre els municipis del festival— i el Berguedà (Correà). El 17 de maig, al Santuari del Miracle, es presentarà la tercera producció de l’Orquestra del Miracle, amb repertori inspirat en el Mil·lenari de Montserrat que inclourà una estrena del compositor Bernat Vivancos. Diumenge, la viola de mà i el llaüt dialogaran en dues propostes a Montmajor i Navès, amb la soprano Maria Cristina Kiehr acompanyada d’Ariel Abramovich, i amb el grup català Sfere Vocali, amb una proposta al voltant de Dowland.
El tercer cap de setmana, el 24 i 25 de maig, tindrà lloc íntegrament a la Segarra. Dissabte, després d’un taller de cants harmònics a Sant Ramon, hi haurà un dinar a les vinyes del Celler Comalats, a l’Ametlla de Segarra. A la tarda, l’Accademia del piacere farà dialogar tres violes de gamba amb els arabescos de l’Obra de Fluvià de Guissona. Diumenge al matí tindrà lloc a Cervera una proposta que combina trio de corda, dansa i cants harmònics al voltant de les Variacions Goldberg i, a la tarda, a Vergós Guerrejat, s’estrenarà una producció d’Anacronía, la mezzosoprano Mercè Bruguera i el baríton Carlos Reynoso.
Els concerts del quart cap de setmana s’iniciaran a Igualada el 31 de maig amb una producció de gran format que compta amb la col·laboració del festival Jordi Savall. Els Membra Jesu Nostri de Buxtehude es presentaran a Santa Maria d’Igualada, amb una posada en escena amb dansa contemporània a càrrec del Conservatori de Dansa de l’Institut del Teatre de Barcelona i la veu de Sílvia Bel. L’endemà, a la petita església de Valldeperes (Navàs), hi tindrà lloc el primer dels dos concerts de la integral de les Sonates per a violí i clavicèmbal obligat de J. S. Bach. La resta de la integral es podrà escoltar el 4 de juny als Espais Volart de la Fundació Vila Casas (Barcelona). Diumenge a la tarda, a Madrona (Pinell de Solsonès), l’Ensemble Cristóbal de Morales oferirà algunes obres del compositor que dona nom a la formació.
L’últim cap de setmana, el 7 i 8 de juny, després del taller de joies de Súria, el festival es desplaçarà al Museu del Barroc de Catalunya, a Manresa, on tindrà lloc una taula rodona sobre la conservació del patrimoni. Tot seguit, l’oratori El regreso del hijo pródigo de Carles Baguer sonarà al claustre del Museu en una producció que agrupa prop de cinquanta músics a l’escenari, sota la direcció de Dani Espasa. L’endemà, el festival portarà al Santuari de Coaner obres que Bach va escriure just ara fa 300 anys, en col·laboració amb el festival Bachcelona. I a la tarda, com a concert de cloenda, es podrà gaudir de L’art de la fuga novament al Santuari del Miracle i a càrrec del clavicembalista Kenneth Weiss.
La gastronomia no faltarà a cap de la trentena d’actes programats, amb prop d’una cinquantena de productors i tastos a cada concert, a més de la línia de productes propis del festival.
Pel que fa a la descoberta patrimonial, prèviament a cada concert hi haurà una breu introducció als principals elements escultòrics i arquitectònics de cada emplaçament.
A més, es continua estenent l’acció social i educativa del festival, arribant a la setantena d’accions, que es duen a terme a diverses escoles de música i de règim general, en llars d’avis i en entitats que treballen amb persones amb diversitat funcional, com l’Associació Alba, l’Associació Amisol o la Fundació Ampans.
El Festival Espurnes Barroques compta amb el suport dels municipis, ajuts de les institucions (Generalitat de Catalunya, Diputacions de Barcelona i Lleida i ministeri de Cultura), la col·laboració especial de la Fundació Banc Sabadell i els patrocinis privats, així com també les donacions dels Amics d’Espurnes Barroques. El pressupost d’enguany creix moderadament respecte al de l’any passat, assolint la xifra de 380.000€. L’any passat, les accions del Festival Espurnes Barroques van arribar a gairebé 5000 persones.
Imatge destacada: (c) ACN.