Subscriu-te

L’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona celebra 90 anys

L’Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona celebra aquest 2012 el seu 90è aniversari, fet que la converteix en una de les entitats culturals més veteranes en l’àmbit barceloní. En el transcurs de la seva història ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1988) i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona (1997), a més d’altres distincions de l’àmbit sardanista i cultural de Catalunya; així mateix, la seva activitat cultural ha estat reconeguda per la UNESCO.

Amb motiu del 90è aniversari, doncs, l’ACFB ha programat una sèrie d’actes des de finals del 2012 i al llarg del 2013. Els actes oficials comencen el 25 d’octubre a les 20 h a la Sala d’Actes del Casal de Barri del Pou de la Figuera, amb el pregó de festes; un pregó que oferirà la senyora Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural.

El 17 de novembre tindrà lloc una nova edició del Memorial Joaquim Serra, que s’inclou en el Cicle de Música per a Cobla a l’Auditori de Barcelona, i que any rere any estrena obres encarregades a compositors i instrumentistes catalans o estrangers de reconeguda trajectòria internacional. Per a aquesta edició s’ha convidat el compositor català Mauricio Villavecchia i s’han programat dues obres representatives de la música de cobla: La maledicció del comte Arnau d’Eduard Toldrà i Introducció i dansa del mestre Joaquim Serra.

El diumenge 18 de novembre, la programació de la tradicional ballada matinal del pla de la catedral es durà a terme de manera extraordinària amb la participació de dues cobles. Així mateix, per al tradicional Concert de Nadal, el dia 23 de desembre a la Sala Eduard Toldrà del Conservatori Municipal de Música de Barcelona, s’ha programat un acurat repertori que inclourà algunes sardanes vinculades a l’entitat.

Els actes de celebració s’allargaran fins al mes de juny de 2013, en què s’està preparant un acte participatiu amb el barri com a protagonista i una cloenda institucional de les festes del 90è aniversari.

Des que va ser fundada, l’entitat ha mantingut una activitat de foment de la llengua i la cultura catalanes, principalment en el món sardanista, així com en altres àmbits que difonguessin l’entitat. Els anys difícils del 1939 al 1946 l’Agrupació va mantenir l’esperit de lluita per conservar les tradicions catalanes. Posteriorment hi va reeixir amb més força, i l’època amb més activitat associacionista de l’entitat se situa al voltant dels anys 1960-1975.

L’entitat ha organitzat durant més de 60 anys les ballades de sardanes a la plaça de Sant Jaume i des del 2010 haassumit l’organització de les ballades dels diumenges i dies festius al matí al pla de la catedral de Barcelona. El 2012 s’hauran programat 40 ballades de sardanes, amb intervenció d’una dotzena de cobles interpretant 400 sardanes diferents de 130 autors.

Mantenir i potenciar el llegat musical del mestre Joaquim Serra és també un dels objectius de l’Agrupació. Des del 1958, un any després del traspàs del músic, que en fou soci d’honor, l’Agrupació ha organitzat certàmens musicals i concerts dedicats al mestre, traduïts a partir de l’any 2000 en el format actual del Memorial Joaquim Serra, per incentivar la creativitat d’autors acreditats mundialment. Entre els que hi han participat, hi trobem noms com Joan Albert Amargós, Albert Guinovart, Alberto García Demestres, Carles Cases, Manuel Oltra, i, des de l’any 2009 també compositors estrangers, com els americans Kevin Kaska i Louis Stewart i l’anglès Tim Garland. El Memorial del 2012 també forma part de les festes d’aniversari.

Així mateix, l’ACFB organitza el cicle Amics dels Concerts, que té més de 56 anys d’història a la Ciutat Comtal. Enguany consta de set concerts, dels quals destaca l’homenatge al mestre Manuel Oltra amb motiu del seu 90è aniversari, interpretat per les cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, Mediterrània i prominents intèrprets de música de cambra.

Més informació: http://www.acfbarcelona.cat.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter