Subscriu-te

L’Auditori enceta temporada amb una biennal de quartets per situar Barcelona a nivell internacional

El projecte és la cristal·lització d’una idea del Quartet Casals, resident a l’equipament, d’acollir un esdeveniment de format atractiu a l’entorn del quartet de corda i portarà a la ciutat tant formacions joves com consagrades que estrenaran i interpretaran obres de compositors, en bona mesura catalans, de totes les generacions.

El Quartet Casals i L’Auditori han sumat esforços i, juntament amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull i L’Atlàntida de Vic i el patrocini de la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, presenten aquesta iniciativa inèdita que tindrà lloc aquest inici de temporada, concretament del 17 al 20 de setembre, en què s’oferiran 22 obres (19 en directe i 3 de virtuals) a càrrec de vuit quartets de corda en un total de vuit concerts en viu.

El Quartet Marmen. (c) Marco Borggreve

Així, seguint el model d’esdeveniments similars que el Quartet Casals ha conegut darrerament en ciutats com París o Amsterdam, neix aquesta trobada, en la qual participaran els quartets Casals, Modigliani, Marmen, Cosmos, Diotima i Dalia, amb una programació que reivindica Joseph Haydn com un dels pilars fonamentals del gènere, però que també comptarà amb la presència de compositors consagrats, com Beethoven, Debussy o Xostakóvitx.

Els vuit concerts en directe tindran lloc quatre al matí i quatre al vespre, i hi participaran sis formacions. Els concerts matinals es faran a la Sala 4-Alícia de Larrocha i estaran centrats en Haydn, mentre que els vespertins seran a la Sala 2-Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona i també es podran veure gratuïtament en streaming a través de la plataforma Auditori Digital. D’altra banda, els continguts digitals inclouran l’estrena absoluta d’una obra d’Hèctor Parra dedicada a Robert Gerhard oferta pel Jack Quartett, l’estrena nacional d’una obra de Peteris Vasks interpretada per l’Artemis Quartett i un vídeo del Quartet Casals amb música de Toldrà –enregistrat a la Vall de Bianya en sistema immersiu de so i 360o amb la col·laboració de l’estudi d’arquitectura RCR.

El Quartet Dalia

Pel que fa al repertori, la biennal –com la temporada de la qual forma part– fa èmfasi en l’encàrrec d’obres noves i la interpretació del patrimoni musical català i comptarà amb estrenes absolutes i nacionals, algunes inspirades en obres passades. El Quatour Diotima estrenarà Code is poetry de Luis Codera, i el Dalia Quartet oferirà la primera audició del Quartet de corda núm. 8 sobre un tema de Cristóbal de Morales de Josep Soler.

El patrimoni musical català també hi serà molt present amb música de Gerhard –de qui enguany es commemora el cinquantenari de la mort–, Toldrà o Jordi Cervelló, a més de Josep Soler. La nova generació de creadors catalans estarà representada per la compositora Raquel García-Tomás.

La biennal també inclourà una dimensió pedagògica, amb una classe magistral de Heime Müller a l’Escola Superior de Música de Catalunya els dies 19 i 20 de setembre, així com la primera Jornada Professional per a Formacions de Cambra, organitzada per l’Institut Català de les Empreses Culturals-Catalan Arts, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, el Quartet Casals i L’Atlàntida de Vic el dia 6 d’octubre a la capital d’Osona, amb l’objectiu de contribuir a l’impuls de les formacions de cambra a Catalunya.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter