Subscriu-te
,

L’Auditori estrena la primera obra orquestral escrita i interpretada durant el confinament

L’OBC interpreta virtualment Confiants de Bernat Vivancos, l’única obra concebuda per a gran orquestra que ha estat escrita, interpretada i estrenada durant les setmanes del confinament. El vídeo és un preludi de la pròxima temporada 2020-21 de l’Auditori de Barcelona, que es presentarà el pròxim 5 de juny, i desvela una part de la nova imatge.

L’Auditori de Barcelona és la primera institució musical europea a encarregar una obra escrita, interpretada i estrenada durant el confinament. Es tracta de Confiants de Bernat Vivancos, que va compondre durant els primers dies del confinament perquè els músics de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) l’interpretessin des de casa.

Es tracta d’una peça de poc més de tres minuts i concebuda per ser tocada per la setantena de músics que formen l’OBC, els quals s’han gravat a ells mateixos amb els seus propis dispositius i telèfons mòbils. D’aquesta manera, l’obra ha estat interpretada des de casa, sense cap falsejament de so ni playback, i ha estat mesclada per fer coincidir les intervencions amb la partitura.

Bernat Vivancos explica que “en ple confinament, vaig rebre l’encàrrec de L’Auditori per compondre, amb la major rapidesa possible, una obra per a gran orquestra, amb la finalitat de fer un vídeo amb tots els músics tocant l’instrument des de casa. Proposta suggestiva, a nivell sonor digne d’orfebreria, on L’Auditori, un cop més, fa gala de la seva aposta per la nova creació i deixant de banda el món musical virtual amb propostes fàcils i poc innovadores. Presentar una obra com a estrena en aquest format en fa una proposta fins ara inaudita”.

El compositor afegeix que “per dur-lo a terme, de seguida vaig tenir en compte la massa orquestral, la suma d’instruments de l’orquestra que s’anirien agrupant al llarg de l’obra, a fi de poder percebre des de la individualitat fins al gran conjunt. De curta durada (3 minuts) i responent a les necessitats del projecte: efectiva, dinàmica, amb un treball solístic, cambrístic i orquestral, amb moltes capes sonores, i, evidentment, sense trair el meu estil compositiu. Una partitura gegant per a setanta músics, amb cinquanta-una veus independents, en què el treball textural es multiplica, fins a un tutti agermanat: de l’interior de les cases a l’exterior de les terrasses i els balcons, de la trompeta solista a la gran família. Uns músics confinats, però sobretot Confiants, que surten a l’exterior per tocar per a la seva ciutat”.

Marc Cuscó, d’Escafior Films, ha estat l’encarregat de fer el vídeo, en el qual es poden veure els músics de l’OBC tocant en format multipantalla i imatges de la ciutat de Barcelona. El vídeo, que es compartirà a les xarxes socials amb l’etiqueta #TrobatAmbLaMúsica, deixa entreveure la imatge de la pròxima temporada 2020-21 de L’Auditori, que es presentarà el divendres 5 de juny. El vídeo, a més, s’estrenarà a tot Europa i de forma simultània el dilluns 15 de juny (20 h) a través del Facebook de les principals sales de concerts d’Europa, com a part del projecte Music of the Day from Europe’s Concert Halls.

Amb l’estrena de Confiants, L’Auditori fa un pas més en el seu compromís amb la música de nova creació i amb els compositors del país. Aquesta obra vol ser un regal a la ciutadania i transmetre el missatge que la música seguirà sonant i que aviat intèrprets i públics es retrobaran a les sales de L’Auditori.

Podeu veure el vídeo aquí.

Descarregar PDF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Twitter feed is not available at the moment.
Segueix-nos a Twitter